ΓΔ: 875.32 -0.05% Τζίρος: 82.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:57:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σκληρό μήνυμα Μπαρνιέ προς Βρετανία: Δεν αλλάζουν οι όροι του Brexit

Με τις μισές βρετανικές επιχειρήσεις να αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της μεταβολής των εμπορικών σχέσεων με την ΕΕ,η Βρετανική κυβέρνηση θέλει αλλαγές στο πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας.

Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι η Βρετανία πρέπει να αποδεχθεί τις πραγματικότητες του Brexit και ότι αυτό που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών για τη Βόρεια Ιρλανδία είναι η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ και όχι το πρωτόκολλο διαζυγίου.

Η Βρετανία επιζητά αλλαγές στο πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας που περιλαμβάνεται στη συμφωνία του Brexit μετά την πρόσκαιρη προσπάθεια της Κομισιόν να αποτρέψει τη μεταφορά εμβολίων διασυνοριακά μεταξύ της Ιρλανδίας, χώρας-μέλους της ΕΕ, και της Βόρειας Ιρλανδίας.

«Και οι δύο πλευρές πρέπει να έχουν συναίσθηση των ευθυνών τους στην πλήρη εφαρμογή αυτού του πρωτοκόλλου. Οι δυσκολίες στο νησί της Ιρλανδίας προκαλούνται λόγω του Brexit, όχι του πρωτοκόλλου», δήλωσε ο Μπαρνιέ σε σημερινή εκδήλωση του European Business Summit. «Το πρωτόκολλο είναι η λύση». Σχεδόν οι μισές βρετανικές επιχειρήσεις που εξάγουν προϊόντα έχουν αντιμετωπίσει προβλήματα λόγω της μεταβολής στους εμπορικούς όρους με την ΕΕ από την αρχή του χρόνου, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε.

Ο Μπαρνιέ δήλωσε πως είναι σαφές ότι θα υπήρχε μια περίοδος προσαρμογής, αλλά μακροπρόθεσμα τα πράγματα δεν θα είναι όπως συνήθως. «Το Brexit σημαίνει Brexit», είπε, επαναλαμβάνοντας μια γνωστή δήλωση της Βρετανίδας πρώην πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Παρά την εμπορική συμφωνία χωρίς δασμούς ή ποσοστώσεις, οι επιχειρήσεις είναι αντιμέτωπες με εμπόδια όπως νέες γραφειοκρατικές διαδικασίες και κτηνιατρικούς ελέγχους. «Πολλές από αυτές τις επιπτώσεις δεν έχουν εξηγηθεί ορθώς, έχουν γενικά υποεκτιμηθεί», δήλωσε ο Μπαρνιέ.

Ο ίδιος δήλωσε επίσης ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit έχουν τελειώσει και δεν μπορούν να ανοίξουν εκ νέου. Μπορούν, ωστόσο, να υπάρξουν «τεχνικές λύσεις» για προβλήματα όπως αυτό της Ιρλανδίας, αρκεί να τηρούνται οι κανόνες. Ο Μπαρνιέ πρόσθεσε ότι οι εθνικές αρχές των χωρών-μελών της ΕΕ θα πρέπει να είναι προσεκτικές για πιθανή παράκαμψη των νέων περιορισμών από τις εταιρίες χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών.

Δήλωσε ότι η ΕΕ χρειάζεται περαιτέρω διευκρινίσεις από τη Βρετανία πριν λάβει μια απόφαση για ισοδυναμία χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που θα δώσει στη Βρετανία πρόσβαση στη χρηματοπιστωτική αγορά του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Μπορώ απλά να επαναλάβω ότι οι αποφάσεις ισοδυναμίας είναι και θα παραμείνουν μονομερείς για κάθε πλευρά και δεν υπόκεινται σε διαπραγμάτευση».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

brexit-trofima-dasmoi-metafores
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Το Brexit «πάγωσε» τις εξαγωγές των ΜμΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Μόλις μία στις δέκα επιχειρήσεις δήλωσε ότι έχει οργανώσει ή σκέφτεται να οργανώσει κάποια παρουσία της σε μία ευρωπαϊκή χώρα, όπως ανέδειξε η έρευνα που πραγματοποιήθηκε κατά το χρονικό διάστημα από 1-15 Μαρτίου.