ΓΔ: 898.63 -0.74% Τζίρος: 98.36 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Ανησυχία για πιθανή επεξεργασία πυρηνικού καυσίμου από τη Βόρεια Κορέα

Σε έκθεσή του, τη Δευτέρα, προς το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ, ο γενικός διευθυντής της, Ραφαέλ Γκρόσι αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Γιονγκμπιόν και Κανγκσόν.

Το αμερικανικό Πεντάγωνο εκδήλωσε χθες, Τρίτη, την ανησυχία του σχετικά με μία αναφορά του ΟΗΕ, που δείχνει ότι η Βόρεια Κορέα επεξεργάζεται πιθανόν πυρηνικό καύσιμο για την παραγωγή βομβών, δηλώνοντας ότι μία τέτοια δραστηριότητα θα μπορούσε να κλιμακώσει την ένταση με την Πιονγκγιάνγκ.

Ο υποναύαρχος Μάικλ Στάντμαν, υπεύθυνος των υπηρεσιών πληροφοριών στην αμερικανική Διοίκηση της Ασίας και του Ειρηνικού, δήλωσε ότι η δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας που επισημάνθηκε αυτή την εβδομάδα από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ενδέχεται να σχεδιάσθηκε για να προσελκύσει την προσοχή της κυβέρνησης Μπάιντεν και ως διαπραγματευτικό χαρτί για να πιέσει για τη χαλάρωση των κυρώσεων.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στην παρούσα περίοδο επανεξετάζει την αμερικανική πολιτική απέναντι στη Βόρεια Κορέα.

«Το πού θέλει να πάει η Βόρεια Κορέα είναι βαθιά ανησυχητικό», δήλωσε ο Στάντμαν σε ψηφιακή εκδήλωση για την τεχνολογία και την ασφάλεια.

Σε έκθεσή του, τη Δευτέρα, προς το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ, ο γενικός διευθυντής της, ο Ραφαέλ Γκρόσι αναφέρθηκε στη δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας στις πυρηνικές εγκαταστάσεις Γιονγκμπιόν και Κανγκσόν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις εγκαταστάσεις αυτές υπήρξαν πρόσφατες ενδείξεις λειτουργίας μιας εγκατάστασης ατμού, η οποία εξυπηρετεί ένα ραδιοχημικό εργαστήριο. Η Βόρεια Κορέα έχει χρησιμοποιήσει το ραδιοχημικό εργαστήριο στο Γιονγκμπιόν για την επανεπεξεργασία πλουτωνίου από έναν πυρηνικό αντιδραστήρα που υπάρχει εκεί, για την παραγωγή πυρηνικών βομβών.

Ο Γκρόσι χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη πυρηνική δραστηριότητα της Βόρειας Κορέας ξεκάθαρη παραβίαση των κυρώσεων του ΟΗΕ και «βαθιά λυπηρή».

Κάνοντας αναφορά στην ανακοίνωση του Γκρόσι, ο Στάντμαν δήλωσε: «το συμβούλιο διοίκησης της ΙΑΕΑ εξέδωσε μία ανακοίνωση, αναφορικά με την ύπαρξη αποδείξεων, ότι οι Κορεάτες επανεπεξεργάζονται πιθανώς πυρηνικό καύσιμο. Αν αυτό αληθεύει, τότε θα μπορούσε να μας φέρει σε ένα διαφορετικό επίπεδο έντασης με την Κορέα» είπε ο ίδιος.

«Αυτό μπορεί να είναι η αρχή [μιας στρατηγικής] που σχεδιάστηκε για να επηρεάσει την κυβέρνηση Μπάιντεν. Είναι ενδεχομένως το πρώτο μέσο για να επικεντρωθεί η προσοχή της νέας κυβέρνησης εδώ, ίσως η Βόρεια Κορέα να χρησιμοποιήσει αυτή την εξέλιξη ως διαπραγματευτικό χαρτί για κάποια χαλάρωση των κυρώσεων».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Βόρεια Κορέα δοκίμασε κατευθυνόμενο πύραυλο με κινητήρα στερεού καυσίμου

Ο Λευκός Οίκος και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ καταδίκασαν τις «αποσταθεροποιητικές» εκτοξεύσεις, που σημειώθηκαν μόλις μερικές ώρες πριν από την πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Αμερικανός πρόεδρος αφότου ανέλαβε την εξουσία, την 20ή Ιανουαρίου.
biden, USA
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Πρόθυμες για διάλογο με τη Β. Κορέα παρά την εκτόξευση πυραύλων

Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν υποβάθμισαν χθες τις αναφερόμενες δοκιμαστικές εκτοξεύσεις, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ακόμη ανοιχτός στην έναρξη ενός διαλόγου με τη Βόρεια Κορέα.
ΔΙΕΘΝΗ

Έδωσαν τα χέρια Ρωσία – Τουρκία για τον τρίτο αντιδραστήρα στο «Ακούγιου»

Η κατασκευή των εγκαταστάσεων του πρώτου αντιδραστήρα ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2018 και του δεύτερου τον Ιούνιο του 2020. Η άδεια για την κατασκευή του τέταρτου αναμένεται το φθινόπωρο του 2021.