ΓΔ: 2277.6 -1.15% Τζίρος: 709.64 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Irak
ΑΠΕ

Συνεχίζονται οι μεγάλες αντικυβερνητικές διαδηλώσεις στο Ιρακ

Φοιτητές και μαθητές εντάχθηκαν στο κίνημα διαμαρτυρίας, ενώ αυξάνεται η πίεση στην κυβέρνηση η οποία επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί.

Μαθητές και φοιτητές συμμετείχαν χθες Κυριακή στις διαδηλώσεις στο Ιράκ, αυξάνοντας την πίεση στην κυβέρνηση της χώρας η οποία είναι αντιμέτωπη εδώ και ένα μήνα με ένα άνευ προηγουμένου κίνημα διαμαρτυρίας στη διάρκεια του οποίου έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 200 άνθρωποι. Την ίδια ώρα, ο στρατός επέβαλε απαγόρευση της κυκλοφορίας στην Βαγδάτη από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 06:00 αύριο το πρωί και “μέχρι νεωτέρας,” σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Η Βαγδάτη και ο σιιτικός νότος του Ιράκ ζουν από την Πέμπτη ένα δεύτερο κύμα αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, το οποίο είναι άνευ προηγουμένου διότι είναι αυθόρμητο. Παράλληλα και από το Σάββατο το βράδυ η κυβέρνηση έχει εμπλακεί σε μια αντιπαράθεση με το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, τους βουλευτές του σιίτη ηγέτη Μοκτάντα Σαντρ που έχουν ξεκινήσει καθιστική διαμαρτυρία ζητώντας την παραίτησή της.

Ειρηνικές διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν χθες στη Νατζάφ, τη Χίλα, την Κερμπάλα και τη Ντιουανίγια στο νότιο Ιράκ, αλλά και στην πλατεία Ταχρίρ της Βαγδάτης, επίκεντρο του κινήματος αμφισβήτησης, με φοιτητές και μαθητές να μπλέκονται στο πλήθος. «Θέλουμε την πτώση του καθεστώτος! Να ξεριζωθούν όλοι!», φώναζε ένας διαδηλωτής ο οποίος βρισκόταν κοντά σε περίπτερα όπου πουλούσαν φαγητό, αλλά και μέσα προστασίας κατά των δακρυγόνων τα οποία συχνά χρησιμοποιούν οι δυνάμεις ασφαλείας.

Από την Πέμπτη το βράδυ 74 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στα επεισόδια μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών ή σε νυχτερινές επιθέσεις εναντίον γραφείων κομμάτων και πολιτοφυλακών, σύμφωνα με την Κυβερνητική Επιτροπή για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Από την 1η ως την 6η Οκτωβρίου 157 άνθρωποι σκοτώθηκαν, σχεδόν όλοι τους διαδηλωτές που έπεσαν νεκροί από τις σφαίρες των δυνάμεων της τάξης, σύμφωνα με επίσημο απολογισμό.

Την περίοδο εκείνη η κυβέρνηση είχε διακόψει τη σύνδεση στο ίντερνετ, ενώ ελεύθεροι σκοπευτές είχαν πάρει θέσεις στη Βαγδάτη και σε πόλεις του νότιου Ιράκ.

Διαφορετικό κλίμα

Διαδηλώσεις άρχισαν να πραγματοποιούνται ξανά από την Πέμπτη το βράδυ. Αν και τα συνθήματα παραμένουν τα ίδια, το κλίμα είναι διαφορετικό.

Δεν έχουν αναφερθεί πυροβολισμοί από τις δυνάμεις ασφαλείας. Οι διαδηλωτές διαβεβαιώνουν ότι διεξάγουν ένα «ειρηνικό» κίνημα, το οποίο ενισχύθηκε από τη συμμετοχή σε αυτό μαθητών και φοιτητών.

Ο στρατός απάντησε σε ανακοίνωσή του ότι «αυστηρές κυρώσεις» θα επιβληθούν εναντίον όσων «εμποδίσουν» τη διεξαγωγή των μαθημάτων.

Ωστόσο τη νύκτα του Σαββάτου τα βίαια επεισόδια πήραν άλλη τροπή στις πόλεις του νότιου Ιράκ. Δεκάδες γραφεία κομμάτων και βουλευτών, αλλά κυρίως γραφεία της παραστρατιωτικής οργάνωσης Χασντ αλ Σάαμπι, στην οποία κυριαρχούν σιίτες που πρόσκεινται στο Ιράν και η οποία συμμετέχει στην κυβέρνηση, πυρπολήθηκαν και λεηλατήθηκαν.

Διαδηλωτές έχασαν τη ζωή τους στα επεισόδια αυτά είτε από σφαίρες είτε από ασφυξία λόγων των πυρκαγιών. Από την πλευρά τους οι επικεφαλής της πολιτοφυλακής δεσμεύθηκαν να «πάρουν εκδίκηση».

Ο ΟΗΕ κατηγόρησε «ένοπλες οντότητες» ότι προσπαθούν «να υπονομεύσουν τη σταθερότητα του Ιράκ» και να «σαμποτάρουν τις ειρηνικές διαδηλώσεις».

Στη Βασόρα, μια πόλη πλούσια σε πετρέλαιο, κηρύχθηκε απαγόρευση της κυκλοφορίας, με την αστυνομία να ανακοινώνει ότι θα συλλάβει «τους δολιοφθορείς» που έχουν παρεισφρήσει μεταξύ των διαδηλωτών. Άρματα μάχης των ειδικών δυνάμεων της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας ήταν στους δρόμους πολλών συνοικιών στο κέντρο της Βαγδάτης , αλλά και γύρω από την πλατεία Ταχρίρ.

