ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Συρρίκνωση της μεταποίησης στην Ευρωζώνη

Μεγάλη μείωση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην Ευρωζώνη τον Οκτώβριο με τη ζήτηση να λυγίζει κάτω από την αβεβαιότητα που προκάλεσε το Brexit και οι σχέσεις ΗΠΑ - Κίνας.

H δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα της Ευρωζώνης συρρικνώθηκε πολύ τον Οκτώβριο, καθώς η ζήτηση επλήγη ξανά από τον εμπορικό πόλεμο που κάνουν οι ΗΠΑ και από τη συνεχιζόμενη ασάφεια σχετικά με το Brexit, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μηνιαίας έρευνας της εταιρείας IHS Markit.

Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (PMI) της εταιρείας για τον μεταποιητικό τομέα διαμορφώθηκε στις 45,9 μονάδες, οριακά υψηλότερα από το χαμηλό επίπεδο 7ετίας των 45,7 μονάδων του Σεπτεμβρίου και για ένατο μήνα χαμηλότερα από τις 50 μονάδες, που αποτελούν το μεταίχμιο μεταξύ της συρρίκνωσης και της αύξησης της δραστηριότητας. Ο δείκτης για την παραγωγή του μεταποιητικού τομέα αυξήθηκε στις 46,6 μονάδες από 46,1 τον Σεπτέμβριο.

«Η μεταποίηση της Ευρωζώνης παρέμεινε τον Οκτώβριο κολλημένη στη μεγαλύτερη μείωσή της στην τελευταία 7ετία, κάτι που σημαίνει ότι ο τομέας παραγωγής προϊόντων αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό βαρίδι για το ΑΕΠ ξανά στο τέταρτο τρίμηνο», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της IHS Markit Κρις Γουίλιαμσον. «Γεωπολιτικές ανησυχίες, από το Brexit έως την εμπορική πολιτική των ΗΠΑ, συνεχίζουν να προκαλούν αβεβαιότητα, μειώνοντας περαιτέρω τη ζήτηση στις εγχώριες και τις εξαγωγικές αγορές», πρόσθεσε.

Ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες αυξήθηκε στις 45,3 μονάδες από 43,4, αλλά παρέμεινε για 13ο μήνα κάτω από το όριο των 50 μονάδων. 'Αλλοι πρόδρομοι δείκτες της έρευνας υποδηλώνουν ότι δεν αναμένεται καμία ανάκαμψη σύντομα, παρά τη μείωση των εργοστασιακών τιμών για τέταρτο μήνα τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοδικές τάσεις για την επιχειρηματική δραστηριότητα στην ευρωζώνη

Βελτιώνεται η πορεία των επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και των υπηρεσιών στην ευρωζώνη. Ωστόσο η μετάλλαξη Όμικρον απειλεί να είναι βραχύβια αυτή η βελτίωση στον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης.
ΔΙΕΘΝΗ

Deutsche Bank: Η ΕΚΤ θα πρέπει να προχωρήσει σε αύξηση επιτοκίων

Ο επικεφαλής της μεγαλύτερης γερμανικής τράπεζας, υποστήριξε ότι η ΕΚΤ οφείλει να αλλάξει πολιτική, καθώς, πέραν όλων των άλλων, τα μηδενικά επιτόκια πλήττουν και το περιθώριο κέρδους των χρηματοοικονομικών ομίλων.
ΔΙΕΘΝΗ

Παροδική η άνοδος πληθωρισμού, ανάπτυξη 5% για ευρωζώνη το 2021

Η Κομισιόν στην έκθεσή της επισημαίνει ότι η επιβεβαίωση ή όχι των εκτιμήσεών της θα εξαρτηθεί από την πορεία της πανδημίας αλλά και κατά πόσο η προσφορά θα κατορθώσει να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.
Pascal_Donohoe
ΔΙΕΘΝΗ

Ντόναχιου: Θα συνεχιστεί και το 2022 η οικονομική ανάκαμψη στην ευρωζώνη

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup, επεσήμανε τις «πολύ θετικές τάσεις» που παρατηρούνται σε ό,τι αφορά την απασχόληση και την οικονομική ανάπτυξη, ενώ παράλληλα είπε ότι λαμβάνεται υπόψη και ο πληθωρισμός.
ΔΙΕΘΝΗ

Στη δίνη του πληθωρισμού η ευρωζώνη: Εκτίναξη πάνω από 4% τον Οκτώβριο

Στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 2008 θα διαμορφωθεί ο πληθωρισμός της ευρωζώνης σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Eurostat εξαιτίας της ανόδου των τιμών ενέργειας και την αυξημένη καταναλωτική ζήτηση. Άνοδο 2,2% του ΑΕΠ της ευρωζώνης στο τρίμηνο.