ΓΔ: 878.34 -0.10% Τζίρος: 47.48 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Νόμο για μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050 πήρε η Ν. Ζηλανδία

Κατοχυρώνεται με νόμο πλέον στη Νέα Ζηλανδία ο στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050.

Η Νέα Ζηλανδία τάχθηκε σήμερα με το σωστό στρατόπεδο στην μάχη κατά των κλιματικών αλλαγών, δήλωσε η πρωθυπουργός της χώρας Τζασίντα Άρντερν, μετά την υιοθέτηση νόμου από το κοινοβούλιο που προβλέπει μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα ως το 2050.

Με το νομοσχέδιο που πέρασε σήμερα κατοχυρώνεται με νόμο ο νέος αυτός στόχος για μηδενικές εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου ως το 2050 και καθίσταται νομικά δεσμευτικός ο στόχος η άνοδος της θερμοκρασίας εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη να μην υπερβεί τον 1,5 βαθμό Κελσίου που προβλέπει ο ΟΗΕ.

«Σήμερα κάναμε μια επιλογή για την οποία είμαι υπερήφανη», δήλωσε η Άρντερν στο κοινοβούλιο. «Ελπίζω με αυτό η επόμενη γενιά να δει ότι εμείς ταχθήκαμε με το σωστό στρατόπεδο στην Ιστορία».

Το νομοσχέδιο αυτό, το οποίο είχε καταθέσει ο υπό τους Εργατικούς κυβερνητικός συνασπισμός της Άρντερντ υποστηρίχθηκε και από το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, το Εθνικό Κόμμα, παρά τις αλλαγές που έχει δεσμευτεί αυτό να κάνει αν κερδίσει τις επόμενες εκλογές το 2020.

Με τον νέο νόμο αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο οι εκπομπές μεθανίου από τα ζώα έναντι των άλλων εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ωστόσο σε αυτόν διατηρείται επίσης ο στόχος για μείωση 10% στο μεθάνιο που προέρχεται από τα ζώα ως το 2030 και 47% ως το 2050.

«Αυτό (...) είναι το κεντρικό θέμα για ουσιαστική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής στη Νέα Ζηλανδία», δήλωσε ο υπουργός που είναι αρμόδιος για θέματα Κλιματικής Αλλαγής Τζέιμς Σο, ο οποίος είναι επίσης ηγέτης του κόμματος των Πρασίνων, το οποίο έχει συμμαχήσει με τους Εργατικούς της Άρντερν.

Οι βουλευτές είχαν λάβει 11.000 αιτήσεις με προτάσεις και είχαν ακούσει επίσης τις προτάσεις αντιπροσωπευτικού δείγματος της κοινωνίας: από τους φοιτητές και τους επιστήμονες ως τους αγρότες και τους ακτιβιστές, σημείωσε ο Σο.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στόχος ακτιβιστών κατά της κλιματικής αλλαγής η Amazon

Η Amazon, αντιμετωπίζει επικρίσεις από οικολόγους ακτιβιστές, οι οποίοι υπογραμμίζουν πως η υπερβολική κατανάλωση βλάπτει το περιβάλλον, ενώ μια συμμαχία συνδικάτων καταγγέλλει πως η εταιρεία δεν πληρώνει αρκετά τους εργάτες της.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
ΔΙΕΘΝΗ

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.