ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 09:59:13 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: ΑΠΕ

Ευρωζώνη: Οριακή υποχώρηση του πληθωρισμού στο 1,9% τον Ιούνιο

Σταθερός διατηρήθηκε στο 0,9% ο δομικός πληθωρισμός, ενώ η υποχώρηση έναντι του 2% που είχε διαμορφωθεί τον Μάιο φέρνει τον δείκτη ακριβώς στο όριο που έχει θέσει η ΕΚΤ.

Στο 1,9% μειώθηκε ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη τον Ιούνιο από 2% τον Μάιο, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, και διαμορφώθηκε ακριβώς στον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που είναι λίγο κάτω από το 2%.

Οι αυξήσεις των τιμών ήταν μεγαλύτερες φέτος, κυρίως όμως λόγω εφάπαξ παραγόντων, όπως της ανάκαμψης των τιμών πετρελαίου, της αύξησης φορολογικών συντελεστών στη Γερμανία και του στατιστικού αντίκτυπου από την πανδημία του κορονοϊού. Οι παράγοντες αυτοί θα συνεχίσουν να ωθούν τον πληθωρισμό υψηλότερα και πιθανόν αυτός να κορυφωθεί πάνω από το 2,5% προς το τέλος του έτους, σύμφωνα με προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο, η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι δεν χρειάζεται να αντιδράσει στην αύξηση αυτή και συνεπώς τα επιτόκια αναμένεται να παραμείνουν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα τα επόμενα χρόνια.Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας υποστηρίζουν ότι οι υψηλότερες τιμές των διεθνών εμπορευμάτων συγκαλύπτουν τις ασθενείς υποβόσκουσες τάσεις και ότι οι αυξήσεις των τιμών υπηρεσιών και διαρκών αγαθών, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη σημασία για τους κεντρικούς τραπεζίτες, παραμένουν ασθενείς.

Πράγματι, ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των νωπών τροφίμων, παρέμεινε σταθερός στο 0,9% τον Ιούνιο. Οι αυξήσεις των μισθών - που αποτελούν βασική προϋπόθεση για να έχει διάρκεια η αύξηση του πληθωρισμού - είναι επίσης αναιμικές, ενώ η πολιτική της ΕΚΤ δεν είναι συνήθως αποτελεσματική στην αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μεταβολών στις τιμές, δίνοντας έναν επιπλέον λόγο στην ΕΚΤ να αγνοήσει τη μεγαλύτερη αύξηση των τιμών φέτος.

Η ΕΚΤ προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί αρκετά κάτω από τον στόχο της τόσο το επόμενο έτος όσο και το 2023.
 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Eurozone, Evrozoni, Germany, Germania, Euro
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασε τις προβλέψεις η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη με 2%

Την ισχυρότερη ανάκαμψη από τις μεγάλες οικονομίες κατέγραψε η Ιταλία που ενισχύθηκε κατά 2,8% ενώ η χαλάρωση των περιορισμών έδωσε ώθησε 4,9% στην ανάπτυξη της Πορτογαλίας. Μικρότερη των προβλέψεων η άνοδος της γερμανικής οικονομίας.
ΔΙΕΘΝΗ

Σταθερός στο 0,9% παρέμεινε τον Φεβρουάριο ο πληθωρισμός της ευρωζώνης

Ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός της ευρωζώνης που δεν περιλαμβάνει τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων, ενώ παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υποχώρησε στο 1,2%.