ΓΔ: 894.3 0.00% Τζίρος: 58.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iran-Flag
Shutterstock

Ιράν - Πυρηνική συμφωνία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

Οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καλούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με την ελπίδα κατάληξης σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά.

«Μία επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά δεν είναι αδύνατη», δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή καλώντας σε διπλασιασμό των προσπαθειών.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που έχουν υπογράψει την συμφωνία (Ιράν, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) σημείωσαν ότι έχει υπάρξει αναμφισβήτητη πρόοδος κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας.

Ευρωπαίοι, Ρώσοι και οι Κινέζοι είχαν στην Βιέννη κοινές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, αλλά χωρίς τους Ιρανούς, που αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εμμέσως.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Δυσχεραίνονται οι επιθεωρήσεις των πυρηνικών εγκαταστάσεων του

Ταυτόχρονα, το Ιράν αύξησε σημαντικά την ποσότητα του ουρανίου υψηλού βαθμού εμπλουτισμού που παράγει, παραβιάζοντας τις δεσμεύσεις του. Η ποσότητα ουρανίου εμπλουτισμένου κατά 20% έφτασε από τα 62,8 κιλά στα 84,3 κιλά.
ΔΙΕΘΝΗ

Ιράν: Κατηγορεί το Ισραήλ για πυρηνική τρομοκρατία, υπόσχεται εκδίκηση

Από την πλευρά του Σαΐντ Χατιμπζαντέχ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, εκτίμησε ότι η επίθεση εναντίον των εγκαταστάσεων στη Νατάνζ θα πρέπει να θεωρηθεί ενέργεια κατά της ανθρωπότητας.