ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
mianmar-xounta-diadilosi
Φώτο: Shutterstock

Χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος στη Μιανμάρ

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ και τους περιορισμούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2007.

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι έκαναν για δεύτερη ημέρα σήμερα πορεία στη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ και χιλιάδες άλλοι πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα για να διαμαρτυρηθούν κατά του πραξικοπήματος της στρατιωτικής χούντας και για την κράτηση της εκλεγμένης ηγέτιδας Αούνγκ Σαν Σου Κι.

Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν παρά τη διακοπή της λειτουργίας του Ίντερνετ και τους περιορισμούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες, ήταν οι μεγαλύτερες διαδηλώσεις που έχουν σημειωθεί στη χώρα από το 2007 και την Επανάσταση του Σαφράν, όπως είχαν αποκληθεί τότε οι μαζικές διαδηλώσεις με επικεφαλής βουδιστές μοναχούς.

Πλήθη στη Γιανγκόν, την εμπορική πρωτεύουσα της χώρας, κρατούσαν κόκκινα μπαλόνια, το χρώμα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία της Σου Κι, και φώναζαν «Δεν θέλουμε στρατιωτική δικτατορία! Θέλουμε δημοκρατία!».

Οι ένοπλες δυνάμεις της Μιανμάρ κατέλαβαν την εξουσία τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας, σταματώντας βάναυσα τη δημοκρατική μετάβαση στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας και προκαλώντας διεθνώς οργή.

Χθες, Σάββατο, δεκάδες χιλιάδες βγήκαν στους δρόμους, στις πρώτες μαζικές διαδηλώσεις μετά το πραξικόπημα.

Σήμερα το πρωί, μεγάλα πλήθη απ' όλες τις γωνιές της Γιανγκόν συνέκλιναν προς την περιοχή Χλεντάν, μερικοί κάνοντας πορεία στη μέση του δρόμου και περνώντας ανάμεσα από τα αυτοκίνητα που είχαν ακινητοποιηθεί.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν σημαίες του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία και έκαναν τον χαιρετισμό με τα τρία δάχτυλα που έχει γίνει σύμβολο διαμαρτυρίας κατά του πραξικοπήματος. Οδηγοί κόρναραν από τα αυτοκίνητά τους και επιβάτες κρατούσαν φωτογραφίες της βραβευμένης με Νόμπελ Ειρήνης Σου Κι.

Οι εικόνες αυτές, που αναμεταδόθηκαν μέσω του Facebook, ήταν ανάμεσα στις λίγες που έχουν βγει από τη χώρα, καθώς η χούντα σταμάτησε χθες, Σάββατο, τη λειτουργία του Ίντερνετ και επέβαλε περιορισμούς στις τηλεφωνικές επικοινωνίες. Μιλώντας καθώς κινηματογραφούσε τους δρόμους, ο άνθρωπος που έκανε την ανάρτηση στο Facebook είπε πως, αν διοχετευθούν οι πληροφορίες έξω από τη χώρα, αυτό μπορεί να βοηθήσει να μείνουν ασφαλείς οι διαδηλωτές.

Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο από τη χουντα στην πρωτεύουσα Ναϊπιτάου, σε απόσταση άνω των 350 χλμ. βόρεια της Γιανγκόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Αντάρτες στη Μιανμάρ έθεσαν υπό τον έλεγχό τους συνοριακό πέρασμα

Οι μάχες μαίνονται στην πολιτεία Σαν, στο βόρειο τμήμα της χώρας, κοντά στα κινεζικά σύνορα, αφότου μια συμμαχία τριών ένοπλων ομάδων εθνοτικών μειονοτήτων εξαπέλυσε επιχείρηση εναντίον του στρατού στα τέλη Οκτωβρίου.
mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Ενισχύει τις σχέσεις με τη Μιανμάρ η Ρωσία που αναζητεί συμμάχους

Η στρατιωτική χούντα που έκλεισε μια παρένθεση δέκα ετών δημοκρατίας και βύθισε τη Μιανμάρ στο χάος θα συνεργαστή με τη Μόσχα για τις επικείμενες εκλογές που θα πραγματοποιηθούν πιθανότατα το 2025.
mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Αιματηρή επιδρομή σε χωριό πραγματοποίησε ο στρατός της Μιανμάρ

Οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας συναντούν σφοδρή αντίσταση ανταρτών οι οποίο εναντιώνονται στο πραξικόπημα του Φεβρουαρίου του 2021, με το οποίο ανατράπηκε η πολιτική κυβέρνηση από την άλλοτε νομπελίστρια ειρήνης Αούνγκ Σαν Σου Τσι.
mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Η δικτατορία της Μιανμάρ απελευθέρωσε πάνω από 3.000 κρατουμένους

Η στρατιωτική κυβέρνηση έχει φυλακίσει χιλιάδες αντικαθεστωτικούς και φιλοδημοκρατικούς ακτιβιστές από τότε που ανήλθε στην εξουσία το 2021 και έχει καταστείλει βίαια διαδηλώσεις, προκαλώντας διεθνή κατακραυγή.