ΓΔ: 893.76 2.09% Τζίρος: 88.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Moderna, embolio, koronoios
Φωτο: Shutterstock

Την αγορά επιπλέον 150 εκατ. δόσεων από την ΕΕ ανακοίνωσε η Moderna

Η Κομισιόν προχώρησε σε συμφωνίες με τις Pfizer/BioNTech και Moderna για 350 εκατ. επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού που θα παραδοθούν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του έτους.

Στην αγορά επιπλέον 150 εκατ. δόσεων του εμβολίου της Moderna προχώρησε η Κομισιόν όπως βεβαιώνει σε ανακοίνωσή της η φαρμακοβιομηχανία που αναφέρει ότι οι δόσεις πρόκειται να παραδοθούν στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο του 2021. Με τη νέα συμφωνία οι δόσεις που θα παραδοθούν στην ΕΕ συνολικά φτάνουν τις 310 εκατ., με την ΕΕ να έχει εξασφαλίσει και νωρίτερα επιπλέον 200 εκατ. δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Σύμφωνα με την συμφωνία που είχε υπογράψει η ΕΕ με την Moderna διατηρεί το δικαίωμα να αγοράσει επιπλέον 150 εκατ. δόσεις που μπορούν να παραδοθούν το 2022. «Εκτιμούμε την εμπιστοσύνη που δείχνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην Moderna και το εμβόλιο mRNA», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στεφάν Μπανσέλ και πρόσθεσε ότι η φαρμακοβιομηχανία βρίσκεται σε συζητήσεις για το πώς θα γίνουν οι παραδόσεις το 2022, εκφράζοντας την δέσμευση πως η εταιρεία θα συνεχίσει να εργάζεται ώστε τα εμβόλια να μπορέσουν να ανταποκριθούν και στις μεταλλάξεις του ιού που καταγράφονται.

Νωρίτερα είχε ανακοινωθεί πως επιπλέον 200 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου «Comirnaty» θα διαθέσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι Pfizer και BioΝΤech. Το νέο συμβόλαιο φέρνει τον συνολικό αριθμό δόσεων του εν λόγω εμβολίου στην ΕΕ στα 500 εκατομμύρια έως το τέλος του 2021. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, περίπου 75 εκατομμύρια δόσεις θα παραδοθούν εντός του β΄ τριμήνου του έτους. 

«Αναγνωρίζουμε ότι περισσότεροι άνθρωποι πρέπει να εμβολιαστούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να βοηθήσουμε στην καταπολέμηση αυτού του ιού και στον έλεγχο της παγκόσμιας πανδημίας. Εργαζόμαστε ασταμάτητα προκειμένου να υποστηρίξουμε την περαιτέρω εξέλιξη της εκστρατείας εμβολιασμού στην Ευρώπη και παγκοσμίως, διευρύνοντας την δυνατότητα παραγωγής μας. Με αυτή τη νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένουμε τώρα να παραδώσουμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν τουλάχιστον 250 εκατομμύρια Ευρωπαίοι έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο επικεφαλής της Pfizer 'Αλμπερτ Μπουρλά. 

«Η ευρεία πρόσβαση σε καλώς ανεκτά και υψηλής αποτελεσματικότητας εμβόλια είναι ουσιώδης προκειμένου να σταματήσουμε την πανδημία. Κάνουμε επιπλέον ενέργειες προκειμένου να αυξήσουμε την ικανότητα παραγωγής μας σε δύο δισεκατομμύρια δόσεις εντός του 2021», δήλωσε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος και συνιδρυτής της BioΝΤech Ουγούρ Σαχίν και πρόσθεσε ότι εντός του μήνα θα ξεκινήσει η παραγωγή των εμβολίων στο νέο εργοστάσιο της εταιρίας στο Μαρβούργο«Συνεχίζουμε να αξιολογούμε το πώς θα μπορούσαμε να ανταποκριθούμε σε ακόμη μεγαλύτερη ζήτηση για το εμβόλιό μας στο μέλλον, από κοινού με κυβερνήσεις, αρμόδιες αρχές και εταίρους σε όλα τα επίπεδα», τόνισε ο κ. Σαχίν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προ των πυλών το πράσινο διαβατήριο - Ποια τα χαρακτηριστικά του

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο, ενώ θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.