ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
europaiki trapeza ependyseon
Φώτο: Shutterstock

H Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων υπέρ της Ένωσης Κεφαλαιαγορών

Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόιερ πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τα μικρά και να ασχοληθούμε στα σοβαρά με πως θα επιτύχουμε την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης στον κόσμο».

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), Βέρνερ Χόιερ, ζητά την ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών και τη δημιουργία μιας ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς για θέματα ανάπτυξης όπως είναι η ψηφιοποίηση.

«Πρέπει να ολοκληρώσουμε την εσωτερική αγορά, την τραπεζική ένωση και, πάνω απ 'όλα, την ένωση κεφαλαιαγορών. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι χρειαζόμαστε μια ενιαία αγορά χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών εάν θέλουμε έναν πραγματικό ανταγωνισμό με τις βαθιές κεφαλαιαγορές στις ΗΠΑ, αλλά και στην Ασία. Το ίδιο ισχύει και για την ψηφιοποίηση. Εδώ χρειαζόμαστε επίσης επειγόντως μια πραγματική εσωτερική αγορά. Διαφορετικά, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μείνει πιο πίσω από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Στα θέματα της καινοτομίας και της προστασίας του κλίματος, αντιμετωπίζουμε τεράστιες προκλήσεις στην Ευρώπη, ορισμένες από τις οποίες οι πολιτικοί εξακολουθούν να τις υποτιμούν», είπε ο αυστριακός πολιτικός σε συνέντευξή του στην οικονομική εφημερίδα «Handelsblatt».

«Τα κράτη μέλη της ΕΕ χάνουν την ανταγωνιστικότητά τους με την παγκοσμιοποίηση εδώ και 15 χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου έχουμε επενδύσει 1,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος μας λιγότερο από τους ανταγωνιστές μας στις ΗΠΑ και την Ασία στην έρευνα και ανάπτυξη», συνέχισε. επισήμανε.

Ο Χόιερ δεν έχει καμία απολύτως κατανόηση για την σύνδεση του πολυετούς προϋπολογισμού της ΕΕ με τους κανόνες του κράτους δικαίου σε χώρες όπως η Πολωνία και η Ουγγαρία: «Θεωρώ ότι μεταχειριζόμαστε αυτό το φανταστικό σχέδιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης με απερισκεψία. Και μόνο το γεγονός ότι τίθεται το ερώτημα της τήρησης ή μη των κανόνων του κράτους δικαίου από όλα τα κράτη μέλη είναι σκάνδαλο για μένα », τόνισε.

Ο Πρόεδρος της ΕΤΕπ. πρόσθεσε επίσης ότι «πρέπει να ξεφύγουμε από τα μικρά και να ασχοληθούμε στα σοβαρά με πως θα επιτύχουμε την στρατηγική ανεξαρτησία της Ευρώπης στον κόσμο».

Πάντως, ακόμα και μετά την εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Μεγάλης Βρετανίας, ο Χόιερ βλέπει το Brexit ως «κακή απόφαση». Ο επικεφαλής της ΕΤΕπ θεωρεί ότι ο φόβος της αναταραχών στις κεφαλαιαγορές στις αρχές Ιανουαρίου είναι υπερβολικός: «Οι παίκτες είχαν στην διάθεσή τους χρόνια προκειμένου να προετοιμαστούν για αυτήν την αλλαγή. Επομένως, δεν περιμένω χαοτικές συνθήκες. Εμείς ως ΕΤΕπ δεν αναμένουμε καμία διαταραχή των δραστηριοτήτων μας στις κεφαλαιαγορές», διαβεβαίωσε.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΤΕπ: Ζητά στήριξη μικρών - μεσαίων επιχειρήσεων με ρευστότητα έως 40 δισ.

«Η οικονομική ζημιά που προκύπτει είναι άμεση και ευρύτερη», έγραψε ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ, στην επιστολή προς τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ που είναι σε γνώση του Reuters.
Lloyd-Austin-ypourgos-Amynas-USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αμερικανός ΥΠΑΜ σε Γεωργία και Ουκρανία - Ανοιχτή η «πόρτα» του ΝΑΤΟ

Η επίσκεψη του Όστιν θα ολοκληρωθεί στις Βρυξέλλες, όπου και θα λάβει μέρος στην πρώτη διάσκεψη των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ που γίνεται με φυσική παρουσία, από την έναρξη της πανδημίας και μετά.