ΓΔ: 817.03 1.80% Τζίρος: 76.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Britain-Johnson
Shutterstock

Μπ. Τζόνσον: Βρισκόμαστε πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της πανδημίας

Σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό θα υπάρξει σταδιακή άρση του lockdown, με τα σχολεία να είναι τα πρώτα που θα επιστρέψουν σε «κανονική» λειτουργία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον δήλωσε  ότι ελπίζει να υπάρξει μια επιστροφή στην ομαλότητα στην Αγγλία μέχρι τα τέλη Ιουνίου, παρουσιάζοντας στο κοινοβούλιο τη στρατηγική του για την "έξοδο" από το lockdown, η οποία θα είναι "προσεκτική αλλά μη αναστρέψιμη", όπως είπε χαρακτηριστικά. Η αρχή θα γίνει με την επαναλειτουργία των σχολείων, στις αρχές Μαρτίου.

Η Βρετανία, η χώρα που έχει πληγεί περισσότερο στην Ευρώπη, καθώς μετρά περισσότερους από 120.000 νεκρούς από την Covid-19, μπήκε για τρίτη φορά σε καραντίνα στις αρχές του έτους, λόγω της εκρηκτικής αύξησης των κρουσμάτων και της εμφάνισης μιας πιο μεταδοτικής παραλλαγής του νέου κορονοϊού στη νότια Αγγλία. Η χώρα ετοιμάζεται τώρα να χαλαρώσει τα μέτρα, αφού οι περιορισμοί και η εκστρατεία ανοσοποίησης του πληθυσμού μείωσαν τις μολύνσεις, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

«Δεν υπάρχει κάποια αξιόπιστη διαδρομή προς μια Βρετανία με μηδενική Covid ή έναν κόσμο με μηδενική Covid. Και δεν μπορούμε να επιμείνουμε επ’ αόριστον με τους περιορισμούς που εξασθενούν την οικονομία μας, τη σωματική και ψυχική ευημερία μας και τις ευκαιρίες ζωής των παιδιών μας», είπε ο Τζόνσον στο κοινοβούλιο. «Και για αυτό είναι τόσο σημαντικό αυτός ο οδικός χάρτης να εφαρμοστεί προσεκτικά αλλά να είναι και μη αναστρέψιμος. Προχωράμε σε αυτό που ελπίζω και πιστεύω ότι είναι ένας μονόδρομος προς την ελευθερία», πρόσθεσε, παρουσιάζοντας το σχέδιο των τεσσάρων μεγάλων "σταθμών" του ανοίγματος.

Με βάση τον "οδικό χάρτη" της βρετανικής κυβέρνησης, το "άνοιγμα θα γίνει σταδιακά. Από το ένα βήμα στο άλλο θα μεσολαβούν τουλάχιστον πέντε εβδομάδες. Και αυτό γιατί χρειάζονται περίπου τέσσερις εβδομάδες για να εμφανιστούν οι συνέπειες της χαλάρωσης των περιορισμών και η κυβέρνηση θα δίνει μια ακόμη εβδομάδα για την ενημέρωση των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Από τις 29 Μαρτίου θα αρθεί η εντολή παραμονής στο σπίτι και θα επιτραπούν οι υπαίθριες συναθροίσεις. Σήμερα επιτρέπονται να συγκεντρώνονται μέχρι έξι άτομα ή πρόσωπα από δύο διαφορετικά νοικοκυριά. Τα καταστήματα όπως τα κομμωτήρια και οι παμπ (αλλά μόνο σε εξωτερικούς χώρους) καθώς και τα μουσεία θα περιμένουν τη σειρά τους, στις 12 Απριλίου. Κινηματογράφοι, ξενοδοχεία, στάδια –στα τελευταία, με μέγιστο αριθμό θεατών τους 10.000– η εστίαση (στο εσωτερικό) θα ακολουθήσουν στις 17 Μαΐου. Στους κλειστούς αθλητικούς χώρους οι θεατές δεν θα πρέπει να ξεπερνούν τους 1.000. Από την ίδια ημερομηνία, μέλη διαφορετικών νοικοκυριών θα επιτρέπεται να συναντιούνται και σε εσωτερικούς χώρους. Αναφερόμενος συγκεκριμένα στον ξενοδοχειακό τομέα, ο Τζόνσον είπε ότι "κατανοεί" όσους απασχολούνται σ’ αυτόν και θέλουν να επαναλειτουργήσει το συντομότερο δυνατόν. «Όμως κανείς δεν θέλει να δει ένα τέταρτο lockdown», πρόσθεσε.

Τα διεθνή ταξίδια από την Αγγλία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της κυβέρνησης, η Βρετανία εξετάζει την πιθανότητα εφαρμογής ενός συστήματος που θα επιτρέπει στους εμβολιασθέντες να ταξιδεύουν πιο εύκολα στο εξωτερικό.
Αν το επιτρέψει η υγειονομική κατάσταση, οι περιορισμοί σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές επαφές θα αρθούν στις 21 Ιουνίου, το νωρίτερο, όπως επίσης και η σύσταση για τηλεργασία. Για την τηλεργασία, ο Τζόνσον είπε συγκεκριμένα ότι όπου είναι εφικτό οι άνθρωποι θα πρέπει να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι τους και αυτό θα συνεχιστεί μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της κατάστασης από την κυβέρνηση.

Ο Τζόνσον τόνισε ότι η οποιαδήποτε απόφαση θα ληφθεί με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, όπως για παράδειγμα αυτά που αφορούν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων για την Covid-19 και τη μείωση των νοσηλειών.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Bretania-Johnson
ΔΙΕΘΝΗ

Μπ. Τζόνσον: Προτεραιότητα το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Μαρτίου

«Προτεραιότητά μας είναι να επιστρέψουν τα παιδιά στο σχολείο, κάτι το οποίο γνωρίζω ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη μόρφωσή τους και την ευημερία τους» δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός.