ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:10:16 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτό: ΑΠΕ

Μιανμάρ: Σκοτώθηκαν πάνω από 500 άτομα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα

Σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, μέχρι τώρα έχουν επιβεβαιωθεί 510 θάνατοι ύστερα από το πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ.

Πάνω από 500 πολίτες, ανάμεσά τους πολλοί φοιτητές και έφηβοι, έχουν σκοτωθεί από τις δυνάμεις ασφαλείας μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα της 1ης Φεβρουαρίου στη Μιανμάρ, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

«Έχουμε επιβεβαιώσει 510 θανάτους», ανέφερε η ΜΚΟ, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι στην πραγματικότητα ο απολογισμός «πιθανόν είναι πολύ πιο υψηλός», καθώς εκατοντάδες άνθρωποι, που συνελήφθησαν τους τελευταίους δύο μήνες, αγνοούνται.

Μάλιστα, ο απολογισμός ήταν εξαιρετικά βαρύς το Σάββατο, «ημέρα των βιρμανικών ενόπλων δυνάμεων», όταν σκοτώθηκαν πάνω από 110 άνθρωποι, ανάμεσά τους επτά ανήλικοι.

Παρά την ολοένα και πιο φονική καταστολή, διαδηλωτές κατέβηκαν για άλλη μια φορά στους δρόμους χθες Δευτέρα. Συγκεκριμένα, 14 πολίτες σκοτώθηκαν, κυρίως στον ανατολικό τομέα της Ρανγκούν, της οικονομικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους.

Παράλληλα, να σημειωθεί ότι σε κηδείες θυμάτων των τελευταίων ημερών συγκεντρώθηκαν πλήθη γύρω από τα φέρετρα, με πολλούς να κάνουν τον χαρακτηριστικό χαιρετισμό με υψωμένα τα τρία δάχτυλα, ως ένδειξη εναντίωσης στο στρατιωτικό καθεστώς.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την άμεση αναστολή της συμφωνίας-πλαισίου για το εμπόριο και τις επενδύσεις που είχε συναφθεί το 2013 ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Μιανμάρ, τονίζοντας ότι θα διαρκέσει ωσότου αναλάβει νέα «δημοκρατικά εκλεγμένη» κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή, η Γαλλία καταδίκασε την «τυφλή και φονική βία» της στρατιωτικής χούντας και αξίωσε να αφεθούν ελεύθεροι «όλοι οι πολιτικοί κρατούμενοι», ιδίως η Αούνγκ Σαν Σου Τσι, που συνεχίζει να κρατείται.

Η Βρετανία, από την πλευρά της, ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που θα συνεδριάσει αύριο Τετάρτη κεκλεισμένων των θυρών.

Ως εδώ, όμως, οι βιρμανοί στρατηγοί κωφεύουν στις διαμαρτυρίες και αψηφούν τις κυρώσεις της Δύσης και μπορούν να λογαριάζουν στις διαιρέσεις της διεθνούς κοινότητας.

Επιπλέον, τόσο η Κίνα όσο και η Ινδία αρνούνται να καταδικάσουν επίσημα το στρατιωτικό πραξικόπημα στη Μιανμάρ.

Η Ρωσία, από την πλευρά της, διατηρεί τις στενές σχέσεις της με τη στρατιωτική χούντα. Ο υφυπουργός Άμυνας, Αλεξάντρ Φαμίν, ήταν παρών το Σάββατο στην ετήσια παρέλαση του βιρμανικού στρατού.

Το Κρεμλίνο ασφαλώς ανησυχεί για τον «αυξανόμενο» αριθμό των νεκρών, αλλά τονίζει πως η Μιανμάρ παραμένει «πιστός σύμμαχος και στρατηγικός εταίρος» με τον οποίο θέλει να ενισχύσει τις σχέσεις σε στρατιωτικό επίπεδο.

Τέλος, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ζήτησε η διεθνής κοινότητα να επιδείξει «περισσότερη ενότητα» και να υπάρξει «ισχυρότερη δέσμευση» στο να ασκηθεί πίεση στη στρατιωτική χούντα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

mianmar-myanmar
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία απορρίπτει την επιβολή κυρώσεων εναντίον της χούντας στη Μιανμάρ

Εκτιμώντας ότι οι κυρώσεις «θα ωθήσουν τον βιρμανικό λαό προς μια εμφύλια σύρραξη μεγάλης κλίμακας», η Μόσχα επίσης ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει προς το παρόν τη στρατιωτική συνεργασία της με τη χούντα.
ΔΙΕΘΝΗ

Mιανμάρ: Οι ΗΠΑ απομακρύνουν το μη απαραίτητο διπλωματικό προσωπικό

Οι Βιρμανοί στρατηγοί συνεχίζουν τη φονική καταστολή στην προσπάθειά τους να τελειώνουν με τις διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας και τις απεργιακές κινητοποιήσεις που παραλύουν τη Μιανμάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Μιανμάρ: Μπάιντεν και ΕΕ καταδίκασαν τα αιματηρά γεγονότα του Σαββάτου

Ο αριθμός των θανάτων μετά το πραξικόπημα ανέρχεται σε τουλάχιστον 423, σύμφωνα με την Ένωση Βοήθειας στους Πολιτικούς Κρατούμενους, ΜΚΟ η οποία κρατά αρχείο για τα θύματα μετά την ανατροπή της πολιτικής κυβέρνησης.