ΓΔ: 1481.52 0.26% Τζίρος: 38.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:34:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΚΤ: Αύξησε τις αγορές ομολόγων, υποχωρούν οι αποδόσεις τους

Κοντά στα 60 δισ. ευρώ έφτασαν οι καθαρές αγορές ομολόγων για τον Φεβρουάριο, ενώ ο εβδομαδιαίος μέσος όρος διαμορφώνεται στα 15 δισ., σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΚΤ.

Yποχώρηση καταγράφουν οι αποδόσεις των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, καθώς φαίνεται ότι η ΕΚΤ έκανε πράξη την δέσμευση της Κρ. Λαγκάρντ επιταχύνοντας σημαντικά τις αγορές ομολόγων στο πρόγραμμα πανδημίας (PEPPP).

Συγκεκριμένα, μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας (19 Μαρτίου) η ΕΚΤ είχε αυξήσει το σύνολο των ομολόγων που είχε αγοράσει στο συγκεκριμένο πρόγραμμα στα 913,626 δισ. ευρώ από 870,126 δισ. ευρώ στο τέλος Μαρτίου.

Σε εβδομαδιαία βάση, προκύπτει ότι την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ επανέφερε τις αγορές ομολόγων 28 δισ. ευρώ, από τα περίπου 15 με 16 δισ. ευρώ που τις είχε μειώσει νωρίτερα οδηγώντας έτσι τις αποδόσεις τους προς τα πάνω.

Σύμφωνα με τα στοχεία της ΕΚΤ, τον Φεβρουάριο οι καθαρές αγορές ομολόγων (δηλαδή εξαιρουμένων των χρεολυσίων που εισέπραξε η ΕΚΤ) έφθασαν τα 59,9 δισ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι οι καθαρές αγορές ομολόγων την εβδομάδα κατά μέσο όρο είχαν περιοριστεί στα 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει αγοράσει περισσότερα από 19 δισ. ευρώ ελληνικά ομόλογα στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος .

Στην εγχώρια αγορά, την μεγαλύτερη άνοδο στην τιμή του εμφάνισε το 5ετές ομόλογο με αποτέλεσμα η απόδοση του να υποχωρήσει στο 0,02%, ενώ του 10ετούς υποχώρησε στο 0,88%.

Παράλληλα, στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές 122 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 44 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 0,91% έναντι -0,31 % του αντίστοιχου γερμανικού με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 1,22%. .

Στην αγορά συναλλάγματος ανοδικά κινείται το ευρώ έναντι του δολαρίου, καθώς νωρίς το απόγευμα η ισοτιμία ευρώ/δολ κυμαίνονταν στο 1,1935 δολ. από 1,18297 δολ. που άνοιξε η αγορά.

Τέλος, η ενδεικτική τιμή για την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διαμορφώθηκε στα 1,1926 δολ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ECB, European Central Bank, EKT, Evropaiki Kentriki Trapeza
ΔΙΕΘΝΗ

«Ψαλίδι» 2 τρισ. στον ισολογισμό της ΕΚΤ, μείωση θέσεων σε ομόλογα

Σύμφωνα με ανάλυση της ΕΚΤ, με τίτλο: «Ποιος αγοράζει ομόλογα τώρα; Πώς οι αγορές αντιμετώπισαν τη μείωση του ισολογισμού του Ευρωσυστήματος», το αποτύπωμα της ΕΚΤ στην αγορά ομολόγων της Ευρωζώνης επανέρχεται στα επίπεδα του 2020.
ΔΙΕΘΝΗ

Κ. Λαγκάρντ: Προτεραιότητα για την ΕΚΤ η τιθάσευση του πληθωρισμού

Σύμφωνα με την επικεφαλής της ΕΚΤ για τον καθορισμό της νομισματικής της πολιτικής η Τράπεζα έπρεπε να λάβει υπόψη όλα τα στοιχεία που επηρεάζουν τον πληθωρισμό, καθώς και τους κινδύνους που επιβαρύνουν την ανάπτυξη.
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ΕΚΤ, Ευρωσύστημα
ΔΙΕΘΝΗ

Συναγερμός στην ΕΚΤ για τα ομόλογα, έκτακτη συνεδρίαση του συμβουλίου

Στις 12.00 συνέρχεται εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας για να εξετάσει την αναταραχή στην αγορά ομολόγων. Σημαντική πτώση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, ανοδικά τα futures του Χρηματιστηρίου Μιλάνου.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΚΤ: Υπό έλεγχο οι αποδόσεις ομολόγων, μικρότεροι κίνδυνοι για την ανάπτυξη

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ επανέλαβε ότι τα 1,85 τρισ. ευρώ του έκτακτου προγράμματος αγορών ομολόγων (PEPP) δεν είναι υποχρεωτικό να διατεθούν πλήρως.