ΓΔ: 905.55 -1.01% Τζίρος: 87.06 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Σε υψηλό 13 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο

Στο 5% εκτοξεύτηκε ο πληθωρισμός τον Μάιο. Η προσοχή της αγοράς στρέφεται στην συνεδρίαση της Fed την ερχόμενη εβδομάδα, στην οποία θα γίνει σαφές αν θα αλλάξει η νομισματική πολιτική της.

Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 ετών «σκαρφάλωσε» ο πληθωρισμός των ΗΠΑ τον Μάιο, καθώς η ζήτηση συνεχίζει να εκτοξεύεται, μετά την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία του κορονοϊού και εν μέσω της οικονομικής ανάκαμψης. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 5% σε ετήσια βάση, ενώ οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 4,7%. Σε μηνιαία βάση σημειώθηκε άνοδος 0,6% έναντι πρόβλεψης για 0,4%.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων αυξήθηκε κατά 3,8%, έναντι της εκτίμησης του Dow Jones για άνοδο 3,5%. Παράλληλα ο δείκτης CPI ο οποίος παρακολουθεί τη μέση μεταβολή στις τιμές ενός καλαθιού αγαθών και υπηρεσιών κατέγραψε άνοδο 0,8%, έναντι της πρόβλεψης των αναλυτών για αύξηση 0,5%.

Παράλληλα την επόμενη εβδομάδα, στις 15 και 16 Ιουνίου, πραγματοποιείται και η συνεδρίαση της Fed, με την αγορά να εκφράζει φόβους ότι θα υπάρξουν ενδείξεις από την τράπεζα για αλλαγή της νομισματικής της πολιτικής αλλά και πιθανός περιορισμός του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης. 

Οι επενδυτές εδώ και αρκετές εβδομάδες ανησυχούν ότι μία απότομη αύξηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ωθήσει τη Fed να περιορίσει τον ρυθμό των αγορών ομολόγων ή να αρχίσει να σηματοδοτεί αύξηση στα επιτόκια. Ωστόσο, επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας πιστεύουν ότι αυτοί οι φόβοι είναι πρόωροι και ότι δοθεί στις αγορές αρκετός χρόνος προτού προβεί σε οποιαδήποτε κίνηση.

Αναφορικά με τα νέα από την αγορά εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας έφτασαν τις 376.000 την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 5 Ιουνίου, έναντι πρόβλεψης των αναλυτών για 370.000. Αν και οι αιτήσεις ήταν περισσότερες από τις αναμενόμενες, σημειώνεται ότι είναι οι λιγότερες που έχουν καταγραφεί, σε εβδομαδιαία βάση, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Biden-Poutin
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ – Ρωσία: Επιστρέφουν στις θέσεις τους οι πρεσβευτές των δύο χωρών

Την επιστροφή του Ρώσου και του Αμερικανού πρεσβευτή στις θέσεις τους ανακοίνωσε την Τετάρτη ο Πούτιν μετά τη συνάντησή του με τον Μπάιντεν στη Γενεύη, μία από τις λίγες συγκεκριμένες αποφάσεις των συνομιλιών τους.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να ακυρώσει το «Obamacare»

Η μεταρρύθμιση αυτή επέτρεψε να προσφερθεί μια ασφαλιστική κάλυψη υγείας σε 31 εκατομμύρια Αμερικανούς που δεν διέθεταν. Οι Ρεπουμπλικανοί θεωρούσαν πάντα την υποχρέωση ασφάλισης ως κατάχρηση εξουσίας της κυβέρνησης.
ΔΙΕΘΝΗ

«Σήμα» της Fed για δύο αυξήσεις στα επιτόκια έως τα τέλη του 2023

Η τράπεζα αναθεώρησε προς τα επάνω τις εκτιμήσεις της για τον πληθωρισμό, το τρέχον έτος, στο 3,4%. Αναφορικά με τον ρυθμό ανάκαμψης της οικονομίας, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα αναμένει ένα ανοδικό ξέσπασμα, το οποίο θα φτάσει το 7%.