ΓΔ: 875.43 0.27% Τζίρος: 49.59 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Στο 3,5% έφθασε η συρρίκνωση της αμερικανικής οικονομίας το 2020 

Στο δ' τρίμηνο του περασμένου έτους η ανάπτυξη διαμορφώθηκε στο 4%, χαμηλότερα από το 4,3% που είχαν εκτιμήσει, κατά μέσο όρο, οι αναλυτές.

Αρκετά καλή πορεία, δεδομένων των συνθηκών της πανδημίας, ακολούθησε η αμερικανική οικονομία για το σύνολο του περασμένου έτους καθώς η συρρίκνωσή της περιορίστηκε στο 3,5%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από το υπ. Εμπορίου της χώρας. 

Για το δ’ τρίμηνο του περασμένου έτους ο ρυθμός ανάπτυξης έφθασε στο 4%, χαμηλότερα από το 4,3% που ανέμεναν οι αναλυτές. 

Η αμερικανική οικονομία είχε εισέλθει σε ύφεση τον Φεβρουάριο του 2020 έναν μήνα πριν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακηρύξει ως πανδημία τον κορονοϊό, ενώ δέχθηκε σκληρό πλήγμα στο β’ τρίμηνο με συρρίκνωση 31,4% αλλά κατόρθωσε να ανακάμψει κατά 33,4% στο γ’ τρίμηνο του έτους. 

Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν στο 68% της οικονομικής δραστηριότητας, ενισχύθηκαν 24,% στο δ’ τρίμηνο, με τις ιδιωτικές επενδύσεις να αυξάνονται 25,3%, ενώ οι κρατικές επενδύσεις και δαπάνες υποχώρησαν 1,2%. 
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έκανε την 3η δόση εμβολίου κατά της Covid-19

«Οι αναμνηστικές δόσεις είναι σημαντικές, όμως το σημαντικότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να εμβολιάσουμε περισσότερους ανθρώπους», επεσήμανε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Απειλούν με επιπλέον κυρώσεις κατά Τουρκίας για αγορά νέων S-400

Όπως τονίζει εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών «οι ΗΠΑ θεωρούν την Τουρκία σύμμαχο και φιλική χωρά και συνεχίζουν να αναζητούν ευκαιρίες ενίσχυσης των διμερών σχέσεων ακόμη και όταν διαφωνούν».
ΔΙΕΘΝΗ

Μπάιντεν: 60 εκατ. Αμερικανοί μπορούν να κάνουν την 3η δόση του Pfizer

Ο Αμερικανός πρόεδρος υποσχέθηκε ότι τα εμβολιασμένα άτομα με τα σκευάσματα της Moderna και της Johnson & Johnson θα δουν να έρχεται η σειρά τους, καθώς η μελέτη των δεδομένων που τους αφορούν είναι σε εξέλιξη.
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να σφίξουν περισσότερο τον κλοιό γύρω από την Huawei

Η κινεζική Huawei βρίσκεται στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ από τον Μάιο του 2019 με την Αμερικανίδα υπουργό Εμπορίου Τζ. Ραϊμόντο να σημειώνει αν χρειαστεί θα γίνουν περισσότερα από την κυβέρνηση για την προστασία της εθνικής ασφάλειας της χώρας.