ΓΔ: 897.8 0.29% Τζίρος: 30.83 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:52:37 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 3,25% (!) στο επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών η μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά το τουρκικό νόμισμα κέρδισε έδαφος στην αγορά συναλλάγματος.

Σε μια εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς τα έριξε στο 16.5% από 19,75% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την απόφαση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η απόφαση για μείωση 3,25% ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 275 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,18%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,6816 λίρες ανά δολάριο.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στον τερματισμό των μειώσεων επιτοκίων και, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει θετικό πραγματικό επιτόκιο, δηλαδή υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

turkey_lira

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Επιχειρήσεις εκκένωσης τουριστών στην Τουρκία λόγω των πυργκαγιών

Ο υπουργός Γεωργίας και Δασών Μπεκίρ Πακντεμιρλί δήλωσε πως 107 από τις 112 δασικές πυρκαγιές έχουν τεθεί υπό έλεγχο, όμως στην Αττάλεια και τη Μούγλα οι φωτιές συνεχίζονται, στις χειρότερες πυρκαγιές της τελευταίας δεκαετίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες τουρκικές προκλήσεις, ζητούν αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας έκανε λόγο για στρατικοποίηση των ελληνικών νησιών παρά τη συνθήκη της Λωζάνης. Απορρίπτει τους ισχυρισμούς η Αθήνα με επιστολή στον ΟΗΕ και καταδεικνύει την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Καταδικάζει τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια η ΕΕ

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Ζ. Μπορέλ, δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.