ΓΔ: 2083.15 -0.79% Τζίρος: 155.39 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
Σημαία της Κύπρου
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρός ρυθμός μεγέθυνσης της Κυπριακής οικονομίας το β' εξάμηνο του 2021

Ο οίκος Standard & Poor's τονίζει ότι η κυπριακή Οικονομία θα σημειώσει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υποστηριζόμενη από τη σταδιακή βελτίωση της πανδημίας λόγω του εμβολιασμού.

Τη διατήρηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην επενδυτική βαθμίδα ("BBB-") και την επιβεβαίωση της σταθερής προοπτικής της ανακοίνωσε την Παρασκευή 5/3/2021 ο διεθνής Οίκος Πιστοληπτικής Αξιολόγησης Standard & Poor's.

Σε γραπτή του δήλωση ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Πετρίδης αναφέρει ότι ο οίκος Standard & Poor's αιτιολογεί την απόφασή του, για επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας στη βάση της συνετούς πολιτικής διαχείρισης του δημόσιου χρέους, των ισχυρών ρευστών διαθεσίμων του Κράτους μέσω των οποίων μειώνεται σημαντικά ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος αναχρηματοδότησης και της συνεχιζόμενης πανευρωπαϊκής δημοσιονομικής και νομισματικής στήριξης.

«Επιπρόσθετα», σημειώνει ο κ. Πετρίδης, «ο Οίκος επισημαίνει ότι η σταθερή προοπτική αντικατοπτρίζει την άποψή του ότι οι κίνδυνοι οι οποίοι είναι συνυφασμένοι με την πιστοληπτική αξιολόγηση είναι γενικά ισοζυγισμένοι, παρόλη τη συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας που προκλήθηκε από την πανδημία, με τα οφέλη που θα προκύψουν από τις επιχορηγήσεις στα πλαίσια του Μηχανισμού Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης καθώς και της περαιτέρω βελτίωσης του χρονοδιαγράμματος αποπληρωμής χρέους».

Στα ίδιο πλαίσιο, ο οίκος Standard & Poor's τονίζει ως τους σημαντικότερους παράγοντες για τη μελλοντική αναβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Δημοκρατίας, την επιστροφή σε ισχυρούς ρυθμούς οικονομικής μεγέθυνσης, η οποία είναι βαρύνουσας σημασίας για την ουσιαστική μείωση του υψηλού δημόσιου χρέους και παράλληλα την περαιτέρω πρόοδο στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων χορηγήσεων, μετά από την αύξηση που προβλέπεται μέσα στο 2021.

Ο οίκος τονίζει ότι η κυπριακή Οικονομία θα σημειώσει ισχυρό ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2021 υποστηριζόμενη από τη σταδιακή βελτίωση της πανδημίας λόγω του εμβολιασμού και της επίτευξης ενός από τα υψηλότερα ποσοστά διενέργειας ελέγχου της νόσου του κορονοϊού. Ακόμη, τονίζει ότι οι ασκούντες την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, αναμένεται ότι θα παραμείνουν προσανατολισμένοι στη μείωση των αδυναμιών που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία, στην προώθηση της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και στη βελτίωση του χρηματοπιστωτικού τομέα.

«Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει να στηρίζει την οικονομική δραστηριότητα ώστε, με την πάροδο της πανδημίας, να επανέλθει σε θετικούς ρυθμούς, τόσο όσον αφορά την ανάπτυξη και την απασχόληση (συγκράτηση της ανεργίας) όσο και τα δημόσια οικονομικά. Για την επίτευξη του στόχου αυτού, η Κυβέρνηση στηρίζει την κυπριακή οικονομία και το κοινωνικό σύνολο, κατά τρόπο στοχευμένο και ευέλικτο και προωθώντας, παράλληλα, τα κατάλληλα οικονομικά σχέδια τα οποία θα επιτρέψουν τη μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των προσφερόμενων ευρωπαϊκών προγραμμάτων και κονδυλίων», καταλήγει ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Εκκλησιαστική εικόνα τέχνης
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η διημερίδα «ΤΝ και Ορθόδοξη Θεολογία» εξετάζει ηθική στην τεχνητή νοημοσύνη

Στη διημερίδα «Τεχνητή Νοημοσύνη και Ορθόδοξη Θεολογία» συζητήθηκε η επίδραση της τεχνολογίας, οι ηθικές προκλήσεις και ο ρόλος της Ορθόδοξης πίστης, τονίζοντας την ανάγκη η τεχνολογία να υπηρετεί τον άνθρωπο και το πνεύμα.
Σημαία Νέας Δημοκρατίας
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ανάδειξη των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων σε εκδήλωση

Σε εκδήλωση της Νέας Δημοκρατίας συζητήθηκαν οι προοπτικές ενίσχυσης των ελληνογερμανικών οικονομικών σχέσεων, οι επενδυτικές δυνατότητες και οι ευρωπαϊκές προκλήσεις που διαμορφώνουν το νέο περιβάλλον συνεργασίας.
Σημαία της Κύπρου
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία αμφισβητεί τη συμφωνία ΑΟΖ Λιβάνου - Κυπριακής Δημοκρατίας

Το τουρκικό ΥΠΕΞ απορρίπτει τη συμφωνία ΑΟΖ Λιβάνου–Κύπρου, υποστηρίζοντας ότι αγνοεί τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» και καλεί τη διεθνή κοινότητα να μην στηρίζει τέτοιες «μονομερείς ενέργειες».
Νίκος Χριστοδουλίδης πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Κύπρος - Λίβανος: Υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ και ηλεκτρική διασύνδεση

Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ, κλείνοντας εκκρεμότητα δεκαετιών και ανοίγοντας τον δρόμο για επενδύσεις, ενεργειακή συνεργασία και μελέτη ηλεκτρικής διασύνδεσης.