ΓΔ: 895.63 0.83% Τζίρος: 24.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:44:40 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Deutsche Welle: Έτος ανάκαμψης το 2021 για τη γερμανική οικονομία 

Ο υπ. Οικονομίας της χώρας, Πέτερ Αλτμάιερ, εκτιμά ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 4,4% το τρέχον έτος, τονίζοντας ότι τα πακέτα στήριξης δεν θα διαρκέσουν «επ’ αόριστον».

Το 2021 θα πρέπει να είναι έτος ανάκαμψής της γερμανικής οικονομίας, δήλωσε σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Οικονομίας, Πέτερ Αλτμάιερ. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του υπουργείου του η οικονομία της χώρας θα παρουσιάσει φέτος μια «σαφή και αισθητή» ανάπτυξη, η οποία δεν θα είναι όμως τόσο μεγάλη όπως ήλπιζε. Το περασμένο Φθινόπωρο ο κ. Άλτμαιερ υπολόγιζε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) θα αυξανόταν το 2021 κατά 4,4% σε σχέση με το 2020.

Προσωρινές εκτιμήσεις της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας για πέρυσι καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το ΑΕΠ 2020 σημείωσε μια πτώση της τάξεως του 5% σε σχέση με το 2019.  «Πρόκειται για έναν δραματικά υψηλό αριθμό», τόνισε ο κ. Αλτμάιερ σε συνέντευξη τύπου, κατά την οποία παρουσίασε τις προβλέψεις για τη φετινή πορεία της γερμανικής οικονομίας.

Παρά την οπισθοχώρηση του ΑΕΠ ο αριθμός πτώχευσης εταιρειών το 2020 ήταν χαμηλότερος απ’ ότι το 2019. Σε αυτό συνέβαλαν σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας η «ανθεκτικότητα» της γερμανικής οικονομίας, όπως και τα πακέτα στήριξης της οικονομίας ύψους 130 δις ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, τα οποία θα αποδώσουν εν μέρει και φέτος αποτελέσματα.

Ο κ. Αλτμάιερ διαβεβαίωσε πως η γερμανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να διαθέτει τα απαραίτητα οικονομικά μέσα «για να προστατέψει τη γερμανική οικονομία από μια ανεπανόρθωτη φθορά». Παράλληλα κατέστησε όμως σαφές, πως οι βοήθειες δεν θα συνεχιστούν επ' αόριστον. Νέα προγράμματα τόνωσης της οικονομίας που θα αφορούν ανεξαιρέτως όλες τις επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν λόγω της πανδημίας δυσκολίες, δεν είναι προς το παρόν αναγκαία. Στόχος της κυβέρνησης είναι να επενδύσει σε τομείς με προοπτική και να στηρίξει τον αναγκαίο μετασχηματισμό της οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομίας εξέφρασε την ανησυχία του για την πορεία της πανδημίας. Οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν σε κλάδους όπως τα ξενοδοχεία, το λιανικό εμπόριο και η εστίαση δεν οδήγησαν σε μια ουσιαστική μείωση των των κρουσμάτων του κορονοϊού. Παρ΄ ότι το lockdown θα παραταθεί, ο Πέτερ Αλτμάιερ δεν αναμένει μια «δραματική αύξηση» του αριθμού πτώχευσης επιχειρήσεων τους επόμενους μήνες.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία στη Γερμανία για τα χημικά εργοστάσια κοντά σε πόλεις

Στη Γερμανία έχει ανοίξει και πάλι η συζήτηση για την παρουσία των χημικών εργοστασίων κοντά σε αστικά κέντρα. Παρά το γεγονός ότι στις βιομηχανίες παράγονται επικίνδυνα προϊόντα οι ειδικοί αναφέρουν πως οι πόλεις είναι ασφαλείς από τα εργοστάσια.
germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.