ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
johnoson-emvolio-koronoios
Φώτο: Shutterstock

Johnson & Johnson: Stop χρήσης σε ΗΠΑ, καθυστερήσεις παραδόσεων σε ΕΕ

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή για τον χώρο του φαρμάκου (CBG) υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 είναι περισσότερα από τους όποιους κινδύνους. 

«Παγώνει» η χρήση του εμβολίου της Johnson&Johnson κατά του κορονοϊού στην Ευρώπη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδόθηκαν από το πρακτορείο Bloomberg. Η εταιρεία ανέφερε πως εξετάζει με τις ευρωπαϊκές αρχές περιπτώσεις σπάνιων θρομβώσεων, που πιθανώς σχετίζονται με τη χορήγηση του εμβολίου.

Η ολλανδική ρυθμιστική αρχή για τον χώρο του φαρμάκου (CBG) υπογραμμίζει, ωστόσο, ότι τα οφέλη από τη χρήση του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά της COVID-19 είναι περισσότερα από τους όποιους κινδύνους. 

«Μαζί με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), παρακολουθούμε πολύ στενά την κατάσταση», ανέφερε η CBG. «Προς το παρόν, τα οφέλη υπερτερούν των όποιων πιθανών κινδύνων».

ΗΠΑ: Στοπ στο εμβόλιο της Johnson & Johnson μετά από περιστατικά θρομβώσεων

Νωρίτερα, «πάγωμα» της χρήσης του εμβολίου της Johnson & Johnson κατά του κορονοϊού αποφάσισαν οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες των ΗΠΑ και μάλιστα άμεσα, μετά την εμφάνιση έξι περιπτώσεων εμφάνισης προβλημάτων θρόμβωσης σε πολίτες σε διάστημα δύο εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό τους. 

Όπως αναφέρουν τα αμερικανικά ΜΜΕ και πρόκειται για έξι γυναίκες ηλικίας από 18 έως 48 ετών, ενώ μία εξ αυτών απεβίωσε και μία άλλη βρίσκεται σε νοσοκομείο της Νεμπράσκα σε κρίσιμη κατάσταση. Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της εταιρείας γίνεται σε μία μόνο δόση. 

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ σχεδόν επτά εκατ. πολίτες έχουν λάβει το εμβόλιο της Johnson & Johnson, ενώ έχουν αποσταλλεί ακόμη εννέα εκατ. δόσεις σε αρκετές πολιτείες, βάσει στοιχείων της αμερικανικής υπηρεσίας Centers for Disease Control and Prevention. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Ελλάδα αναμένονται αύριο 14 Απριλίου οι πρώτες 33.600 δόσεις του εμβολίου με τις οποίες θα ξεκινήσει εμβολιασμός τη Δευτέρα 19 Απριλίου.

Ανάλογα προβλήματα έχει εμφανίσει και το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ), πάντως, να το χαρακτηρίζει ως ασφαλές, αν και αρκετές κυβερνήσεις στη Γηραιά Ήπειρο έχουν περιορίσει ή ακόμη και σταματήσει τη χρήση του. 

Παρότι η κίνηση αυτή έχει σχεδιαστεί ως μια σύσταση προς τους γιατρούς στις αμερικανικές πολιτείες, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση αναμένεται να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα που λειτουργούν υπό ομοσπονδιακό έλεγχο, αναφέρουν οι New York Times.

Ομοσπονδιακοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι οι υγειονομικές αρχές των πολιτειών θα λάβουν τη σύσταση ως μια ισχυρή ένδειξη για να πράξουν το ίδιο.

Επιστήμονες του Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και του Κέντρου για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών θα εξετάσουν από κοινού την πιθανή σχέση ανάμεσα στο εμβόλιο και στην διαταραχή και θα αποφανθούν αν ο FDA θα πρέπει να συνεχίσει να εγκρίνει τη χορήγηση του εμβολίου για όλους τους ενήλικες ή να την περιορίσει. Μια επείγουσα σύσκεψη της συμβουλευτικής επιτροπής των Κέντρων είναι προγραμματισμένη για αύριο, σύμφωνα με τους αξιωματούχους.

Οι πρώτες ανησυχητικές ενδείξεις για το εμβόλιο της Johnson & Johnson εμφανίστηκαν στις 9 Απριλίου όταν η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε ότι ερευνά τις πληροφορίες για τέσσερις περιπτώσεις δημιουργίας θρόμβων του αίματος σε ανθρώπους που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson στις ΗΠΑ.

Η μια περίπτωση καταγράφηκε στη διάρκεια κλινικής δοκιμής πριν από την έγκριση του εμβολίου. Τρεις περιπτώσεις με παρενέργειες καταγράφηκαν κατά την εξέλιξη της εμβολιαστικής εκστρατείας και η μια από αυτές οδήγησε σε θάνατο.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

embolio, embolia, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Η ΕΕ έδωσε 7,8 δισ. ευρώ για εισαγωγές εμβολίων κατά του κορονοϊού

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, η πλειοψηφία των εισαγωγών εμβολίων κατά του κορονοϊού το 2021 προήλθε από την Ελβετία με τις ΗΠΑ να είναι στη δεύτερη θέση. Στα 20,1 δισ. ευρώ η αξία των εξαγωγών εμβολίων εκτός ΕΕ.
covid-19-metallaxi-koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Μεγάλη ικανότητα διαφυγής από τα αντισώματα εμφανίζει η Όμικρον

Ο καθηγητής Ιατρικής Ντέηβιντ Χο του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης εκτίμησε ότι θα πρέπει να αναπτυχθούν νέα εμβόλια και θεραπείες, καθώς ο ιός τείνει να γίνει τελείως ανθεκτικός στα σημερινά αντισώματα.
Novavx, Emvolia, Koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΜΑ: Πράσινο φως για χορήγηση του εμβολίου της Novavax στους άνω των18

Το Nuvaxovid είναι ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες και μαζί με τα ήδη εγκεκριμένα εμβόλια, θα υποστηρίξει τις εκστρατείες εμβολιασμού στα κράτη-μέλη της ΕΕ κατά τη διάρκεια μιας κρίσιμης φάσης της πανδημίας.
Moderna, embolio, koronoios
ΔΙΕΘΝΗ

Προστασία από τη μετάλλαξη Όμικρον προσφέρει η τρίτη δόση της Moderna

Όπως ανέφερε ο αρχίατρος της Moderna Πόλ Μπάρτον, η ενισχυτική δόση του εμβολίου της εταιρείας 50 μικρογραμμαρίων αυξάνει 37 φορές τα εξουδετερωτικά αντισώματα κατά της μετάλλαξης Όμικρον. Ακόμα καλύτερα αποτελέσματα με την δόση 100 μικρογραμμαρίων.