ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

H Γαλλία αποφάσισε την επιβολή κυρώσεων σε Λιβανέζους αξιωματούχους

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ούτε την ακριβή μορφή των περιορισμών, ούτε τον αριθμό ή την ταυτότητα των προσώπων που αφορούν οι κυρώσεις.

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν ανακοίνωσε κυρώσεις σε βάρος Λιβανέζων αξιωματούχων που θεωρούνται υπεύθυνοι για το πολιτικό αδιέξοδο στη χώρα τους, περιορίζοντας την πρόσβασή τους στο γαλλικό έδαφος.

Είναι μια πρώτη υλοποίηση των απειλών της Γαλλίας -- η οποία συμμετέχει ενεργά στις προσπάθειες διευθέτησης της πολιτικής κρίσης του Λιβάνου -- προκειμένου να αναγκάσει την πολιτική τάξη να βγει από το αδιέξοδο.

«Αρχίσαμε σε εθνικό επίπεδο να εφαρμόζουμε περιοριστικά μέτρα όσον αφορά την πρόσβαση στο γαλλικό έδαφος κατά προσωπικοτήτων που εμπλέκονται στο τρέχον πολιτικό αδιέξοδο ή εμπλέκονται σε διαφθορά», δήλωσε ο Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στη Μάλτα.

Η ανακοίνωση δεν αναφέρει ούτε την ακριβή μορφή των περιορισμών, ούτε τον αριθμό ή την ταυτότητα των προσώπων που αφορούν οι κυρώσεις.

«Θα ήθελα να το πω ξανά εδώ: οι υπεύθυνοι για το αδιέξοδο πρέπει να καταλάβουν ότι δεν θα μείνουμε αδρανείς», δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας, υπενθυμίζοντας ότι το Παρίσι έχει ήδη διατυπώσει σκέψεις στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν «ώστε να αυξηθεί η πίεση» στους υπεύθυνους.

«Διατηρούμε το δικαίωμα να υιοθετήσουμε πρόσθετα μέτρα εναντίον όλων εκείνων που εμποδίζουν την έξοδο από την κρίση και θα το πράξουμε σε συντονισμό με τους διεθνείς εταίρους μας», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός του Λιβάνου Σαάντ Χαρίρι, που διορίστηκε τον Οκτώβριο, δεν έχει ακόμη σχηματίσει κυβέρνηση. Η υφιστάμενη ομάδα, η οποία διαχειρίζεται τρέχουσες υποθέσεις, παραιτήθηκε τον Αύγουστο μετά την καταστροφική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού (κατά την οποία περισσότεροι από 200 άνθρωποι σκοτώθηκαν και χιλιάδες τραυματίστηκαν).

Ο Λίβανος έχει βυθιστεί σε σοβαρή οικονομική κρίση. Η υποτίμηση της λίρας Λιβάνου, η έκρηξη της φτώχειας και της ανεργίας, η διάβρωση της αγοραστικής δύναμης και η επισφάλεια προκαλούν την οργή της κοινής γνώμης, με διαδηλώσεις και κατά περιόδους αποκλεισμούς δρόμων.

Στις αρχές Απριλίου, εκατοντάδες προσωπικότητες του Λιβάνου ζήτησαν από τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να παγώσει αμφίβολα περιουσιακά στοιχεία των πολιτικών ηγετών τους. Η Γαλλία είναι ιστορικός σύμμαχος του Λιβάνου.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ο Μακρόν υπόσχεται βοήθεια 100 εκατ. ευρώ στους κατοίκους του Λιβάνου

Σύμφωνα με την γαλλική προεδρία, τα Ηνωμένα Εθνη αποτιμούν σε 375 εκατομμύρια δολάρια τις νέες ανάγκες του Λιβάνου στους τομείς του επισιτισμού, της εκπαίδευσης, της υγείας, του καθαρισμού του νερού.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Ξεπερασμένος ο κανόνας για το χρέος στο Σύμφωνο Σταθερότητας

Σύμφωνα με τον υπ. Οικονομίας και Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Μ. Λεμέρ, ο κανόνας για το χρέος θα πρέπει να αλλάξει, σημειώνοντας ότι θα εξετασθούν αρκετές προτάσεις που υπάρχουν από τα κράτη - μέλη.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Επιβολή προστίμου 150 εκατ. σε Google και 60 εκατ. σε Facebook

Αφορά το θέμα των cookies και οι ι δύο πλατφόρμες έχουν στην διάθεσή τους τρεις μήνες για να συμμορφωθούν, καθώς στην αντίθετη περίπτωση «οι εταιρείες θα πρέπει έκαστη να καταβάλλει χρηματική ποινή 100.000 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης».