ΓΔ: 1995.2 -0.50% Τζίρος: 353.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
koronoios, test, eody
Φωτο: Dimitrios Bouras / SOOC

Γερμανία: Αττική και βόρειο Αιγαίο δεν θεωρούνται hot spot κορονοϊού

Νέα αξιολόγηση του γερμανικού ΥΠΕΞ για την επιδημιολογική κατάσταση σε όλες τις χώρες του κόσμου. Η προειδοποίηση για την Ελλάδα αφορά Θεσσαλία, Μακεδονία, Θράκη, όχι όμως την Αττική και τα νησιά του βορείου Αιγαίου.

Στον επικαιροποιημένο κατάλογο ταξιδιωτικών οδηγιών του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που ισχύει από αύριο, η Ελλάδα, η Δανία, η Νορβηγία και η Φινλανδία είναι οι μόνες χώρες του κόσμου, όπου οι προειδοποιήσεις λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης, δεν θα αφορούν ολόκληρη τη χώρα αλλά μόνο συγκεκριμένες περιοχές. Στην περίπτωση της Ελλάδας εξακολουθούν να θεωρούνται περιοχές ρίσκου η Θεσσαλία, η Μακεδονία και η Θράκη – όχι πλέον η Αττική και τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Παρ΄ όλα αυτά, σύμφωνα με την Deutsche Welle, το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους Γερμανούς πολίτες, να αποφεύγουν μη αναγκαία η τουριστικά ταξίδια στην Ελλάδα λόγω των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων καραντίνας. Αυτή η σύσταση ισχύει όμως για όλες τις χώρες του κόσμου.

Στην επαναξιολόγηση των ταξιδιωτικών οδηγιών το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών καθιερώνει την κατηγορία «χώρες υψηλού κινδύνου». Πρόκειται για χώρες όπου κατά κανόνα ο αριθμός των νέων κρουσμάτων κορονοϊού ξεπερνά ανά 100.000 κατοίκους εντός επτά ημερών τα 200. Σε αυτή την κατηγορία κατατάσσονται: Αίγυπτος, Αλβανία, Ανδόρα, Βολιβία, Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Εσθονία, Ιράν, Ισραήλ, Κολομβία, Κόσοβο, Λετονία, Λίβανος, Λιθουανία, Μεξικό, Μαυροβούνιο, Βόρεια Μακεδονία, Παλαιστίνη, Παναμάς, Πορτογαλία, Σερβία, Σλοβενία, Ισπανία, Τσεχία και ΗΠΑ. Επίσης για πρώτη φορά αναφέρονται ξεχωριστά χώρες όπου παρουσιάστηκαν τα νέα επικίνδυνα μεταλλαγμένα στελέχη του κορονοϊού. Σε αυτή την κατηγορία συμπεριλαμβάνονται μέχρι στιγμής η Μ. Βρετανία, η Ιρλανδία, η Νότια Αφρική και η Βραζιλία.

Διαφορετικοί κανονισμοί εισόδου

Ταξιδιώτες από «κανονικές» περιοχές ρίσκου όπως η Ελλάδα θα πρέπει μέσα σε 48 ώρες μετά την είσοδο τους στη Γερμανία να υποβληθούν σε τεστ κορονοϊού. Εκτός αυτού θα πρέπει να μπουν για δέκα ημέρες σε καραντίνα. Με ένα δεύτερο αρνητικό τεστ μπορούν όμως να μειώσουν τη διάρκεια της σε πέντε ημέρες. Αντιθέτως, ταξιδιώτες που έρχονται από χώρες υψηλού κινδύνου ή όπου εμφανίστηκαν τα νέα στελέχη του κορονοϊού, θα πρέπει να παρουσιάσουν κατά την είσοδο τους στη Γερμανία τεστ που έχει γίνει τις τελευταίες 48 ώρες. Επιπλέον, οι αρμόδιες γερμανικές αρχές θα μπορούν να επιβάλουν για αυτή την ομάδα ατόμων αυστηρότερους κανονισμούς καραντίνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ποδόσφαιρο γκολ δίχτυ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Γκιρασί οδήγησε την Ντόρτμουντ στη 2η θέση της Bundesliga

Με γκολ του Γκιρασί στο 37', η Ντόρτμουντ πήρε τη δεύτερη συνεχόμενη νίκη της στην Bundesliga, κερδίζοντας εκτός έδρας την Άουγκσμπουργκ με 1-0 και ανέβηκε στη 2η θέση της βαθμολογίας. Βασικός για την Άουγκσμπουργκ ο Γιαννούλης.
Φρίντριχ Μερτς ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Αντιδράσεις στη Γερμανία για τη στάση Μερτς απέναντι στον Ερντογάν

Πολιτικοί και ΜΜΕ στη Γερμανία επικρίνουν τον καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς για τη στάση του στην Άγκυρα, κατηγορώντας τον ότι υποβάθμισε τα ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κράτους δικαίου.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Άγκυρα: Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν για άμυνα, Ευρώπη και Ισραήλ

Με τιμές υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Μερτς στην Άγκυρα. Οι δύο χώρες συμφώνησαν σε στενότερη αμυντική συνεργασία αλλά διαφώνησαν για το θέμα της Γάζας. Η Γερμανία στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με όρους.
Σημαίες ΕΕ και Τουρκίας
ΔΙΕΘΝΗ

Συνάντηση Μερτς-Ερντογάν: Διάσταση για Γάζα, φόντο άμυνα και ΕΕ

Με τιμές και στρατιωτική υποδοχή υποδέχτηκε ο Ερντογάν τον Γερμανό καγκελάριο στην Άγκυρα. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για στενότερη αμυντική συνεργασία, διαφωνώντας όμως για τον πόλεμο στη Γάζα και την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.