Το κοινοβούλιο καταρρέει

Την ώρα που η πίεση στον δρόμο δεν φαίνεται να μειώνεται, το Σάββατο το βράδυ σκλήρυνε και η πολιτική αντιπαράθεση. Βουλευτές του Μοκτάντα Σαντρ, που ζητεί την παραίτηση της κυβέρνησης η οποία σχηματίστηκε πριν ένα χρόνο, ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία στο κοινοβούλιο. Ανακοίνωσαν ότι εντάχθηκαν στην αντιπολίτευση, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει η πλειοψηφία στο κοινοβούλιο του Ιρακινού πρωθυπουργού Άντελ Άμπντελ Μάχντι.

Πλέον από τη μία πλευρά βρίσκεται ο συνασπισμός των πρώην μαχητών της Χασντ, που δηλώνουν «έτοιμοι» να επέμβουν για να εμποδίσουν «μια διαμάχη που θα μπορούσε να καταστρέψει τη χώρα». Από την άλλη ο Σαντρ, ο οποίος απηύθυνε έκκληση στη Χασντ «να μην καταστείλει τον λαό» για «να κερδίσουν οι διεφθαρμένοι».

Δύο κομμουνιστές βουλευτές και δύο άλλοι του συνασπισμού του πρώην πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι, ο οποίος πλέον βρίσκεται στην αντιπολίτευση, παραιτήθηκαν σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Στην πλατεία Ταχρίρ οι Ιρακινοί καταγγέλλουν ότι σε μια από τις πιο πλούσιες σε πετρέλαιο χώρες παγκοσμίως ένας στους πέντε κατοίκους ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. «Η γενιά μας έχει καταστραφεί ψυχολογικά αλλά είμαστε έτοιμοι για αυτό, αν μπορεί να κάνει καλύτερη τη ζωή των παιδιών μας», δήλωσε μία διαδηλώτρια.

Σε μια χώρα όπου το 60% του πληθυσμού είναι κάτω των 25 ετών, ένας νέος στους τέσσερις είναι άνεργος. Για τη γενιά αυτή, η οποία μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσέιν βλέπει τη μία κυβέρνηση να διαδέχεται την άλλη, το σύστημα έχει καταρρεύσει.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αεροπλάνο Aegean Airlines
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Η AEGEAN ακυρώνει πτήσεις προς Τελ Αβίβ, Βηρυττό και Ερμπίλ ως 2/3

Λόγω της πολεμικής έντασης στη Μέση Ανατολή, από το «Ελ. Βενιζέλος» έχουν σημειωθεί σήμερα περίπου 20 ακυρώσεις και εκτροπές πτήσεων. Η Aegean ακυρώνει δρομολόγια προς Τελ Αβίβ, Βηρυτό και Ερμπίλ μέχρι και τη Δευτέρα.
Κυρώσεις ΗΠΑ κατά Ιράν
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Επαφές ΥΠΕΞ με Άραβες ομολόγους για επιθέσεις ΗΠΑ-Ισραήλ

Ο Ιρανός ΥΠΕΞ δήλωσε σε ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, τα Εμιράτα, Κατάρ, Κουβέιτ, Μπαχρέιν και Ιράκ ότι το Ιράν θα υπερασπιστεί εαυτόν και κάλεσε να μην επιτραπεί σε ΗΠΑ-Ισραήλ να χρησιμοποιήσουν τις χώρες τους για επιθέσεις.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράκ: Δύο νεκροί σε επίθεση σε βάση φιλοϊρανικής οργάνωσης

Τουλάχιστον δύο μέλη της φιλοϊρανικής οργάνωσης Κατάεμπ Χεζμπολάχ σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σε βομβαρδισμό σε ιρακινή βάση στο Νότιο Ιράκ, σύμφωνα με πηγές της οργάνωσης. Άλλη πηγή κάνει λόγο για τρεις νεκρούς.
Περιπλανώμενο πυρομαχικό drone
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ και Ισραήλ πλήττουν το Ιράν με βομβαρδισμούς μέσω του Ιράκ

Στρατιωτικά αεροσκάφη και πύραυλοι πέρασαν πάνω από το Ιράκ κατά τις συντονισμένες επιθέσεις Ισραήλ και ΗΠΑ κατά του Ιράν, ανέφεραν στρατιωτική πηγή και αυτόπτες μάρτυρες. Θεάσεις σημειώθηκαν στη Βαγδάτη, στο Κιρκούκ και στη Ραμάντι.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Νούρι αλ Μάλικι σε συνάντηση με Αμερικανό διπλωμάτη μετά τις ΗΠΑ προειδοποιήσεις

Ο Νούρι αλ Μάλικι, βασικός υποψήφιος πρωθυπουργός Ιράκ, συναντήθηκε με τον Αμερικανό διπλωμάτη Τομ Μπάρακ, παρά τις πιέσεις από ΗΠΑ να αποσύρει την υποψηφιότητά του. Η συνάντηση μεταδόθηκε από το πρακτορείο INA.
Σημαίες ΗΠΑ και Ιράκ
ΔΙΕΘΝΗ

Ιρακινή οργάνωση καλεί σε ετοιμότητα για πιθανό πόλεμο Ιράν-ΗΠΑ

Η ιρακινή Κατάεμπ Χεζμπολάχ κάλεσε τα μέλη της να ετοιμαστούν για μακρά σύγκρουση αν οι ΗΠΑ πλήξουν το Ιράν, εν μέσω αμερικανικής στρατιωτικής κινητοποίησης και απειλών λόγω του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.