ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
astrazeneca-emvolio
Φώτο: Shutterstock

AstraZeneca: Μειώνει τις ποσότητες δόσεων εμβολίων προς την ΕΕ

Νέο έγγραφο που ήρθε στη δημοσιότητα από το Reuters αποκαλύπτει ότι η φαρμακευτική εταιρεία θα προμηθεύσει την ΕΕ μόνο με 30 εκ. δόσεις εμβολίων για το πρώτο τρίμηνο.

Περαιτέρω μείωση όσον αφορά τις προβλέψεις της για την ποσότητα των δόσεων εμβολίων που θα προμηθεύσει την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάνει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca. Ειδικότερα, σύμφωνα με την πρόβλεψη της εταιρείας, οι προμήθειες για την ΕΕ μέσα στο πρώτο τρίμηνο θα ανέλθουν στα 30 εκατομμύρια, γεγονός που αποτελεί το 1/3 των συμβατικών της υποχρεώσεων, σηματοδοτώντας έτσι μια μείωση κατά 25% της ποσότητας που δεσμευόταν να παραδώσει τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με έγγραφο που δημοσίευσε το Reuters. 

Η μείωση της ποσότητας θα αποτέλεσει νέο πλήγμα για τα σχέδια της ΕΕ σχετικά με την ανοσοποίηση του πληθυσμού, εκστρατεία που παρεμποδίζουν οι επανειλημμένες καθυστερήσεις στις παραδόσεις δόσεων εμβολίων και η αργή διανομή τους σε κάποιες χώρες.

Το συγκεκριμένο έγγραφο, που κοινοποιήθηκε σε ευρωπαίους αξιωματούχους και φέρει ημερομηνία 10η Μαρτίου, δείχνει πως η AstraZeneca προβλέπει πλέον ότι θα έχει παραδώσει 30,1 εκατ. δόσεις στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη Μαρτίου και άλλα 20 εκατ. δόσεις τον Απρίλιο.

Την 25η Φεβρουαρίου, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριό, είχε δεσμευτεί ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πως η εταιρεία θα παρέδιδε 40 εκατ. δόσεις μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, σύμφωνα με το έγγραφο, την 24η Φεβρουαρίου η φαρμακευτική εταιρεία εκτιμούσε ήδη πως θα παρέδιδε 34 εκατ. δόσεις στην ΕΕ την περίοδο από τον Ιανουάριο ως τον Μάρτιο, ποσότητα πολύ μικρότερη από τις 90 εκατ. δόσεις που είχαν συμφωνηθεί.

Εκπρόσωπος της AstraZeneca απέφυγε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο σε σχετική ερώτηση που του τέθηκε από το Reuters. Μάλιστα, όπως αναφέρει πρόσωπο ενημερωμένο για την κατάσταση, η αύξηση της παραγωγής που περίμενε η διοίκηση της εταιρείας δεν έγινε λόγω των δυσκολιών στη μεταφορά των εμβολίων μέσω των παγκόσμιων αλυσίδων εμβολιασμού.

Οι ΗΠΑ, από όπου η AstraZeneca σκόπευε να στείλει δόσεις στην ευρωπαϊκή αγορά, διεμήνυσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μην αναμένει ότι θα παραλάβει σύντομα ποσότητες εμβολίων παρασκευασμένων στην αμερικανική επικράτεια.

Η εταιρεία είχε πει πως οι αρχικές μειώσεις των ποσοτήτων που επρόκειτο να παραδώσει στην ΕΕ οφείλονταν σε προβλήματα στην παραγωγή στην Ευρώπη.

«Βλέπω προσπάθειες, αλλά όχι ‘τις καλύτερες δυνατές προσπάθειες’. Δεν αρκούν προκειμένου η AstraZeneca να εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις για το πρώτο τρίμηνο», σημείωσε ο ευρωπαίος επίτροπος Βιομηχανίας, Τιερί Μπρετόν μέσω Twitter χθες Πέμπτη, προσθέτοντας πως είναι «ώρα» το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας να φροντίσει να «εκπληρωθούν» οι υποχρεώσεις αυτές.

Το έγγραφο της βιομηχανίας αποκαλύπτει, επίσης, ότι η εταιρεία αναμένει πλέον να παραδώσει περίπου 20 εκατ. δόσεις στην ΕΕ τον Απρίλιο, χωρίς όμως να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τον Μάιο και τον Ιούνιο.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι βάσει του συμβολαίου που έχει συναφθεί, η AstraZeneca θα προμήθευε τις 27 χώρες μέλη με 180 εκατ. δόσεις το τρίμηνο Απριλίου-Ιουνίου, με το σύνολο της ποσότητας από τον Δεκέμβριο να φθάνει τα 300 εκατ. δόσεις.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