ΓΔ: 876.76 0.11% Τζίρος: 92.87 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

ΕΕ: Χωρίς κοινή απόφαση έληξε η συνεδρίαση για το εμβόλιο AstraZeneca

Κάθε χώρα θα αποφασίσει από μόνη της σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, ενώ αρκετές είναι αυτές που έχουν ήδη προχωρήσει σε αναπροσαρμογές των εμβολιαστικών τους προγραμμάτων.

Σε αδιέξοδο κατέληξε η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της ΕΕ αναφορικά με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού, καθώς δεν κατάφεραν να απαντήσουν από κοινού στο θέμα που έχει προκύψει για το ενδεχόμενο σύνδεσης του εμβολίου με τη δημιουργία θρομβώσεων. 

Ωστόσο, με βάση τις πληροφορίες, οι υπουργοί αναμένεται να συνεχίσουν τις συζητήσεις τους προκειμένου να μπορέσει να βρεθεί τελικά μια λύση όσον αφορά τον προγραμματισμό και τη διαδικασία εμβολιασμού. 

Παράλληλα, ο Έλληνας υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, εξέφρασε από την πλευρά του τους δικούς του προβληματισμούς, τονίζοντας ότι αυτός ο πλουραλισμός απόψεων που παρατηρείται, εν τέλει φαίνεται να διχάζει τους πολίτες.

Επιπλέον, η Ευρωπαία Επίτροπος, Στέλλα Κυριακίδου, ανέφερε ότι πρέπει να βρεθεί «μια προσέγγιση που δεν μπερδεύει τους πολίτες και δεν προκαλεί διστακτικότητα στο εμβόλιο», καλώντας συγχρόνως τις κυβερνήσεις να καταλήξουν σε μια ενιαία και συντονισμένη προσέγγιση. 

Δεδομένου, λοιπόν, ότι οι χώρες της ΕΕ δεν κατάφεραν προς το παρόν να καταλήξουν σε μια κοινή γραμμή, πλέον η καθεμία πρόκειται να αποφασίσει ξεχωριστά, ενώ αρκετές είναι ήδη οι χώρες που δρομολογούν αλλαγές στα εμβολιαστικά τους προγράμματα. 

Συγκεκριμένα, η Ισπανία αποφάσισε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca μόνο σε ανθρώπους ηλικίας από 60 έως 65 ετών, ενώ στο Βέλγιο, για τον επόμενο μήνα, θα χορηγείται μόνο σε άτομα άνω των 55 ετών. Την ίδια στιγμή, η Σουηδία αποφάσισε τον εμβολιασμό με AstraZeneca μόνο για τους άνω των 65, ενώ η Εσθονία μόνο τους άνω των 60 ετών.

Τέλος, να σημειωθεί ότι σε αλλαγές προχώρησε και το Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς οι κάτοικοι που είναι κάτω από 30 και έχουν σειρά να εμβολιαστούν, θα κάνουν άλλο εμβόλιο και όχι αυτό της AstraZeneca.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο μη ανανέωσης των συμβολαίων με την AstraZeneca

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε αυτήν την εβδομάδα ότι οι Pfizer-BioNTech αποδείχθηκαν «αξιόπιστος εταίρος, που τήρησε τις δεσμεύσεις και ανταποκρίθηκε στις ανάγκες μας».
ΔΙΕΘΝΗ

«Έσπασε» στα δύο η Ευρώπη για το εμβόλιο της ΑstraΖeneca

Μεγάλος ο σκεπτικισμός στην Ευρώπη για το εμβόλιο της AstraZenece με τις δυτικές - πιο πλούσιες χώρες να επιλέγουν εναλλακτικά προγράμματα εμβολιασμού και από την άλλη τις ανατολικές χώρες να συνεχίζουν τους εμβολιασμούς με το πιο φθηνό αυτό εμβόλιο.