ΓΔ: 2107.88 0.41% Τζίρος: 224.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Ανάπτυξη 2,3% για την κινεζική οικονομία το 2020

Η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (-6,8%), ωστόσο αναπτύχθηκε στο σύνολο του έτους, αν και με τον χαμηλότερο ρυθμό των τελευταίων 44 ετών.

Η Κίνα ήταν το 2020 μια από τις ελάχιστες οικονομίες στον κόσμο που κατέγραψε ανάπτυξη, παρά την πανδημία του νέου κορονοϊού (+2,03%), όμως επρόκειτο για τον χαμηλότερο ρυθμό που έχει ανακοινωθεί εδώ και 44 χρόνια.

Την περασμένη χρονιά η κινεζική οικονομία «αντιμετώπισε μια σοβαρή και περίπλοκη κατάσταση, τόσο εντός της χώρας, όσο και στο εξωτερικό (...) λόγω των τεράστιων συνεπειών της επιδημίας» του νέου κορονοϊού, αναγνώρισε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, ο Νινγκ Τζιτζέ, στέλεχος της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας της Κίνας.

Η επίσημη εκτίμηση για την ανάπτυξη του ΑΕΠ είναι υψηλότερη από τις προβλέψεις αναλυτών που είχαν ερωτηθεί σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο μεσοσταθμικά (2%). Είναι πάντως πολύ κατώτερη από αυτή που καταγραφόταν το 2019, όταν η κινεζική ανάπτυξη έφθασε το 6,1%, ήδη το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν τριών δεκαετιών.

Η πρώτη χώρα που χτυπήθηκε από την πανδημία, η Κίνα γνώρισε το πρώτο τρίμηνο ιστορική συρρίκνωση του ΑΕΠ της (-6,8%), εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων άνευ προηγουμένου, τα οποία παρέλυσαν τη δραστηριότητα. Ωστόσο η σταδιακή βελτίωση της επιδημιολογικής κατάστασης μετά την άνοιξη επέτρεψε στην οικονομία της να ανασάνει.

Το τελευταίο τρίμηνο του 2020, το ΑΕΠ επεκτάθηκε κατά 6,5%, επέστρεψε με άλλα λόγια στο επίπεδο όπου βρισκόταν πριν από την πανδημία, σύμφωνα με την κινεζική εθνική στατιστική υπηρεσία. Αντίθετα με τις περισσότερες άλλες χώρες, που βυθίστηκαν σε ύφεση, «η κινεζική οικονομία κατέγραψε μια αξιοζήλευτη τροχιά το μεγαλύτερο μέρος του 2020», έκρινε ο αναλυτής Σιάο Τσουν Σου του οίκου αξιολόγησης Moody’s.

Πάντως η βιομηχανική παραγωγή έφθασε τον Δεκέμβριο στο υψηλότερο ποσοστό ανάπτυξης του 2020, αυξήθηκε κατά 7,3% σε ετήσια βάση. Οι πωλήσεις λιανικής - βασικός δείκτης της κατανάλωσης στη χώρα - αντίθετα επιβραδύνθηκαν, αυξήθηκαν κατά μόλις 4,6% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, από 5% τον αμέσως προηγούμενο μήνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κουτί «Made in China»
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κίνα εξάγει αμάξια βενζίνης και ντίζελ που δεν πουλά εσωτερικά

Η άνθηση της αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων στην Κίνα οδήγησε σε πτώση πωλήσεων βενζινοκίνητων, με κινεζικές εταιρείες να εξάγουν αυτοκίνητα ορυκτών καυσίμων που δεν μπορούν να διαθέσουν εντός συνόρων.
Ουάνγκ Γι
ΔΙΕΘΝΗ

Σοϊγκού - Ουάνγκ Γι: Συνάντηση στη Μόσχα με επίκεντρο τη στρατιωτική συνεργασία

Στη Μόσχα, Σοϊγκού και Ουάνγκ Γι συζήτησαν στρατιωτική και στρατιωτικοτεχνική συνεργασία, την ασφάλεια στην περιοχή Ασίας–Ειρηνικού και τη συνεργασία υπηρεσιών επιβολής νόμου και ειδικών υπηρεσιών.
σημαία της Κίνας
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα τουρμπίνα 843 MW ενισχύει το ενεργειακό δίκτυο στην ανατολική Κίνα

Στην επαρχία Ζετζιάνγκ Κίνας συνδέθηκε με το δίκτυο τουρμπίνα φυσικού αερίου 843MW, επιτυγχάνοντας 64,15% απόδοση, σημαντικά υψηλότερη από τις μονάδες άνθρακα. Θα παρέχει ρεύμα για 6 εκατ. πολίτες με χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα.
τεχνητή νοημοσύνη interface
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κίνα: Νέοι ηθικοί κανόνες για πατέντες τεχνητής νοημοσύνης από το 2026

Από το 2026, η Κίνα εφαρμόζει αναθεωρημένο κανονισμό πατεντών με ηθικά κριτήρια για την τεχνητή νοημοσύνη, απαιτώντας συμμόρφωση με νόμους, κοινωνική ηθική και δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με την CNIPA.
Κινέζικα νομίσματα yuan
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα: Στα 4,29 τρισ. γιουάν το εξωτερικό εμπόριο Οκτωβρίου

Το εξωτερικό εμπόριο Κίνας τον Οκτώβριο διαμορφώθηκε στα 4,29 τρις γιουάν. Εξαγωγές αγαθών 2,16 τρις, εισαγωγές 1,52 τρις και πλεόνασμα 641,3 δισ. Στις υπηρεσίες, εξαγωγές 260,7 δισ. και έλλειμμα 79,7 δισ. γιουάν.
Σημαία Κίνας οικονομία
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: Ο PMI των επιχειρήσεων έπεσε στις 49,2 μονάδες τον Νοέμβριο

Ο δείκτης PMI στη βιομηχανία της Κίνας ανήλθε στις 49,2 μονάδες το Νοέμβριο, αυξήθηκε κατά 0,2% από τον Οκτώβριο, δείχνοντας μικρή βελτίωση σε ζήτηση και παραγωγή, αν και παραμένει κάτω από το όριο της ανάπτυξης.