ΓΔ: 900.22 0.31% Τζίρος: 26.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:13:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Germania, lockdown
Φωτο: Shutterstock

Γερμανία: Πάνω από 16.400 κρούσματα, καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς «οι αριθμοί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο προειδοποίησε ότι «η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη».

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 16.417 τις προηγούμενες 24 ώρες, φθάνοντας τα 2.122.679, δείχνουν σήμερα Σάββατο τα δεδομένα τα οποία συγκεντρώνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ.

Το ίδιο διάστημα, 879 ασθενείς, με τον απολογισμό των θυμάτων της πανδημίας του νέου κορονοϊού να φθάνει τους 51.521 νεκρούς ως αυτό το στάδιο, ενώ σύμφωνα με το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ, ο δείκτης μετάδοσης παραμένει κάτω από την τιμή 1 και συγκεκριμένα, την Παρασκευή, στο 0,93. Αυτό σημαίνει ότι εκατό ασθενείς μεταδίδουν τον ιό σε άλλα 93 άτομα. Οι ειδικοί εκτιμούν ότι όταν ο δείκτης παραμένει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα κάτω από την τιμή 1, αυτό υποδηλώνει τη σταδιακή εξασθένηση της πανδημίας.

Ενθαρρυντική είναι και η μείωση του «δείκτη επτά ημερών» που για τις γερμανικές αρχές αποτελεί καθοριστικό κριτήριο για την επιβολή lockdown, σημειώνει η Deutsche Welle, ενώ στο πρώτο «απαγορευτικό» του Μαρτίου ήταν και βασικό κριτήριο για την επιβολή περιορισμών στις μετακινήσεις εντός ΕΕ. Στην ιδανική περίπτωση τα νέα κρούσματα πρέπει είναι λιγότερα από 50 ανά 100.000 κατοίκους και αυτό επί επτά συνεχείς ημέρες. Εάν συμβεί αυτό, το lockdown θεωρητικά καταργείται. Την Πέμπτη η τιμή του δείκτη ήταν στο 119 και την Παρασκευή στο 115,3. Βέβαια, οι τιμές αυτές παραμένουν μακριά από το 50, ωστόσο είναι πολύ καλύτερες από τις αντίστοιχες στο πρόσφατο παρελθόν. Για παράδειγμα στις 22 Δεκεμβρίου ο δείκτης είχε φτάσει το 197,6. 

Καθυστερήσεις στους εμβολιασμούς

Την Παρασκευή ο υπουργός Υγείας Γιενς Σπαν δήλωσε ότι «υπάρχει ελπίδα», καθώς «οι αριθμοί κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», ωστόσο προειδοποίησε ότι «η πανδημία δεν έχει περάσει ακόμη», γι' αυτό είναι πολύ νωρίς να συζητούμε για την άρση των περιοριστικών μέτρων. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ, Λόταρ Βίλερ, επισημαίνει ότι οι αριθμοί των νέων κρουσμάτων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ωστόσο η σχετική μείωση δείχνει ότι τα περιοριστικά μέτρα αποδίδουν. «Δεν επιτρέπεται να χαλαρώσουμε τώρα τις προσπάθειές μας», προειδοποιεί. Σύμφωνα με τον Λόταρ Βίλερ ο ιός είναι ιδιαίτερα επικίνδυνος για τους ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, καθώς αυτή τη στιγμή καταγράφονται 900 κρούσματα σε γηροκομεία και δομές μακροχρόνιας περίθαλψης.

Δυστυχώς όμως παρουσιάζονται καθυστερήσεις στον εμβολιασμό των ηλικιωμένων. Το κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, το πολυπληθέστερο της Γερμανίας, είχε αρχικά προγραμματίσει για την 1η Φεβρουαρίου την έναρξη εμβολιασμών με ραντεβού για ηλικιωμένους άνω των 80 ετών, αλλά τώρα αναγκάζεται να την αναβάλει για μία εβδομάδα, δηλαδή για τις 8 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με εκπρόσωπο του τοπικού υπουργείου Υγείας όλα αυτά οφείλονται σε καθυστέρηση στις παραδόσεις εμβολίων από την εταιρία Biontech/Pfizer, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή οι υγειονομικές υπηρεσίες του κρατιδίου να διαθέτουν 100.000 δόσεις λιγότερες από εκείνες που προγραμμάτιζαν για τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

germania, merkel, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μόνο με αρνητικό τέστ ή πιστοποιητικό η είσοδος στη Γερμανία

Αυστηροποιούνται οι κανόνες εισόδου στη χώρα με στόχο να αποτραπεί η «εισαγωγή» κρουσμάτων κορονοϊού ενώ σαρώνει η μετάλλαξη «Δέλτα». Υπέρ της γενικής υποχρέωσης για την προσκόμιση αρνητικών τεστ.