ΓΔ: 2327.44 3.30% Τζίρος: 320.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φώτο: Shutterstock

Εξήντα χιλιάδες εμβολιασμένοι θα πάνε φέτος στη Μέκκα να προσκυνήσουν

"Εκείνοι που θα θελήσουν να κάνουν το χατζ θα πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, να μην πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια και να έχουν εμβολιαστεί", διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, σύμφωνα με το SPA.

Η Σαουδική Αραβία θα επιτρέψει σε 60.000 κατοίκους της που έχουν εμβολιαστεί κατά του κορονοϊού να πραγματοποιήσουν το χατζ, το μεγάλο προσκύνημα των μουσουλμάνων στη Μέκκα που αναμένεται να λάβει χώρα τον επόμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Χατζ, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Στη διάρκεια του προηγούμενου χατζ, ενός από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ, μόνο δέκα χιλιάδες πιστοί που ήταν κάτοικοι της Σαουδικής Αραβίας μπόρεσαν να πραγματοποιήσουν αυτή την τελετουργία, έναντι 2,5 εκατ. που είχαν έρθει από όλο τον κόσμο το 2019, λόγω της πανδημίας της Covid-19.

"Εκείνοι που θα θελήσουν να κάνουν το χατζ θα πρέπει να είναι από 18 έως 65 ετών, να μην πάσχουν από κάποια χρόνια ασθένεια και να έχουν εμβολιαστεί", διευκρίνισε σε μια ανακοίνωση το υπουργείο, σύμφωνα με το SPA.

Τον Απρίλιο η Σαουδική Αραβία είχε ανακοινώσει πως μόνο οι εμβολιασμένοι θα επιτρεπόταν να πραγματοποιήσουν την Όμρα, το μικρό μουσουλμανικό προσκύνημα που πραγματοποιείται καθ΄όλη τη διάρκεια του έτους, από την αρχή του μήνα του ραμαζανιού, προκαλώντας δυσαρέσκειες.

Το μικρό προσκύνημα, που ανεστάλη τον Μάρτιο του 2020 εξαιτίας της πανδημίας, επανήλθε στις αρχές Οκτωβρίου με πολύ αυστηρά προληπτικά μέτρα στην πιο πληγείσα από την επιδημία χώρα του Κόλπου.

Αρχικά μόνο 6.000 Σαουδάραβες και ξένοι κάτοικοι στη Σαουδική Αραβία επιτράπηκε να πραγματοποιούν κάθε μέρα την Όμρα, προτού ο αριθμός αυτός φθάσει τους 20.000.

Περίπου 60.000 άνθρωποι επιτρέπεται να πραγματοποιήσουν τις καθημερινές προσευχές στο Μεγάλο Τέμενος της Μέκκας, της πρώτης ιερής πόλης του Ισλάμ.

Δεν είναι δυνατό για τους πιστούς να αγγίξουν την Κάαμπα, κατασκευή κυβικού σχήματος στο κέντρο του Μεγάλου Τεμένους, προς το οποίο στρέφονται οι μουσουλμάνοι όλου του κόσμου προκειμένου να προσευχηθούν.

Το 2020, η δραστική μείωση του αριθμού των προσκυνητών και οι υγειονομικοί περιορισμοί είχαν επιτρέψει στις αρχές να διακηρύξουν ότι δεν σημειώθηκε καμία μόλυνση στη διάρκεια του μεγάλου προσκυνήματος, που δεν απέφερε έσοδα στη Σαουδική Αραβία, ενώ συνήθως αποφέρει δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο.

Το χατζ είναι ένας από τους πέντε πυλώνες του Ισλάμ τους οποίους κάθε πιστός θα πρέπει να εκπληρώσει τουλάχιστον μία φορά στη διάρκεια της ζωής του, αν διαθέτει τα μέσα.

Η Σαουδική Αραβία έχει καταγράψει επισήμως τουλάχιστον 463.000 μολύνσεις από κορονοϊό στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων τουλάχιστον 7.500 θανάτους. Οι αρχές της χώρας των 34 εκατ. κατοίκων ανακοίνωσαν ότι έχουν χορηγήσει τουλάχιστον 15 εκατ. δόσεις εμβολίου.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

στρατιωτικό drone Altus Atlas
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ισχυρή ελληνική παρουσία στη World Defense Show 2026 με τεχνολογική υπεροχή

Η ελληνική αμυντική βιομηχανία παρουσίασε καινοτομία και τεχνολογική υπεροχή στη World Defense Show 2026 στο Ριάντ, με συμμετοχή κορυφαίων εταιρειών υπό την αιγίδα του ΥΠΕΘΑ, ενισχύοντας τη διεθνή της εικόνα.
Σημαίες Αφγανιστάν Πακιστάν
ΔΙΕΘΝΗ

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν απελευθέρωσαν τρεις Πακιστανούς στρατιώτες

Η κυβέρνηση των Ταλιμπάν απελευθέρωσε τρεις Πακιστανούς στρατιώτες, αιχμαλώτους από τις συγκρούσεις του Οκτωβρίου, και τους παρέδωσε στη Σαουδική Αραβία, η οποία μεσολάβησε για την απελευθέρωσή τους.
Πρίγκιπας Ουίλιαμ χαμογελαστός
ΔΙΕΘΝΗ

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ σε επίσκεψη στην όαση Αλ Ούλα, Σαουδική Αραβία

Ο πρίγκιπας Ουίλιαμ επισκέφθηκε την όαση Αλ Ούλα στη Σαουδική Αραβία, κλείνοντας την επίσκεψή του για την ενίσχυση των σχέσεων Λονδίνου-Ριάντ. Η Αλ Ούλα, με την αρχαία Έγρα, είναι μέρος σχεδίων για τουριστική ανάπτυξη.
Σύγκρουση Παλαιστίνης Ισραήλ
ΔΙΕΘΝΗ

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες καταδικάζουν τα μέτρα του Ισραήλ στη Δυτική Όχθη

Οκτώ μουσουλμανικές χώρες, μεταξύ τους η Σαουδική Αραβία, καταδίκασαν τις πρόσφατες ισραηλινές αποφάσεις που ενισχύουν τον έλεγχο στη Δυτική Όχθη, κάνοντας λόγο για παράνομες ενέργειες κατά των Παλαιστινίων.