ΓΔ: 2559.18 -0.35% Τζίρος: 356.96 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:04
ΗΠΑ
Φώτο: ΑΠΕ

ΗΠΑ: Το 51% θέλει να καταδικαστεί ο Τραμπ για υποκίνηση ταραχών

Το 37% δηλώνει ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί, ενώ περίπου ποσοστό 12% απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος. Το 55% είπε ότι δεν θα πρέπει να του επιτραπεί ξανά να κατέχει αιρετό αξίωμα.

Μια μικρή πλειοψηφία των Αμερικανών πολιτών δηλώνει ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ θα πρέπει να καταδικαστεί από τη Γερουσία επειδή υποκίνησε στάση και να του απαγορευτεί να κατέχει δημόσιο αξίωμα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση του πρακτορείου Reuters και της εταιρείας Ipsos.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε την Τετάρτη και την Πέμπτη, δείχνει ότι το 51% των Αμερικανών θέλει να κριθεί ένοχος ο Τραμπ για υποκίνηση της εισβολής στο Καπιτώλιο, στις 6 Ιανουαρίου. Η δίκη του αναμένεται να ξεκινήσει εντός των επόμενων εβδομάδων.

Το 37% ωστόσο δηλώνει ότι δεν πρέπει να καταδικαστεί ενώ περίπου ένας στους δύο (ποσοστό 12%) απάντησε ότι δεν είναι βέβαιος. Όταν ρωτήθηκαν για το πολιτικό μέλλον του Ρεπουμπλικάνου επιχειρηματία, το 55% είπε ότι δεν θα πρέπει να του επιτραπεί ξανά να κατέχει αιρετό αξίωμα, το 34% απάντησε θετικά ενώ το 11% δεν είναι βέβαιο.

Αν η Γερουσία καταδικάσει τον Τραμπ, θα χρειαστεί να προχωρήσει και σε δεύτερη ψηφοφορία για να του στερήσει το δικαίωμα του εκλέγεσθαι. Η δημοσκόπηση κατέδειξε επίσης πόσο διχασμένοι είναι οι ψηφοφόροι, ανάλογα με την κομματική γραμμή που ακολουθούν. Εννέα στους δέκα Δημοκρατικούς είπαν ότι ο Τραμπ πρέπει να καταδικαστεί, αλλά λιγότεροι από δύο στους δέκα Ρεπουμπλικάνους συμφωνούν με αυτήν την άποψη.

Εξάλλου, το 55% εγκρίνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, που ανέλαβε τα καθήκοντά του την Τετάρτη. Συγκριτικά, μόνο το 43% ενέκρινε τον Τραμπ κατά την πρώτη εβδομάδα του στον Λευκό Οίκο, το 2017. Ο Τραμπ ουδέποτε ξεπέρασε το 50% στις εβδομαδιαίες δημοσκοπήσεις που διενεργούνταν καθ’ όλη την τετραετή θητεία του.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, περίπου έξι στους δέκα Ρεπουμπλικάνους εξακολουθούν να πιστεύουν ότι το εκλογικό αποτέλεσμα του περασμένου Νοεμβρίου προήλθε από «παράνομες ψήφους» ή «νοθεία». Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν το ίδιο με μια δημοσκόπηση που είχε διενεργηθεί λίγο μετά τις εκλογές.

Οι Ρεπουμπλικάνοι ψηφοφόροι εμφανίζονται διχασμένοι στο ερώτημα αν οι εκπρόσωποί τους στο Κογκρέσο πρέπει να συνεργαστούν με τον Μπάιντεν για να επιτύχουν κοινούς στόχους. Σχεδόν οι μισοί είπαν ότι θέλουν τη συνεργασία με τον νέο πρόεδρο «ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα συμβιβαστούν σε σημαντικά θέματα» ενώ τέσσερις στους δέκα θέλουν από τους γερουσιαστές και τους βουλευτές να κάνουν σκληρή αντιπολίτευση «ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση δεν θα μπορεί να ανταποκριθεί σε επείγοντα ζητήματα».

Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε διαδικτυακά, στα αγγλικά, σε δείγμα 1.115 ενηλίκων, εκ των οποίων οι 538 δήλωσαν Δημοκρατικοί και οι 373 Ρεπουμπλικάνοι. Το περιθώριο στατιστικού σφάλματος ανέρχεται στις 3 μονάδες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη Τύπου
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Επικυρώνει την Κέιτι Ζακαράια ως νέα του εκπρόσωπο

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε μέσω Truth Social ότι επέλεξε την Κέιτι Ζακαράια, δικηγόρο και υποστηρίκτρια του κινήματος MAGA, ως νέα εκπρόσωπό του στον Λευκό Οίκο, τονίζοντας την αφοσίωση και τη στήριξή της.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: 3 εκατ. τόνοι ρωσικού ντίζελ θα κυκλοφορήσουν σύντομα στις αγορές

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι κατά την τηλεφωνική του συνομιλία με τον Βλαντίμιρ Πούτιν συμφωνήθηκε η Ρωσία να προμηθεύσει άμεσα τις αγορές με ρωσικό ντίζελ, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών εκδίδει προσωρινή άδεια εισαγωγής.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ο Τραμπ δεν σχολίασε το σχέδιο εκτέλεσης σε ζωντανή μετάδοση

Ο Τραμπ δεν σχολίασε δημόσια το πρωτοφανές σχέδιο ζωντανής μετάδοσης της εκτέλεσης του Νιντάλ Χασάν, που σκότωσε 13 άτομα στο Φορτ Χουντ. Εγκρίνοντας την εκτέλεση, είπε πως «θα αποδώσουμε τελική δικαιοσύνη».
ΔΠΔ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις από την Ουάσινγκτον κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, αυξάνοντας τις εντάσεις με την Ευρώπη. Οι κυρώσεις ενδέχεται να πλήξουν και εταιρείες που συνεργάζονται με το ΔΠΔ, επικαλούμενη προστασία αμερικανικών συμφερόντων.
ΔΠΔ
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου από την Ουάσινγκτον

Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, εντείνοντας τη διπλωματική ένταση με τους Ευρωπαίους, λίγες ώρες μετά τη βράβευση πρώην δικαστή του ΔΠΔ με Νόμπελ Ειρήνης.
Ντόναλντ Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Δεν θα επιτεθούμε στο Ιράν πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν «παραγωγικές» συνομιλίες με το Ιράν και δεν σκοπεύουν να επιτεθούν πριν τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ενώ συνεχίζονται οι κυρώσεις στα ιρανικά λιμάνια και η διέλευση πετρελαίου από τα Στενά του Ορμούζ.