ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 3,25% (!) στο επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών η μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά το τουρκικό νόμισμα κέρδισε έδαφος στην αγορά συναλλάγματος.

Σε μια εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς τα έριξε στο 16.5% από 19,75% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την απόφαση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η απόφαση για μείωση 3,25% ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 275 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,18%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,6816 λίρες ανά δολάριο.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στον τερματισμό των μειώσεων επιτοκίων και, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει θετικό πραγματικό επιτόκιο, δηλαδή υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

turkey_lira

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

businessdaily-Erdogan-Tayip-Turkey-Tourkia
ΔΙΕΘΝΗ

Ερντογάν: Στόχος μας να αυξήσουμε τον αριθμό των φίλων μας

«Σκεφτόμαστε τα συμφέροντα του έθνους και του κράτους μας. Προσπαθούμε να αποφύγουμε νέες εχθρότητες, την ώρα που στην περιοχή μας έχει φουντώσει η φωτιά. Έχουμε μόνο έναν στόχο στην εξωτερική πολιτική»είπε ο Τούρκος πρόεδρος.