ΓΔ: 2188.68 -0.55% Τζίρος: 284.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03
germany-recession
Φωτο: Shutterstock

Ανέβηκε στο 3,5% ο πήχης για την γερμανική ανάπτυξη το 2021

Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία και η ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό

Αύξηση του ΑΕΠ κατά 3,5% προβλέπει η γερμανική κυβέρνηση για το τρέχον έτος, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Πέτερ Αλτμάιερ, αναθεωρώντας προς το καλύτερο την προηγούμενη εκτίμηση για ανάπτυξη ύψους 3%. «Σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα πάνω», δήλωσε και ο υπουργός Οικονομικών Όλαφ Σολτς και τόνισε ότι τα ευρωπαϊκά σχέδια ανάκαμψης θα φέρουν ανάπτυξη σε όλη την ΕΕ.

Σύμφωνα με τον κ. Αλτμάιερ, η καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση οφείλεται κυρίως στη βελτιωμένη εικόνα που παρουσιάζει η βιομηχανία και η ζήτηση γερμανικών προϊόντων στο εξωτερικό. Για το επόμενο έτος, αναμένεται ανάπτυξη τουλάχιστον 3,7%, τόνισε και επισήμανε ότι οι συνέπειες της πανδημίας είναι ακόμη ορατές στην οικονομία, ενώ η βελτιωμένη πρόγνωση βασίζεται στην πεποίθηση ότι εντός του β' τριμήνου του έτους θα καταστεί εφικτό να ανασταλούν οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί στη λειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης και εστίασης. Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι Γερμανοί από την αρχή της πανδημίας έχουν περιορίσει σημαντικά τις αγορές τους.

Ο Όλαφ Σολτς από την πλευρά του δήλωσε ότι το τρίτο κύμα της πανδημίας αποτελεί μεγάλη πρόκληση για τη γερμανική οικονομία, ωστόσο είναι πλέον σαφές ότι «σιγά σιγά πηγαίνουμε προς τα πάνω και ότι η πολιτική της οικονομικής ενίσχυσης αποδίδει». Η οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος αισθητά καλύτερα από ό,τι πιστεύαμε τον Ιανουάριο, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών και τόνισε ότι «αυτή την εποχή δρομολογούνται παντού τα ευρωπαϊκά σχέδια ανοικοδόμησης, τα οποία θα φέρουν ανάκαμψη σε όλη την Ευρώπη».

Παρά το γεγονός ότι ο πήχης των προσδοκιών για την γερμανική οικονομία έχει ανέβει, λόγω της κρίσης του κορονοϊού, οι βουλευτές του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου (Bundestag) θα λαμβάνουν λιγότερα χρήματα από τον φετινό Ιούλιο. Όπως προκύπτει από σχετική επιστολή του προέδρου του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η φορολογητέα βουλευτική αποζημίωση μειώνεται φέτος κατά 70,58 ευρώ και ανέρχεται πλέον σε 10.012,89 ευρώ.

Δεν μειώνεται όμως μόνο η αποζημίωση των βουλευτών, αλλά δεν τους επιτρέπεται πλέον και να ψηφίζουν οι ίδιοι για το ύψος της. Αυτό αποφασίστηκε πριν από λίγα χρόνια οπότε και αποφασίστηκε να συνδεθεί η βουλευτική αποζημίωση με την πραγματική πορεία των μισθών στην χώρα, επειδή οι τακτικές αυξήσεις της είχαν προκαλέσει επανειλημμένα κριτική.

Σύμφωνα με την απόφαση εκείνη, η βουλευτική αποζημίωση θα πρέπει να προσαρμόζεται ετησίως στη λεγόμενη εξέλιξη των ονομαστικών μισθών. Αυτοί οι μισθοί μειώθηκαν πέρυσι λόγω της κρίσης του κορονοϊού. Συγκεκριμένα, ο λεγόμενος δείκτης ονομαστικών μισθών μειώθηκε κατά 0,7%, οπότε αναλόγως μειώνονται και οι βουλευτικές αποζημιώσεις φέτος.

Όπως προκύπτει μάλιστα από τα στατιστικά στοιχεία του ομοσπονδιακού κοινοβουλίου, πρόκειται για την πρώτη μείωση βουλευτικής αποζημίωσης στην ιστορία του. Αντιθέτως, υπήρξαν συχνότερα μηδενικές αυξήσεις κατά το παρελθόν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κυριάκος Μητσοτάκης συνεδρίαση
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συναντήσεις Μητσοτάκη με τον Επίτροπο Άμυνας της ΕΕ και τον Γερμανό ΥΠΕΞ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύριο με τον Ευρωπαίο Επίτροπο Άμυνας Andrius Kubilius και τον Υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Johann Wadephul. Το βράδυ θα μιλήσει στην εκδήλωση του Κολλεγίου Αθηνών για τα 100 χρόνια.
Γιώργος Γεραπετρίτης ομιλία
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον Γερμανό ομόλογό του θα συναντήσει αύριο ο Γεραπετρίτης

Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης θα συναντηθεί στις 4 Μαΐου με τον Γερμανό ομόλογό του Γιόχαν Βάντεφουλ, που επισκέπτεται την Αθήνα. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών τους.
Ντόναλντ Τραμπ ομιλία
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Έτοιμος για περαιτέρω μείωση του αμερικανικού στρατού στη Γερμανία

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα αποσύρουν περισσότερους από 5.000 στρατιώτες από τη Γερμανία, επισημαίνοντας ότι η μείωση θα είναι μεγαλύτερη από ό,τι είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί σε 12 μήνες.
Ντόναλντ Τραμπ συνέντευξη
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Ρεπουμπλικάνοι αντιδρούν στην πρόταση Τραμπ για απόσυρση στρατιωτικών από Γερμανία

Βουλευτές και γερουσιαστές Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, επικεφαλής επιτροπών Άμυνας, εκφράζουν ανησυχία για το σχέδιο Τραμπ να αποσύρει αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γερμανία, τονίζοντας τον κίνδυνο για τις συμμαχίες.
Γερμανικό Κοινοβούλιο εξωτερική όψη
ΔΙΕΘΝΗ

Γερμανία: Αντιδράσεις στην απόσυρση 5.000 στρατιωτών των ΗΠΑ

Οι Γερμανοί πολιτικοί αντιδρούν με ψυχραιμία αλλά και κριτική στην απόφαση των ΗΠΑ για αποχώρηση 5.000 στρατιωτών. Τονίζουν ότι δεν χρειάζεται πανικός, αλλά επισημαίνουν την ανάγκη η Ευρώπη να αναλάβει μεγαλύτερη ευθύνη για την ασφάλειά της.