ΓΔ: 822.65 0.66% Τζίρος: 37.50 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:27:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας Μπόρις Τζόνσον μιλώντας στην Downing Street.

Νέα προσπάθεια Μπ. Τζόνσον για εκλογές στη Βρετανία

Ο Μπόρις Τζόνσον θέλει να οδηγήσει την χώρα σε ακόμη εκλογική μάχη την τελευταία τετραετία ώστε να καταφέρει να αλλάξει την πλειοψηφία της Βουλής για να τρέξει το Brexit, με την ΕΕ να παρακολουθεί διακριτικά.

Ο Μπόρις Τζόνσον βρίσκεται να έχει κολλήσει μετά την αποτυχία και της τρίτης ψηφοφορίας και συνεχίζει να πιέζει για πρόωρες εκλογές με σκοπό να ξεκλειδώσει το Brexit, έχοντας να αντιμετωπίσει την δυσπιστία των Βρετανών βουλευτών προς το πρόσωπο του. Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας όμως δείχνει αποφασισμένος να εξασφαλίσει ακόμα μια νίκη των Συντηρητικών σε μια νέα εκλογική διαδικασία αυτής της ταραχώδους τετραετίας.

Για να το πετύχει αυτό, αναμένεται να προσπαθήσει, εκ νέου σήμερα Τρίτη, να πείσει τα απρόθυμα μέλη του βρετανικού Κοινοβουλίου προσφέροντας μια ευκολότερη νομική οδό. Σημειώνουμε πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ψηφίσει την αποχώρησή του από την ΕΕ το 2016 , αλλά παραμένει ακόμα παγιδευμένο σε μια μακροχρόνια σχέση με το ευρωπαϊκό μπλοκ. Δυο βρετανοί πρωθυπουργοί έχουν φέρει μέχρι στιγμής συμφωνίες με την ΕΕ για το Brexit, για να δουν τις προσπάθειες τους να προσκρούουν στις αντιδράσεις των βουλευτών. Με τον Τζόνσον να έχει χάσει προ πολλού την πλειοψηφία στο βρετανικό Κοινοβούλιο, η μόνη διέξοδος δείχνει πλέον να αλλάξουν τα «κοινοβουλευτικά μαθηματικά» με νέες εκλογές. «Δεν θα επιτρέψουμε να συνεχιστεί αυτή η παράλυση» δήλωσε στους βουλευτές των Συντηρητικών ο Μπόρις Τζόνσον. «Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο πρέπει να προχωρήσουμε σε εκλογές».

Η ΕΕ από την πλευρά της, συνυπολογίζοντας το κυβερνητικό χάος στην Βρετανία, αποφάσισαν πως η χώρα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να ξεκαθαρίσει τα πλάνα της και συμφώνησαν να επεκτείνουν την ημερομηνία για το Brexit μέχρι τις 31 Ιανουαρίου. Αυτό δίνει ένα καθαρό χρονικό περιθώριο στους βρετανούς πολιτικούς να αντιπαρατεθούν για το Brexit ενώπιων των ψηφοφόρων σε μια προεκλογική περίοδο, με τον Τζόνσον και την ομάδα του να υποστηρίζουν πως το Κοινοβούλιο είναι «διαλυμένο» και «νεκρό» και πρέπει να διαλυθεί.

Για να υπάρξει μια πλειοψηφία όμως που θα στήριζε τον Τζόνσον και τα σχέδια του για το Brexit πρέπει πρώτα να βρεθεί η «υπερπλειοψηφία» των δυο τρίτων της βρετανικής Βουλής για να υπάρξει η προκήρυξη νέων εκλογών, με τις προσπάθειες του Μπόρις Τζόνσον μέχρι στιγμής στιγμής να βρίσκουν σε τοίχο. Τώρα ετοιμάζεται να καταθέσει ένα απλό νομοσχέδιο για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές στις 12 Δεκεμβρίου όπου θα κατατεθεί στην Βουλή των Κοινοτήτων όπου εκεί θα χρειαστεί η απλή πλειοψηφία.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι βουλετές των Φιλελευθέρων και του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) έχουν δείξει τις προθέσεις τους πως θέλουν να καταθέσουν ένα αντίστοιχο αίτημα για εκλογές, όμως η υποστήριξη τους στον Μπόρις Τζόνσον δεν μπορεί να θεωρείται εξασφαλίσμενη. .

Ο Ίαν Μπλακφορντ του SNP δήλωσε πως χρειάζονται μια «ξεκάθαρη διαβεβαίωση» οτι η κυβέρνηση δεν θα προσπαθήσει να ανοίξει και πάλι την συζήτηση για την συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ. Η ηγέτης των Φιλελευθέρων Τζο Σουίνσον δήλωσε πως δεν θα εμπιστευόνταν τον Τζόνσον ακόμα και αν έδινε αυτή την διαβεβαίωση. Από την πλευρά της ζήτησε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν στις 9 Δεκεμβρίου για να εξασφαλίσει πως δεν θα υπάρχει διαθέσιμος χρόνος για τους υπέρμαχους του Brexit να ασκήσουν πιέσεις μέσω της συμφωνίας.

Ο Τζόνσον βρίσκεται αντιμέτωπος με τον κίνδυνο, οι βουλευτές να θελήσουν τροποποιήσεις του νομοσχέδιο του για να δημιουργήσουν συνθήκες στις εκλογές που δεν θα αρέσουν στον βρετανό πρωθυπουργό. Την ίδια στιγμή ο Τζόνσον έχει κάνει πλέον ξεκάθαρο πως έχει παρατήσει την προσπάθεια για την κύρωση της συμφωνίας του Brexit από το Κοινοβούλιο πριν τις εκλογές, καθώς δεν υπάρχει υποστήριξη μεταξύ των βουλευτών για να ασκηθούν πιέσεις ώστε να περάσει το νομοσχέδιο της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ στο σύντομο αυτό χρονικό διάστημα.

Με την Βρετανία ακόμα στην ΕΕ τα αποτελέσματα των εκλογών όταν πραγματοποιηθούν, είναι πολύ πιθανό να μετατραπούν σε δημοψήφισμα για το Brexit. Θα είναι πιθανότατα η τελευταία ευκαιρία που θα έχουν οι ψηφοφόροι να επιλέξουν μεταξύ των κομμάτων που θέλουν να σταματήσουν το Brexit ή εκείνων που θέλουν αποχώρηση με κάθε κόστος.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βρετανία διευρύνει τις εμπορικές της σχέσεις σε Ασία και Ειρηνικό

Το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την αποχώρηση του από την Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει να ενταχθεί στην συμφωνία ελεύθερου εμπορίου «Ολοκληρωμένη και Προοδευτική Συμφωνία για τη Σύμπραξη χωρών του Ειρηνικού» (CPTPP).