ΓΔ: 788.46 -0.37% Τζίρος: 51.14 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Iran-Flag
Shutterstock

Ιράν - Πυρηνική συμφωνία: Ολοκληρώθηκε ο τρίτος γύρος διαπραγματεύσεων

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

Οι διαπραγματευτές στις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης καλούν σε επιτάχυνση της διαδικασίας για την διάσωση της διεθνούς συμφωνίας του 2015 με την ελπίδα κατάληξης σε συμφωνία σε τρεις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση του τρίτου γύρου των διαπραγματεύσεων στη Βιέννη, σύμφωνα με την ρωσική πλευρά.

«Μία επιτυχία δεν είναι σε καμία περίπτωση εγγυημένη, αλλά δεν είναι αδύνατη», δήλωσε από την πλευρά της ευρωπαϊκή διπλωματική πηγή καλώντας σε διπλασιασμό των προσπαθειών.

Οι εκπρόσωποι των χωρών που έχουν υπογράψει την συμφωνία (Ιράν, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία, Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο) σημείωσαν ότι έχει υπάρξει αναμφισβήτητη πρόοδος κατέγραψαν την πρόοδο που σημειώθηκε σήμερα, δήλωσε ο Ρώσος πρεσβευτής Μιχαήλ Ουλιάνοφ, εκφράζοντας «συγκρατημένη αισιοδοξία», ενώ οι ευρωπαϊκές χώρες εξέφρασαν την λύπη τους για τους αργούς ρυθμούς της διαδικασίας.

Ευρωπαίοι, Ρώσοι και οι Κινέζοι είχαν στην Βιέννη κοινές διαβουλεύσεις με τους Αμερικανούς, αλλά χωρίς τους Ιρανούς, που αρνούνται να συναντηθούν με τους εκπροσώπους της αμερικανικής κυβέρνησης. Κατά συνέπεια, οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται εμμέσως.

Η διαδικασία ξεκίνησε στις αρχές του Απριλίου, αλλά παρά την πρόοδο, οι πρωταγωνιστές επαναλαμβάνουν συνεχώς ότι το ζήτημα είναι πολύπλοκο και τα εμπόδια πολλά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Πρωτοβουλία Μακρόν για επιστροφή του Ιράν στο πυρηνικό πρόγραμμα

Ο Γάλλος πρόεδρος έχει επικοινωνήσει με τον Ιρανό πρόεδρο για να τον ενθαρρύνει να δεχθεί τους όρους που προτείνουν οι Ευρωπαίοι για να περισωθεί η διεθνής συμφωνία του 2015. Θα υπάρξει και νέα συνάντηση στις ΗΠΑ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία Γαλλία και Γερμανία αμφιβάλλουν για τις πραγματικές προθέσεις του Ιράν

Η Τεχεράνη ζήτησε πρόσφατα για άλλη μια φορά να κλείσει η έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) για τα ίχνη εμπλουτισμένου ουρανίου που βρέθηκαν σε τρεις μη δηλωμένες εγκαταστάσεις.
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Τις απαντήσεις του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα εξετάζουν οι Βρυξέλλες

Έπειτα από πολλούς μήνες που είχαν παγώσει οι διαδικασίες, η ΕΕ προσπαθεί να διασώσει τη διεθνή συμφωνία για τα πυρηνικά και μελετά, μαζί με τους εταίρους της, την απάντηση του Ιράν στο τελικό κείμενο που είχε αποσταλεί στην Τεχεράνη.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ιράν θέτει και πάλι σε κίνδυνο τη συμφωνία για τα πυρηνικά

Το Ιράν ανακοίνωσε χθες την αποσύνδεση ορισμένων καμερών, χωρίς να προσδιορίσει τον αριθμό τους, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση του ΟΗΕ να επικρίνει την Τεχεράνη για έλλειψη συνεργασίας.