ΓΔ: 2045.81 -0.54% Τζίρος: 253.15 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00
Φώτο: Shutterstock

Αύξηση των διατροφικών διαταραχών σε εφήβους κατά την πανδημία

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης.

Μεγάλη αύξηση των διατροφικών διαταραχών μεταξύ εφήβων, έχει παρατηρηθεί διεθνώς, κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους. Αναφέρεται χαρακτηριστικά από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ ότι η ανάγκη για αντιμετώπιση διατροφικών διαταραχών, όπως της νευρικής ανορεξίας, σε εφήβους ξεπέρασε κατά πολύ την ικανότητα αντιμετώπισής τους από το σύστημα υγείας.

Πιθανές αιτίες είναι η απώλεια του καθημερινού προγράμματος, η έλλειψη της καθημερινής επαφής με τους φίλους, το άγχος για την πανδημία COVID-19, η αίσθηση μοναξιάς και πλήξης, αλλά και η επισιτιστική ανασφάλεια στο σπίτι σε κάποιες περιπτώσεις. Επίσης, ο χρόνος που αφιερώνουν οι έφηβοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερος από τον συνηθισμένο. Συγκρίνουν συχνά το σώμα τους με εικόνες που βλέπουν στο διαδίκτυο και η σύγκριση αυτή μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις σχετικά με την εικόνα και την αυτοεκτίμησή τους. Όλα αυτά καθιστούν τον έφηβο, που προσπαθεί να καταλάβει σε αυτή τη φάση τον εαυτό του, ευάλωτο στο να υιοθετήσει λανθασμένες συμπεριφορές υπερβολικού ελέγχου του σωματικού βάρους.

Τα παραπάνω αναφέρουν οι ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ).

Προσθέτουν ότι χρειάζεται εγρήγορση από τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς για έγκαιρη διάγνωση σχετικών συμπεριφορών. Είναι, επίσης, εξέχουσας σημασίας η ευαισθησία των επιχειρηματιών και διαφημιστών που ασχολούνται με τον κλάδο της απώλειας βάρους και των συμπληρωμάτων διατροφής, ώστε να μην προσφέρονται μη επιστημονικά εγκεκριμένες λύσεις σε αυτές τις κρίσιμες ηλικίες, τονίζουν οι Καθηγητές του ΕΚΠΑ. Σημειώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται εμπορική εκμετάλλευση των ανησυχιών των εφήβων σχετικά με την εικόνα του σώματός τους. Φυσικά, καταλήγουν, σημαντικότατη είναι και η μέριμνα της πολιτείας με τις σωστές νομοθετικές ρυθμίσεις πάντα σε συνεργασία με τους ειδικούς ιατρούς και επιστήμονες.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ιατρός στο νοσοκομείο
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Υγιεινές συνήθειες από νωρίς «θωρακίζουν» την καρδιά για δεκαετίες

Η υιοθέτηση υγιεινού τρόπου ζωής από τη νεαρή ηλικία μειώνει εντυπωσιακά τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων αργότερα, δείχνει νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
Φρούτα και λαχανικά
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από τους μισούς ανθρώπους στερούνται υγιεινή διατροφή παγκοσμίως

Σχεδόν οι μισοί άνθρωποι παγκοσμίως στερούνται πρόσβασης σε υγιεινή διατροφή ή αξιοπρεπείς μισθούς, ενώ η παραγωγή τροφίμων ευθύνεται για το 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, δείχνει νέα μελέτη και τονίζει έντονες ανισότητες.
Τροφιμα-Σούπερ Μαρκετ
ΔΙΕΘΝΗ

Εθισμένοι στα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα οι μεσήλικες Αμερικάνοι

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν δείχνει υψηλά ποσοστά εθισμού σε υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα στους μεσήλικες, με τις γυναίκες να πλήττονται περισσότερο και αυξημένο κίνδυνο απομόνωσης.