ΓΔ: 907.04 0.33% Τζίρος: 26.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:17:32 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση των διατροφικών διαταραχών σε εφήβους κατά την πανδημία

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης.

Μεγάλη αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων, έχει παρατηρηθεί διεθνώς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, όπως της νευρικής ανορεξίας, σε εφήβους ξεπέρασε κατά πολύ την ικανότητα αντιμετώπισής τους από το σύστημα υγείας.

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης, αλλά και η επισιτιστική ανασφάλεια στο σπίτι σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Συγκρίνουν συχνά το σώμα τους με εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο και η σύγκριση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με την εικόνα και την αυτοεκτίμησή τους. Όλα αυτά καθιστούν τον έφηβο, που προσπαθεί να καταλάβει σε αυτή τη φάση τον εαυτό του, ευάλωτο στο να υιοθετήσει λανθασμένες συμπεριφορές υπερβολικού ελέγχου του σωματικού βάρους.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Προσθέτουν ότι χρειάζεται εγρήγορση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για έγκαιρη διάγνωση σχετικών συμπεριφορών. Είναι, επίσης, εξέχουσας σημασίας η ευαισθησία των επιχειρηματιών και διαφημιστών που ασχολούνται με τον κλάδο της απώλειας βάρους και των συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να μην προσφέρονται μη επιστημονικά εγκεκριμένες λύσεις σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Σημειώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των ανησυχιών των εφήβων σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Φυσικά, καταλήγουν, σημαντικότατη είναι και η μέριμνα της πολιτείας με τις σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trofima, Times, Food, Prices, Super Market
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΦΕΤ: Οι Ευρωπαίοι ψωνίζουν τρόφιμα σκεπτόμενοι το κόστος

Η πανδημία και ο πόλεμος έχουν επηρεάσει τους Ευρωπαίους και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι για πολλούς, η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει περισσότερο από πριν τις διατροφικές τους επιλογές.
ΔΙΕΘΝΗ

Επτά υγιεινές συνήθειες που μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας σε διαβητικούς

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Μελέτη του Διαβήτη (EASD) στη Στοκχόλμη, ανέλυσαν στοιχεία για 445.364 άτομα με μέση ηλικία 56 ετών.
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνδυνος ανατιμήσεων έως και 10% στα τρόφιμα για την Γερμανία

Αυξάνεται ο προβληματισμός για τους Γερμανούς πολίτες που ανησυχούν περισσότερο πλέον για το αν μπορούν να καλύψουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις ενώ ο καλπάζων πληθωρισμός εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων.
ΔΙΕΘΝΗ

Ελλείψεις στο ηλιέλαιο λόγω του πολέμου, τι θα γίνει στη βιομηχανία τροφίμων

Το ηλιέλαιο έχει εξαντληθεί σε μεγάλο βαθμό στα σουπερμάρκετ στη Γερμανία εδώ και εβδομάδες. Οι ελλείψεις έχουν επηρεάσει όμως και μεγάλες εταιρείες. Τι θα γίνει με την αύξηση του κόστους.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Μεσογειακή δίαιτα προστατεύει σημαντικά απέναντι στη νόσο Covid-19

Στο πλαίσιο αυτής της έρευνας, οι διατροφικές συνήθειες των 9.677 συμμετεχόντων εθελοντών καταγράφηκαν μέσω ερωτηματολογίων και αξιολογήθηκαν με βαθμολογία 0-9 αναλόγως με το πόσο κοντά στη Μεσογειακή δίαιτα ήταν το μοντέλο διατροφής που ακολουθούσαν.