ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 3,25% (!) στο επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών η μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά το τουρκικό νόμισμα κέρδισε έδαφος στην αγορά συναλλάγματος.

Σε μια εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς τα έριξε στο 16.5% από 19,75% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την απόφαση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η απόφαση για μείωση 3,25% ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 275 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,18%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,6816 λίρες ανά δολάριο.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στον τερματισμό των μειώσεων επιτοκίων και, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει θετικό πραγματικό επιτόκιο, δηλαδή υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

turkey_lira

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος επισκέφθηκε το Νοσοκομείο Βαλουκλή,

Ο Αρχιεπίσκοπος συναντήθηκε με τα μέλη του προσωπικού του ιδρύματος που ήταν παρόντα όταν ξέσπασε η πυρκαγιά και έσπευσαν να απομακρύνουν τους τροφίμους από τα δωμάτιά τους και τα παρακείμενα κτίρια ώστε να μην κινδυνεύσουν.