ΓΔ: 897.01 -1.45% Τζίρος: 251.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Πρόσθετη στήριξη ζητάει το ΔΝΤ για έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση

Ισχυρή ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά την πανδημία προβλέπει το διεθνές νομισματικό Ταμείο αλλά ζητάει να παραταθούν τα μέτρα στήριξης.

Επιπλέον στήριξη ζητά το ΔΝΤ για την έξοδο της Ευρώπης από την ύφεση. H Ευρωζώνη πρέπει να προσφέρει πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη, αντίστοιχη με το 3% του ΑΕΠ, στη διετία 2021-2022 για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη κατά 2% στο τέλος του επόμενου έτους και να περιορίσει τις αρνητικές συνέπειες της πανδημίας, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ευρωζώνη.

Αναφορικά με τις προοπτικές της για τη ζώνη του ευρώ, το ΔΝΤ ανέφερε ότι η επιπλέον δημοσιονομική ώθηση θα μπορεί να ακολουθηθεί από μία ισχυρότερη προσαρμογή μόλις μειωθεί η υπερβάλλουσα παραγωγική δυναμικότητα.

«Μια τέτοια πρόσθετη στήριξη για το 3% του ΑΕΠ για την περίοδο 2021-222 θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά περίπου 2%  έως το τέλος του 2022 και επιπλέον να μειώσει περισσότερο από το μισό τη μεσοπρόθεσμη μόνιμη αρνητική επίδραση στην οικονομία μέσα από τη βελτίωση της ζήτησης», ανέφερε το ΔΝΤ.

«Αυτό θα είχε μεγαλύτερα οφέλη για νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Ο πληθωρισμός θα τοποθετηθεί εντός των στόχων για πολλές χώρες, ενώ παράλληλα θα εξασφαλιστεί η ανοικοδόμηση της νομισματικής πολιτικής», προσθέτει το ΔΝΤ.

Οι χώρες της ευρωζώνης παρείχαν περισσότερα από 3 τρισεκατομμύρια ευρώ για την εξασφάλιση της ρευστότητας πέρυσι, με σκοπό την επιβίωση της οικονομίας τους, ενώ ορισμένες, όπως η Ιταλία, ανακοίνωσαν νέα μέτρα στήριξης καθώς το τρίτο κύμα της πανδημίας έχει ως αποτέλεσμα την επιβολή νέων λοκντάουν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Να επιταχύνει η Κομισιόν τα «πιστοποιητικά εμβολιασμού» ζητά ο Βέμπερ

Ο πρόεδρος του ΕΛΚ αναφέρει πως η πρόταση της Κομισιόν για το «πιστοποιητικό εμβολιασμού» ήρθε πολύ αργά παρά τις πιέσεις που υπήρχαν από τον Ιανουάριο και τόνισε πως πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες ενόψει τουριστικής περιόδου.
ΔΙΕΘΝΗ

«Πράσινο πιστοποιητικό» για επισκέπτες από τρίτες χώρες ζητά η Αυστρία

Η Αυστριακή υπουργός σημείωσε πως οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων που είναι υπό ένταξη θα πρέπει να υιοθετήσουν το ψηφιακό πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει τον εμβολιασμό κατά του κορονοϊού.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Γιατί καθυστερεί η Κομισιόν την επενδυτική συμφωνία με την Κίνα

Δεν πρόκειται να υπάρξει επικύρωση επενδυτικής συμφωνίας της ΕΕ με την Κίνα, καθώς η ασιατική χώρα έχει επιβάλλει κυρώσεις σε πέντε ευρωβουλευτές ενώ υπάρχουν επιφυλάξεις για τον σεβασμό της χώρας στα ανθρώπινα δικαιώματα.