ΓΔ: 878.76 -0.45% Τζίρος: 44.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Γύρισε στα κέρδη η Deutsche Bank αλλά είναι εθισμένη στο υψηλό ρίσκο

Το τμήμα επενδυτικής τραπεζικής, που είναι εκτεθειμένο στους κινδύνους των αγορών, έφερε κέρδη 1,5 δισ. ευρώ το α' τρίμηνο στη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα. «Αναιμική» ήταν η απόδοση των άλλων τομέων.

Σύμφωνα με μία αγγλοσαξονική έκφραση «δεν μπορείς να μάθεις σε ένα γέρικο σκυλί νέα κόλπα». Όπως όλα δείχνουν, το ίδιο ακριβώς, τηρουμένων των αναλογιών, ισχύει και για τον κορυφαίο γερμανικό τραπεζικό όμιλο Deutsche Bank.

Όπως σημειώνει αρθρογράφος του Bloomberg, η ιδιαίτερα «ταλαιπωρημένη» Deutsche Bank, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της χρήσης χρέους της ευρωζώνης αλλά και λόγω της πανδημίας, κατόρθωσε στο α’ τρίμηνο να επιστρέψει σε θετική πορεία, με τα προ φόρων κέρδη να φθάνουν στα 1,6 δισ. ευρώ, όντας το καλύτερο τρίμηνό της από το 2014. Παράλληλα ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε 14%, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2017. 

Ως εκ τούτου η DB πλέον μπορεί να βγάζει χρήματα και για τους επενδυτές και όχι μόνο τους υπαλλήλους της, καθώς η απόδοση ιδίων κεφαλαίων (RoE) έφθασε στο 7%, με την τράπεζα να βρίσκεται στον δρόμο για να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει έως το 2022. Ένα ακόμη επίτευγμα το ότι ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έφθασε στο 13,7%, δηλαδή σχεδόν μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερος από τον αντίστοιχο του 2020. 

Όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα πολύ θετικό περιβάλλον για την τράπεζα και τον επικεφαλής της, αλλά –όπως τονίζει το Bloomberg – εάν κάποιος δει λίγο πιο βαθιά θα διαπιστώσει ότι ο «γέρικος σκύλος» που λέγεται DB δεν έχει αλλάξει και πολύ τις παλιές του συνήθειες. 

Υποτίθεται ότι το διετές πρόγραμμα μετασχηματισμού της θα οδηγούσε σε μείωση της εξάρτησής της από τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής και το ρίσκο που αυτή φέρει. Όμως, αυτή παραμένει η βασική μηχανή που παράγει κέρδη για την τράπεζα, κυρίως χάρη στις επενδύσεις και το trading ομολόγων. Η εν λόγω μονάδα είχε προ φόρων κέρδη 1,5 δισ., ξεπερνώντας σημαντικά τις αντίστοιχες corporate και retail banking, καθώς και αυτή της διαχείρισης περιουσίας. Οι τρεις αυτές μονάδες μαζί είχαν προ φόρων κέρδη 50% χαμηλότερα από την μονάδα επενδυτικής τραπεζικής. 

Σαφώς η DB, όπως και οι τράπεζες της Wall Street, εκμεταλλεύονται την έκρηξη ρευστότητας στις αγορές λόγω των προγραμμάτων ποσοτικής χαλάρωσης των κεντρικών τραπεζών και αυτό εξηγεί και γιατί ο τζίρος από τη μονάδα επενδύσεων σε ομόλογα είχε τόσο υψηλή κερδοφορία. 

Όμως πρόκειται για μία μονάδα υψηλού ρίσκου και κανείς δεν πρέπει να ξεχνά το «κάζο» κορυφαίων τραπεζών με το επενδυτικό fund, Archegos Capital Management, αν και η γερμανική τράπεζα κατόρθωσε να μη χάσει κεφάλαια από τη συνεργασία της μαζί του. Το μεγάλο ερωτηματικό είναι πώς η γερμανική τράπεζα διαχειρίζεται το ρίσκο της μονάδας επενδυτικής τραπεζικής και το ενδεχόμενο να χάσει χρήματα σε μία περίοδο που οι εποπτικές αρχές τονίζουν ότι οι τράπεζες θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτικές σε όλα τα επίπεδα. 

Ο επικεφαλής της συγκεκριμένης μονάδας, Φαμπρίτσιο Καμπέλι, θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα συγκρατημένος, με δεδομένη και τη βαρύτητα που έχει για την πορεία όλης της τράπεζας. Το κατά πόσο τόσο ο ίδιος όσο και το σύνολο της διοίκησης της Deutsche Bank σταθμίζουν ορθά το ρίσκο των επιλογών τους, μένει να αποδειχθεί. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

scholtz
ΔΙΕΘΝΗ

Διαπραγματεύσεις - θρίλερ στη Γερμανία για νέα, τρικομματική κυβέρνηση

Νικητής ο Σόλτς, ρυθμιστές των εξελίξεων οι Πράσινοι και το FDP, ενώ οι ηττημένοι Χριστιανοδημοκράτες διατηρούν τις ελπίδες τους για παραμονή στην εξουσία. Φόβοι για διεργασίες που κρατήσουν μήνες.
ΔΙΕΘΝΗ

Έως και διπλάσιο «μπαζούκας» από την ΕΚΤ με αύξηση αγοράς ομολόγων κατά 750 δισ.

Τουλάχιστον κατά 500 δισ. ευρώ αναμένουν οι αναλυτές ότι θα αυξήσει η ΕΚΤ την Πέμπτη το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία, ενώ ορισμένοι κάνουν λόγο και για διπλασιασμό του προγράμματος, με αύξηση κατά 750 δισ.