ΓΔ: 1194.58 -1.22% Τζίρος: 32.85 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:39:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Εμβόλιο κατά της μετάλλαξης Όμικρον θα ετοιμάσει και η AstraZeneca

Η φαρμακοβιομηχανία έχει ξεκινήσει μελέτες για την παρασκευή εμβολίου που θα στοχεύει την μετάλλαξη που εξαπλώνεται ταχύτατα όπως ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.

Εμβόλιο που θα στοχεύει την μετάλλαξη Όμικρον που σαρώνει την Ευρώπη και εξαπλώνεται ταχύτατα, θα ξεκινήσει να παρασκευάζει η AstraZeneca μαζί με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης καθώς έχουν ξεκινήσει ήδη μελέτες.

Ο Σάντι Ντάγκλας (Sandy Douglas), επικεφαλής ερευνητικής ομάδας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης ανέφερε στους Financial Times, πως «όπως και και με πολλές προηγούμενες παραλλαγές ανησυχίας, και σε συνεργασία με τους εταίρους μας στην AstraZeneca, έχουμε κάνει προκαταρκτικά βήματα για την παραγωγή επικαιροποιημένου εμβολίου στην περίπτωση που χρειαστεί». Επισήμανε δε ότι «τα εμβόλια με βάση τον αδενοϊό, όπως αυτά που παρασκευάζονται από την Οξφόρδη/AstraZeneca, θα μπορούσαν επί της αρχής να χρησιμοποιηθούν για να απαντήσουν σε οποιαδήποτε νέα παραλλαγή πιο γρήγορα απ' ότι μπορεί να πίστευαν ορισμένοι προηγουμένως. Έχουν σημαντικά πλεονεκτήματα, ιδιαίτερα εκεί που η ανάγκη και οι προκλήσεις σε επίπεδο logistics είναι μεγαλύτερες».

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό The Lancet τη Δευτέρα έδειξε πως η προστασία που παρέχουν οι δυο δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca άρχιζε να φθίνει τρεις μήνες μετά τον πλήρη εμβολιασμό.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα των Financial Times, υπάρχουν και άλλα στοιχεία που υποδηλώνουν πως οι δυο δόσεις των ευρέως διαδεδομένων εμβολίων παράγουν μικρότερη ποσότητα αντισωμάτων έναντι της μετάλλαξης Όμικρον σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές, και πως μια τρίτη δόση με εμβόλιο mRNA μπορεί να αυξήσει το επίπεδο των αντισωμάτων. Αν και δεν είναι ακόμα απόλυτα σαφές τι σημαίνει αυτό σε επίπεδο αποτελεσματικότητας, ωστόσο οι παγκόσμιες αρχές υγείας έχουν εκφράσει ανησυχία πως τα σημερινά εμβόλια μπορεί να προσφέρουν λιγότερη προστασία έναντι της μετάλλαξης Όμικρον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

astrazeneca-emvolio
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα θεραπεία της AstraZeneca δείχνει αποτελεσματική στην πρόληψη του ιού

Όταν χορηγείται πριν να έρθει κάποιος σε επαφή με τον ιό, έχει αποτέλεσμα, διευκρινίζει η AstraZeneca σε ανακοίνωσή της. Στην περίπτωση αυτή, μειώνει κατά 77% τον κίνδυνο εμφάνισης μιας συμπτωματικής μορφής της νόσου.