Φώτο: Shutterstock

«Ψαλίδι» 3,25% (!) στο επιτόκιο της τουρκικής λίρας

Μεγαλύτερη από τις προβλέψεις των αναλυτών η μείωση του βασικού επιτοκίου, αλλά το τουρκικό νόμισμα κέρδισε έδαφος στην αγορά συναλλάγματος.

Σε μια εντυπωσιακή μείωση των επιτοκίων προχώρησε η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας ξεπερνώντας τις προβλέψεις των οικονομολόγων, καθώς τα έριξε στο 16.5% από 19,75% που ήταν προηγουμένως.

Σύμφωνα με τους Financial Times, με την απόφαση της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας, τα επιτόκια έχουν μειωθεί κατά 750 μονάδες βάσης από τον Ιούλιο. Η απόφαση για μείωση 3,25% ξεπέρασε αρκετά τις προβλέψεις των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg και εκτιμούσαν ότι θα υποχωρήσουν κατά 275 μονάδες βάσης.

Ως αποτέλεσμα, η τουρκική λίρα ενισχύεται 1,18%, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στις 5,6816 λίρες ανά δολάριο.

Η άνοδος της λίρας αποδίδεται στο γεγονός ότι η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε πως βρίσκεται κοντά στον τερματισμό των μειώσεων επιτοκίων και, σε κάθε περίπτωση, θα διατηρήσει θετικό πραγματικό επιτόκιο, δηλαδή υψηλότερο από τον πληθωρισμό.

turkey_lira

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στην Άγκυρα για διαβουλεύσεις αύριο ο Γερμανός υπ. Εξωτερικών

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών στο επίκεντρο των συνομιλιών θα βρίσκεται όμως η αντιδικία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Αν. Μεσόγειο.
ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία

«Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για διάλογο με την Τουρκία. Ανυπομονώ να καλωσορίσω τον Μ. Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες για να συνεχίσω την αποστολή που ελήφθη από τους ηγέτες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο» τόνισε ο Μπορέλ.