ΓΔ: 860.03 -1.76% Τζίρος: 47.63 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρικνώθηκε η αυστριακή οικονομία το τελευταίο τρίμηνο του 2020

Στο τέταρτο τρίμηνο, το ΑΕΠ ήταν κατά 4,3% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο, μεταξύ των δύο πρώτην lockdown στη χώρα, είχε καταγραφεί ένα συν 12%, ενώ σε ετήσια βάση το ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά 7,8% σε σχέση με το 2019.

Μετά τη μερική ανάκαμψη της μέσα στο τρίτο τρίμηνο, η οικονομία στην Αυστρία παρουσίασε μια σημαντική συρρίκνωση στο τέταρτο τρίμηνο του 2020, χωρίς, ωστόσο, να είναι τόσο μαζική όσο την περασμένη άνοιξη (μείωση κατά 14,2% το δεύτερο τρίμηνο), όπως διαπιστώνεται από τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα στη Βιέννη το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών.

Στο τέταρτο τρίμηνο, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ) ήταν κατά 4,3% χαμηλότερο από το προηγούμενο τρίμηνο, κατά το οποίο, μεταξύ των δύο πρώτην lockdown στη χώρα, είχε καταγραφεί ένα συν 12%, ενώ σε σύγκριση από έτος σε έτος, το ΑΕΠ μειώθηκε το 2020 κατά 7,8% σε σχέση με το 2019.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών, οι περιορισμοί στο δεύτερο lockdown επηρέασαν κυρίως τις καταναλωτικές δαπάνες από ιδιωτικά νοικοκυριά και την προστιθέμενη αξία στον τομέα παροχής υπηρεσιών, με τον τουρισμό, το εμπόριο, τις μεταφορές, αλλά και τους τομείς ψυχαγωγίας και αναψυχής να σημειώνουν σημαντικές απώλειες το τέταρτο τρίμηνο και αντιθέτως, οι κατασκευαστικοί και βιομηχανικοί τομείς να είναι πιο σταθεροί.

Στο εμπόριο, τη στέγαση, την εστίαση και τις μεταφορές, η προστιθέμενη αξία μειώθηκε κατά 19,7% τους τελευταίους τρεις μήνες του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο και στην περίπτωση παροχής άλλων υπηρεσιών, που περιλαμβάνουν προσωπικές υπηρεσίες, όπως κομμωτήριο, τέχνη, ψυχαγωγία και αναψυχή, η πτώση ήταν 25,2%.

Κατά το τρίτο τρίμηνο, οι δύο τελευταίοι τομείς - ψυχαγωγία, αναψυχή -- είχαν αυξηθεί κατά 32,9 και 39,2% αντίστοιχα, αλλά μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου είχαν συρρικνωθεί κατά 21,2 και 26,9% αντίστοιχα, σε απόσταση τριμήνου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο, η ζήτηση των καταναλωτών από ιδιωτικά νοικοκυριά (συμπεριλαμβανομένων ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών οργανώσεων) μειώθηκε επίσης σημαντικά και πάλι το τέταρτο τρίμηνο - κατά 8,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Κατά το προηγούμενο τρίμηνο, οι ιδιωτικές καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 12,9% από τρίμηνο σε τρίμηνο, ενώ το δεύτερο τρίμηνο, με μείον 11,2%, μειώθηκαν ακόμη περισσότερο από ό, τι κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Οι βιομηχανικοί και κατασκευαστικοί τομείς ήταν πιο σταθεροί προς το τέλος του έτους, το τέταρτο τρίμηνο η προστιθέμενη αξία στη βιομηχανία αυξήθηκε κατά 1,0%, στον κατασκευαστικό κλάδο ήταν 1,6% κάτω από το προηγούμενο τρίμηνο.

Το αυστριακό εξωτερικό εμπόριο εξακολούθησε να διαμορφώνεται από την παγκόσμια ύφεση, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,1% σε τριμηνιαία βάση, μετά από αύξηση 16,1% το τρίτο τρίμηνο και μείωση 18,4% το δεύτερο τρίμηνο (πάντα σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο), οι εισαγωγές μειώθηκαν το τέταρτο τρίμηνο κατά 0,7% (μετά από +12,1% και -17,4% τα προηγούμενα τρίμηνα).

Την 1η Μαρτίου, η Αυστριακή Στατιστική Υπηρεσία θα παρουσιάσει λεπτομερώς την εξέλιξη του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2020, αλλά και ολόκληρο το προηγούμενο έτος, ενώ η επόμενη τριμηνιαία οικονομική πρόβλεψη από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών και από το Ινστιτούτο Ανωτέρων Σπουδών έχει προγραμματιστεί για τις 26 Μαρτίου.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Το μέλλον της Ευρώπης και το κλίμα στο επίκεντρο Forum στην Αυστρία

Το Forum θα δώσει έμφαση στο μέλλον της Ευρώπης και τη χρηματοδότησή του, καθώς και στην κλιματική κρίση και την «πράσινη» ευκαιρία, ενώ φέτος φέρει τον τίτλο «Μετά την καταιγίδα, ένα όνειρο για την Ευρώπη».
austria-corona
ΔΙΕΘΝΗ

Καμπανάκι στην Αυστρία για ένταση των εμβολιασμών ενόψει φθινοπώρου

το ποσοστό των πλήρως ανοσοποιημένων στην Αυστρία, που βρίσκεται στο 43,4%, αλλά οι αρχικοί εμβολιασμοί έχουν πλέον σχεδόν σταματήσει, με τους ερευνητές να προειδοποιούν για ημέρες που θα θυμίζουν την περυσινή χρονιά.