ΓΔ: 900.65 -0.31% Τζίρος: 58.44 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Η ακροδεξιά απειλεί τις εθνικές εκλογές στη Γαλλία το 2022

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, οι ψηφοφόροι της δεξιάς συγκλίνουν περισσότερο πλέον σε περισσότερες θέσεις του ακροδεξιού κόμματος της Μαρί Λεπέν, απειλώντας μια δεύτερη επικράτηση του Μακρόν το 2022.

Σύγκλιση προγραμμάτων μεταξύ της δεξιάς και της ακροδεξιάς, «αποδαιμονοποίηση» του πρώην Εθνικού Μετώπου, απέχθεια προς τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν είναι οι λόγοι που μπορεί να δώσουν την νίκη στην Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές το 2022.

Προκειμένου να νικήσει η επικεφαλής του Εθνικού Συναγερμού, σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης του ιδρύματος Jean- Jaures, θα πρέπει να υλοποιηθεί μία από τις εξής προϋποθέσεις: «να κερδίσει μαζικά τους ψηφοφόρους της μετριοπαθούς δεξιάς, να ‘αποδαιμονοποιηθεί’ αρκετά ώστε να ωθήσει στην αποχή τους ψηφοφόρους των υποψηφίων που θα αποκλειστούν στον πρώτο γύρο και ο Εμανουέλ Μακρόν να γίνει εξίσου απεχθής όσο η Λεπέν».

Οι συντάκτες της μελέτης αποκλείουν το ενδεχόμενο «μιας μεγάλης σύγκλισης των άκρων» μεταξύ των ψηφοφόρων της Λεπέν και του Λικ Μελανσόν, εξαιτίας των «βαθιά διαφορετικών» θέσεών τους σε πολιτισμικά και οικονομικά θέματα, ωστόσο παρατηρούν μια «αδιαμφισβήτητη σύγκλιση» μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων (Les Republicains, δεξιά) και του Εθνικού Συναγερμού.

Η διαφορά μεταξύ των υποστηρικτών της δεξιάς και της ακροδεξιάς «έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό» σε θέματα που αφορούν το ισλάμ, αλλά και την εξουσία, όπως και την επαναφορά της θανατικής ποινής. Στο θέμα της οικονομίας όμως οι ψηφοφόροι της δεξιάς είναι «πολύ πιο φιλελεύθεροι» από αυτούς της ακροδεξιάς, αν και συμφωνούν ότι στη Γαλλία δίνονται πολλά επιδόματα.

Στα ζητήματα της μετανάστευσης και του πολιτισμού η διαφορά μεταξύ τους έχει μειωθεί μετά το 2017, όταν ο Μακρόν κέρδισε μέρος των δεξιών ψηφοφόρων καθιστώντας τους Ρεπουμπλικάνους λιγότερο κεντρώους και κατά συνέπεια πιο ανοικτούς στον Εθνικό Συναγερμό. Οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς συγκλίνουν σε πολιτισμικά ζητήματα, αλλά παραμένουν απομακρυσμένοι στο θέμα της οικονομίας.

Η μελέτη καταλήγει ότι, αν και αυτή τη στιγμή οι ψηφοφόροι της δεξιάς και της ακροδεξιάς διαφοροποιούνται αρκετά, «η σύγκλιση που γίνεται σε πολιτισμικά θέματα, επιτρέπει να διαφανεί το ενδεχόμενο μεταφοράς ψήφων στον δεύτερο γύρο» των προεδρικών εκλογών. Και το γεγονός ότι ο Μακρόν «απορρίπτεται σε μεγάλο βαθμό» εκτός του κόμματός του ενδέχεται να οδηγήσει «σε σημαντική αποχή σε περίπτωση μονομαχίας του με τη Μαρίν Λεπέν».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μια υπουργός υποψήφια για τη δημαρχία του Παρισιού

Σχεδόν άγνωστη πριν από τρία χρόνια, όταν, η γιατρός που ειδικεύεται στη λευχαιμία και στη μεταμόσχευση μυελού των οστών, εισήλθε στην κυβέρνηση, η Ανιές Μπουζέν, ενώ προσφάτως, η επιδημία του κοροναϊού την ανέδειξε στην πρώτη γραμμή.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Ντίσνεϊλαντ στο Παρίσι θα ανοίξει τις πύλες της στις 17 Ιουνίου

Το μεγαλύτερο τουριστικό αξιοθέατο στην Ευρώπη, η Disneyland Paris, που απασχολεί 17.000 υπαλλήλους, είχε παραμείνει κλειστό από τις 13 Μαρτίου ως τις 15 Ιουλίου τον περασμένο χρόνο και ξαναέκλεισε στις 30 Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Αισιόδοξη η γαλλική κυβέρνηση για τον στόχο των 20 εκ. εμβολιασμένων

Η Γαλλία έχει ορίσει ως στόχο να φθάσει στο όριο των 20 εκατομμυρίων χορηγούμενων πρώτων δόσεων στις 15 Μαΐου, κατόπιν τις 30 εκατομμύρια δόσεις έναν μήνα αργότερα, ενώ ο επόμενος στόχος είναι τα 30 εκατομμύρια των εμβολιασμένων με μια πρώτη δόση
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιστροφή στις τάξεις για μαθητές γυμνασίου - λυκείου

Έπειτα από δύο εβδομάδες τηλεκπαίδευσης, τις οποίες ακολούθησαν δύο εβδομάδες σχολικών διακοπών, οι μαθητές λυκείου επέστρεψαν με μια εναλλαγή μαθημάτων με φυσική παρουσία και εξ αποστάσεως.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιστροφή στις τάξεις για τους μαθητές γυμνασίου και λυκείου

Η επιστροφή στις τάξεις και η άρση των περιορισμών στις μετακινήσεις αποτελούν την αρχή της άρσης της καραντίνας σε τέσσερα στάδια, που θέλει να υλοποιήσει ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν.