ΓΔ: 867.71 -0.42% Τζίρος: 153.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: pixabay

Μείωση του αργού πετρελαίου μέσα στην πενταετία βλέπει ο ΟΠΕΚ

Κατά 32,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2024 αναμένεται να μειωθεί η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων υγρών προϊόντων του ΟΠΕΚ. Για το 2019, η πρόβλεψη είναι 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

ΟΠΕΚ θα προσφέρει μειωμένη ποσότητα πετρελαίου τα επόμενα πέντε χρόνια καθώς αυξάνεται η παραγωγή αμερικανικού σχιστολιθικού πετρελαίου αλλά και η παραγωγή από άλλες ανταγωνιστικές πηγές, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου και άλλων υγρών προϊόντων του ΟΠΕΚ αναμένεται να μειωθεί στα 32,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2024, όπως ανέφερε ο Οργανισμός στην έκθεση 2019 World Oil Outlook, που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Για το 2019, η πρόβλεψη είναι 35 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ο αυξανόμενος ακτιβισμός υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος στη Δύση και η διευρυνόμενη χρήση εναλλακτικών καυσίμων βάζουν στο μικροσκόπιο τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο καθώς και το πόσο ισχυρή είναι αυτή. Στην έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) αναθεωρεί προς τα κάτω τη μεσοπρόθεσμη και τη μακροπρόθεσμη ζήτηση για πετρέλαιο.

Η ποσότητα πετρελαίου που προσφέρει ο ΟΠΕΚ μειώνεται τα τελευταία χρόνια στο πλαίσιο συμφωνίας με τη Ρωσία και άλλες χώρες που δεν είναι μέλη του, με στόχο τη στήριξη της αγοράς. Οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, ως αποτέλεσμα της κίνησης αυτής, ενίσχυσαν την παραγωγή από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ και ο Οργανισμός αναμένεται να περιορίσει την παραγωγή το 2020.

Ο ΟΠΕΚ, ένας 14μελής οργανισμός παραγωγών στους οποίους περιλαμβάνεται η Σαουδική Αραβία --η χώρα με τις μεγαλύτερες εξαγωγές πετρελαίου στον κόσμο-- το Ιράκ και το Ιράν, αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου μεσοπρόθεσμα.

Ο Οργανισμός εκτιμά ότι η κατανάλωση πετρελαίου το 2023 θα διαμορφωθεί στα 103,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα από τα 104,5 εκατ. βαρέλια στην περυσινή έκθεση. Μακροπρόθεσμα, η ζήτηση για πετρέλαιο αναμένεται να αυξηθεί κατά 12 εκατ. βαρέλια στα 110,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα έως το 2040, επίπεδο επίσης χαμηλότερο σε σχέση με την περυσινή πρόβλεψη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Energeia, Ilektriko Revma, Xrimatistirio, Times
ΔΙΕΘΝΗ

Η ενεργειακή κρίση μπορεί να απειλήσει την παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη

Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας σημειώνει πως οι υψηλότερες τιμές ενέργειας εντείνουν επίσης τις πληθωριστικές πιέσεις που σε συνδυασμό με τις διακοπές ρεύματος μπορεί να οδηγήσουν σε χαμηλότερη βιομηχανική δραστηριότητα.
IEA
ΔΙΕΘΝΗ

Καθυστερεί υπερβολικά η διεθνής ενεργειακή μετάβαση προειδοποιεί η ΙΕΑ

Οι δεσμεύσεις μέχρι σήμερα των κρατών για το κλίμα, αν τηρηθούν, δεν θα επιτρέψουν παρά μια μείωση 20% των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, προειδοποιεί ο διεθνής οργανισμός.