ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:48:22 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
France
Pixabay

Σε Παρίσι και Στρασβούργο τα «Κίτρινα Γιλέκα»

Ο απολογισμός των «Κίτρινων Γιλέκων» για την πρώτη επέτειο του κινήματος με δυο μεγάλες συγκεντρώσεις. Παρά τον μειωμένο αριθμό οι διαδηλωτές συνεχίζουν τις πορείες τους με αμείωτη ένταση.

Το ερχόμενο Σάββατο κλείνει ένας χρόνος από τότε που τα «Κίτρινα Γιλέκα» άρχισαν τις διαμαρτυρίες τους στους δρόμους της Γαλλίας. Σήμερα είναι η 52η πράξη για το κίνημα, ενώ παρά τον μειωμένο αριθμό τους ένας σκληρός πυρήνας κρατάει ζωντανό το κίνημα και σήμερα έχουν δοθεί δύο μεγάλα ραντεβού: στο Παρίσι και το Στρασβούργο.

Σύμφωνα με την Deutsche Welle, στην πρωτεύουσα δύο είναι οι πορείες που ξεκίνησαν με διαδρομές στο βόρειο και ανατολικό Παρίσι. «Απέναντι σε μια κυβέρνηση που αγνοεί τα αιτήματά μας, κλείσε την τηλεόραση και φόρεσε το γιλέκο για την τιμή των εργαζόμενων και ας μη το θέλει ο Μακρόν», είναι ένα από τα βασικά συνθήματα.

Στο Στρασβούργο οι οργανωτές έχουν στείλει μήνυμα συμμετοχής προς όλη την περιοχή της Αλσατίας.

Ο πρώτος απολογισμός μετά τις πολύμηνες συγκρούσεις σε όλη τη χώρα: 10.000 συλλήψεις, 3.100 καταδίκες εκ των οποίων 400 κατέληξαν σε φυλάκιση, νούμερα πρωτοφανή για ένα κίνημα κοινωνικού χαρακτήρα.

Εν τω μεταξύ η Εισαγγελία ανακοίνωσε την Πέμπτη με δελτίο Τύπου, ότι δύο αστυνομικοί θα προσαχθούν  στο ποινικό δικαστήριο για να απολογηθούν για άσκηση βίας εναντίον των «κίτρινων γιλέκων». Ο ένας γιατί χαστούκισε διαδηλωτή και ο άλλος γιατί πέταξε βαριά πέτρα προς το πλήθος.

Πρόκειται για επεισόδια της περασμένης πρωτομαγιάς ... Προφανώς χρειάσθηκε χρόνος για τη δικαιοσύνη αυτή τη φορά, και από  τη σύγκριση για την ταχύτητα εκδίκασης των δικών τους υποθέσεων τα «κίτρινα γιλέκα» κρατούν μια ακόμα πικρή γεύση δυσαρέσκειας.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία ετοιμάζεται για νέες συγκρούσεις με τα «κίτρινα γιλέκα»

Οι γαλλικές Αρχές ανακοίνωσαν την ανάπτυξη ενός μηχανισμού ασφαλείας με το υπ. Εσωτερικών και την αστυνομία του Παρισιού να διατυπώνουν φόβους για αναζωπύρωση των βίαιων επεισοδίων στους δρόμους της πρωτεύουσας.
ΔΙΕΘΝΗ

Γαλλία: Κυκλοφοριακό σοκ στο Παρίσι από την απεργία στις μεταφορές

Μποτιλιάρισμα μήκους άνω των 200 χιλιομέτρων στις οδικές αρτηρίες της περιφέρειας του Παρισιού προκαλεί η απεργία στον τομέα των μεταφορών από τους εργαζόμενους που διαμαρτύρονται για το σχέδιο μεταρρύθμισης των συντάξεων που προωθεί ο Εμ. Μακρόν.