Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 3,25% (!) στο επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών η μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά το τουρκικό νόμισμα κέρδισε έδαφος στην αγορά συναλλάγματος.

Σε μια εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς τα έριξε στο 16.5% από 19,75% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την απόφαση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η απόφαση για μείωση 3,25% ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 275 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,18%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,6816 λίρες ανά δολάριο.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στον τερματισμό των μειώσεων επιτοκίων και, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει θετικό πραγματικό επιτόκιο, δηλαδή υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

turkey_lira

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρόωρες εκλογές ζητά η τουρκική αντιπολίτευση 

Σημαντικό στοιχείο είναι ότι το αντιπολιτευόμενο μπλοκ, που αποτελείται από το σοσιαλδημοκρατικό CHP, το εθνικιστικό IYI και το αριστερό, φιλοκουρδικό HDP, φαίνεται πιο ενωμένο από ποτέ, παρά τις ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές. 
ΔΙΕΘΝΗ

Η Τουρκία κατηγορεί ΗΠΑ, Ρωσία και Γαλλία πως εξοπλίζουν την Αρμενία

Ο Ερντογάν επανέλαβε ότι υποστηρίζει σθεναρά το Μπακού, τονίζοντας πως «προσεύχεται» οι αζερικές δυνάμεις να επικρατήσουν στη σύγκρουση και να διώξουν τους Αρμένιους από «τα κατεχόμενα εδάφη».
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν σε Τριντό: Η μη εξαγωγή τεχνολογίας drone αντιβαίνει στο πνεύμα της συμμαχίας

Ο Καναδάς ανέστειλε την εξαγωγή κάποιας τεχνολογίας drone στην Τουρκία νωρίτερα αυτόν τον μήνα καθώς διερευνά κατηγορίες ότι ο εξοπλισμός αυτός χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις των Αζέρων που εμπλέκονται στις μάχες με την Αρμενία.