ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germania, merkel, lockdown, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Παράταση του lockdown αναμένεται να αποφασιστεί στη Γερμανία

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε συνάντησή τους την Τρίτη. Άγνωστό πόσο θα διαρκέσει η παράταση.

Η Γερμανία είναι πιθανόν να παρατείνει το εθνικό lockdown και πέραν της 10ης Ιανουαρίου για να περιοριστούν τα ποσοστά μόλυνσης που παραμένουν υψηλά και επιβαρύνουν τα νοσοκομεία και τους εργαζόμενους σε αυτά, ανακοίνωσαν πολιτικοί στη διάρκεια του σαββατοκύριακου.

Η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ και τοπικοί πολιτικοί αρχηγοί αναμένεται να συμφωνήσουν στην παράταση των περιοριστικών μέτρων σε συνάντησή τους την Τρίτη. Δεν είναι ακόμη γνωστό πόσο θα διαρκέσει η παράταση.

«Οι αριθμοί είναι ακόμη πολύ υψηλοί, επομένως θα πρέπει να παρατείνουμε τους περιορισμούς», δήλωσε σε συνέντευξή του χθες το απόγευμα στο δίκτυο RTL ο υπουργός Υγείας Γενς Σπαν. Σύμφωνα με τον ίδιο, τα ποσοστά μόλυνσης πρέπει να μειωθούν σημαντικά. «Αυτό είναι προτιμότερο από το να χαλαρώσουν πολύ νωρίς και έπειτα, ίσως και μέσα σε μερικές εβδομάδες να αντιμετωπίζουμε νέα και δύσκολα ερωτήματα», διευκρίνισε.

Η Γερμανία επέβαλε αυστηρότερους κοινωνικούς περιορισμούς πριν από τα Χριστούγεννα, περιλαμβανομένου του κλεισίματος των εστιατορίων και των περισσότερων καταστημάτων. Μολαταύτα, τα κρούσματα του κορονοϊού συνέχισαν να αυξάνονται και ο αριθμός των νεκρών από την covid-19 ξεπέρασε τους 1.000 μέσα σε μερικές ημέρες.

Τα ποσοστά μόλυνσης επταημέρου κυμαίνονται τώρα στα 140 ανά 100.000 ανθρώπους--πολύ υψηλότερα από τον στόχο των 50, στον οποίο οι πολιτικοί έχουν συμφωνήσει ως αρκετά ασφαλή προκειμένου να χαλαρώσουν τα μέτρα.

Με παρούσα την νέα, πιο μεταδοτική μετάλλαξη του ιού κάποιου πολιτικοί και αξιωματούχοι υγείας ζητούν την άρση των περιορισμών μόνο όταν το ποσοστό επταημέρου θα πέσει κάτω από το 25.

«Θα δούμε την επόμενη εβδομάδα στα νοσοκομεία πόσο ισχυρά συνέβαλαν τα Χριστούγεννα στην εξάπλωση της COVID-19 -οι επιπτώσεις της Πρωτοχρονιάς θα εμφανιστούν αργότερα», δήλωσε ο Ούβε Γιάνσενς, ο επικεφαλής μιας ομάδας που εκπροσωπεί τους γιατρούς που εργάζονται σε ΜΕΘ, στην Rheinische Post.

Αξιωματούχοι από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας συμφώνησαν σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη να παρατείνουν τους περιορισμούς, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung.

Αλλά υπήρξε διαφωνία ως προς τη διάρκεια της παράτασης. Ορισμένα περισσότερο πληγέντα κρατίδια ζήτησαν παράταση τριών εβδομάδων και να παραμείνουν κλειστά τα σχολεία, ενώ άλλα πρότειναν δύο εβδομάδες παράταση.

Το Ινστιτούτο Robert Koch Institute, το οποίο συντονίζει την διαχείριση της πανδημίας, ανέφερε σήμερα 10.315 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα και 312 θανάτους με τους οποίους ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 34.272.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Andrius Kubilius και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Johann Wadephul. Το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γερμανό ομόλογό του θα συναντήσει αύριο ο Γεραπετρίτης

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ, που επισκέπτεται την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για περαιτέρω μείωση του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν περισσότερους από 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρόταση Τραμπ για απόσυρση στρατιωτικών από Γερμανία

Βουλευτές και γερουσιαστές Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικεφαλής επιτροπών Άμυνας, εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις συμμαχίες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με ψυχραιμία αλλά και κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών. Τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.