ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Παγκόσμια Τράπεζα: Ισχυρή αλλά άνιση η παγκόσμια ανάπτυξη το 2021

Στο 5,6% αναβάθμισε την εκτίμησή του για φέτος ο διεθνής οργανισμος, με την Κίνα να είναι η πρωτοπόρος με ρυθμό 8,5% και ακολουθούν οι ΗΠΑ με +6,8%.

Η παγκόσμια οικονομία θα καταγράψει φέτος την ισχυρότερη ανάπτυξή της τα τελευταία 80 χρόνια αλλά οι φτωχές χώρες, που έχουν τρομερή έλλειψη εμβολίων κατά της Covid, συνεχίζουν να μένουν πίσω, επισημαίνει σήμερα η Παγκόσμια Τράπεζα στην τελευταία έκθεσή της για τις παγκόσμιες προοπτικές.

Το διεθνές χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στην Ουάσινγκτον αύξησε κατά 1,5 μονάδα στο 5,6%,την πρόβλεψή του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2021, η οποία επηρεάζεται από μια ισχυρή ανάκαμψη "μερικών μεγάλων οικονομιών" και προηγμένων όπως οι ΗΠΑ (+6,8%) και η Κίνα (+8,5%), ενώ οι χώρες με αναδυόμενες οικονομίες και οι αναπτυσσόμενες δυσκολεύονται αρκετά.

Ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντέιβιντ Μαλπάς δήλωσε σήμερα ότι η τράπεζα δεν υποστηρίζει την άρση των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας για τα εμβόλια κατά της Covid-19 λόγω της ανησυχίας ότι αυτό μπορεί να βλάψει την καινοτομία στον φαρμακευτικό τομέα.

Ο Μαλπάς όταν ρωτήθηκε κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για τις οικονομικές προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας εάν ο ίδιος στηρίζει τις διαπραγματεύσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για μια άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας στα εμβόλια, απάντησε: «Δεν το υποστηρίζουμε αυτό, για τον λόγο ότι μπορεί να ενέχει έναν κίνδυνο μείωσης της καινοτομίας, της έρευνας και της ανάπτυξης στον τομέα αυτό».
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

pagkosmia trapeza-world bank-oikonomia
ΔΙΕΘΝΗ

Παγκόσμια Τράπεζα: Η πρόοδος των εμβολιασμών θα κρίνει την ανάπτυξη το '21

Αν και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας ήταν τελικά στο 4,3% από 4,5% που προβλεπόταν αρχικά, η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει οτι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί το 2021 4% αντί 4,2% που είχε προβλέψει τον Ιούνιο.