Φώτο: Shutterstock

Πολύ πάνω από τις προβλέψεις οι ζημιές της Deutsche Bank

Παρά την εφαρμογή προγράμματος αναδιάρθρωσης, η Deutsche Bank εμφάνισε ζημιές 942 εκατ. ευρώ, καθώς δυσκολεύεται να αυξήσει τα έσοδα σε περιβάλλον οικονομική επιβράδυνσης και μηδενικών επιτοκίων.

Η αναδιάρθρωση της Deutche Bank, που πραγματοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Κρίστιαν Ζέβινγκ, απέτυχε να ανακόψει την πτώση των εσόδων, που επηρεάστηκε από τους τομείς που η γερμανική τράπεζα ήταν παραδοσιακά ισχυρή: τις συναλλαγές ομολόγων.

Η μεγαλύτερη τράπεζα της Γερμανίας ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα μετά την απόφαση να αποσυρθεί από την επενδυτική τραπεζική και να περικόψει το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού της. Είδε τα κέρδη της από τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες να καταγράφουν μείωση 13%. Τα υπόλοιπα έσοδα σημείωσαν πτώση 4%, με το τμήμα δανείων σε επιχειρήσεις να είναι η μόνη μονάδα που σημείωσε ανάπτυξη. Η λιανική τραπεζική, η επενδυτική τράπεζα και η μονάδα διαχείρισης κεφαλαίων συρρικνώθηκαν.

Ειδικότερα, τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 5,49 δισ. ευρώ, σημειώνοντας πτώση από τα 5,72 δισ ευρώ που ήταν στο αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η επιχειρησιακή τραπεζική σημείωσε έσοδα 1,32 δισ. ευρώ και ήταν αυξημένα σε σχέση με το περσινό διάστημα που βρέθηκαν στα 1,24 δισ ευρώ. Η επενδυτική τραπεζική έφερε έσοδα 1,65 δισ. ευρώ αντί των 1,74 δισ ευρώ που είχε αποδώσει το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η λιανική τραπεζική σημείωσε έσοδα 2,05 δισ. ευρώ, που ήταν μειωμένα από τα περσινά επίπεδα των 2,11 δισ ευρώ. Τα προσαρμοσμένα κόστη διαμορφώθηκαν στα 5,43 δισ ευρώ σημειώνοντας πτώση έναντι των 5,46 δισ ευρώ που ήταν το περσινό διάστημα.

Οι ζημιές που κατέγραψε η τράπεζα έφτασαν τα 942 εκατ. ευρώ ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για απώλειες 714 εκατ ευρώ.

Ο Κρίστιαν Ζέβινγκ προσπαθεί να ανατρέψει τη χρόνια μείωση των εσόδων, την χαμηλή κερδοφορία και την πτώση της μετοχής που δημιούργησε ανησυχία για το μέλλον της γερμανικής τράπεζας. Σχεδιάζει την έξοδο από ζημιογόνες δραστηριότητες και επικεντρώνεται στις παραδοσιακά ισχυρά πεδία της τράπεζας, όπως η επιχειρηματική τραπεζική, με τον τομέα να αντιμετωπίζει δυσκολίες από τον ανταγωνισμό και τα αρνητικά επιτόκια στην Ευρώπη, ενώ η τράπεζα παλεύει να ξανακερδίσει το μερίδιο αγοράς που είχε αφήσει να μειωθεί όλο αυτά τα χρόνια.

Η νέα στρατηγική που ανακοινώθηκε από τον 49χρονο CEO στις αρχές Ιουλίου σηματοδότησε την μεγαλύτερη περικοπή εξόδων της επενδυτικής τράπεζας από την στιγμή που η Deutsche Bank δημιούργησε τον επιχειρηματικό αυτό τομέα στη δεκαετία του 1990. Η αξία των μετοχών έχει υποχωρήσει, ενώ πολλοί αναλυτές προειδοποιούν για μεγάλα ρίσκα που αναμένεται να υπάρξουν. Η τράπεζα έχει αρχίσει ήδη να αναθεωρεί προς τα κάτω τους στόχους για τα έσοδα, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας κάνει απίθανη την πιθανότητα να υπάρξει αύξηση των επιτοκίων.

Μεταξύ των φωτεινών σημείων της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων της Deutsche Bank είναι η επιχειρηματική τραπεζική, με την μονάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο του Ζέβινγκ που είδε τα κέρδη να αυξάνονται κατά 6% στο τρίμηνο, ενώ τα έσοδα από τη συμβουλευτική επιχειρήσεων εκτοξεύτηκαν κατά 20%. Η διαχείριση κεφαλαίων σημείωσε εισροές 6,2 δισ ευρώ στο τρίμηνο, όμως αυτό δεν στάθηκε αρκετό για να αποτραπεί η πτώση στα έσοδα.

Η Deutsche Bank χαμήλωσε τον στόχο για την μεγαλύτερη της μονάδα, σημειώνοντας πως η ιδιωτική τραπεζική θα δει μείωση των εσόδων όλο τον χρόνο καθώς η προηγούμενη πρόβλεψε δεν θα αλλάξει. Η τράπεζα δήλωσε πως η πτώση στα κύρια έσοδα αντικατοπτρίζει τις αρνητικές προοπτικές από την αναδιάρθρωση, την παγκόσμια οικονομία και τα χαμηλά επιτόκια που επικράτησαν το τρίμηνο, ενώ ο Ζέβινγκ δήλωσε πως αναμένει την σταθεροποίηση στην επενδυτική τραπεζική σημειώνοντας προς τους υπαλλήλους της τράπεζας πως «το μομέντουμ που έχουμε αυτή την στιγμή είναι ενθαρρυντικό».

Ο τομέας διαχείρισης ομολόγων μπορεί να παρέμεινε ανεπηρέαστος από την «καταιγίδα» του Ιουλίου, όμως η Deutsche Bank σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέα μείωση λειτουργικών εξόδων και σε αυτό τον τομέα, σχεδιάζοντας την περικοπή του 10% των θέσεων εργασίας.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

«Δεν συμφέρει να ανοίξουμε μόνο για Χριστούγεννα», λένε οι Γερμανοί ξενοδόχοι

Kύμα πτωχεύσεων σε ξενοδοχεία και εστιατόρια φοβούνται οι εκπρόσωποι του κλάδου στη Γερμανία. Δηλώνουν ότι δεν έχει νόημα να ανοίξουν για λίγες μέρες στις γιορτές και ζητούν άμεση οικονομική βοήθεια.
ΔΙΕΘΝΗ

DW: Θα σύρει η Γερμανία τον Άσαντ στα δικαστήρια;

Γερμανοί εισαγγελείς εξετάζουν στοιχεία για χημικό πόλεμο στη Συρία. Η DW και το Der Spiegel απέκτησαν αποκλειστική πρόσβαση σε μάρτυρες και εμπιστευτικές αναφορές που αποτελούν μέρος της νομικής έρευνας-ορόσημου.
Germania, lockdown, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Tο μερικό lockdown μπορεί να διαρκέσει μέχρι την άνοιξη

«Είναι δυνατόν οι περιορισμοί να συνεχισθούν τους πρώτους μήνες του 2021», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ. Το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 21.695 νέα κρούσματα, αυξάνοντας σε 1.028.089 τον συνολικό αριθμό.