ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Σοβαρές αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των κινεζικών εμβολίων

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο της κυβέρνησης της Ταϊλάνδης που διέρρευσε στα μέσα ενημέρωσης σημειώνεται να μην χορηγηθεί το κινεζικό εμβόλιο Snivac στους εργαζομένους της πρώτης γραμμής.

Εκκλήσεις για την χορήγηση ενισχυτικής δόσης εμβολίου mRNA στο υγειονομικό προσωπικό της Ταϊλάνδης προκάλεσε έγγραφο του υπουργείου Υγείας που διέρρευσε και περιέχει σχόλιο κυβερνητικού αξιωματούχου που υποστηρίζει ότι μία τέτοια κίνηση θα υπονόμευε την αξιοπιστία και την εμπιστοσύνη του κοινού στο κινεζικό εμβόλιο της Sinovac Biotech.

Το εσωτερικό έγγραφο, το οποίο φιλοξενεί πολλές απόψεις αξιωματούχων, μεταδόθηκε από τα μέσα ενημέρωσης και κυκλοφόρησε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η αυθεντικότητά του επιβεβαιώθηκε από τον υπουργό Υγείας Ανουτίν Τσαρνβιρακούλ, ο οποίος σχολίασε ότι δεν πρόκειται παρά για μία άποψη και ότι η εμβολιαστική πολιτική θα αποφασισθεί από πάνελ ειδικών.

Με το σχόλιο μη κατονομαζόμενος κυβερνητικός αξιωματούχος συμβουλεύει τις αρχές να μην χορηγήσουν στους εργαζόμενους της πρώτης γραμμής ενισχυτική δόση του εμβολίου των Pfizer-BioNTech, διότι μια τέτοια κίνηση θα σήμαινε «παραδοχή ότι το εμβόλιο της Sinovac δεν είναι αποτελεσματικό».

Η Ταϊλάνδη έχει χορηγήσει το κινεζικό εμβόλιο αδρανοποιημένου ιού της Sinovac στην πλειονότητα των υγειονομικών και η μελέτη επί πραγματικού που ανακοινώθηκε δείχνει ότι οι δύο δόσεις έχουν αποτελεσματικότητα 95% στην μείωση της θνητότητας και της σοβαρής νόσησης. Η μελέτη έδειξε αποτελεσματικότητα 71% έως 91% στην αποτροπή της προσβολής με την παραλλαγή Αλφα. Η Sinovac δεν έχει απαντήσει στο αίτημα για σχολιασμό σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της.

Στο εσωτερικό έγγραφο του υπουργείου Υγείας περιλαμβάνεται σύσταση από διακεκριμένους ταϊλανδούς ειδικούς και από αξιωματούχο του ανωτάτου ιατρικού συμβουλίου για την χορήγηση στο υγειονομικό προσωπικό ενισχυτικής δόσης το εμβολίου των Pfizer-BioNTech. Ειδικοί έχουν προτρέψει την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει ποικίλους τύπους εμβολίων για την καλύτερη προστασία του πληθυσμού. Αναφέρονται κυρίως στο εγχωρίως παραγόμενο AstraZeneca, ενώ οι αρχές δηλώνουν ότι το εμβόλιο mRNA της Moderna είναι επίσης διαθέσιμο.

Η Ταϊλάνδη έχει παραγγείλει 20 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου Pfizer-BioNTech για μελλοντική παράδοση και θα λάβει αυτόν τον μήνα 1,5 εκατομμύριο δόσεις που έχουν δωρίσει οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι ειδικοί του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας διαπίστωσαν ότι το εμβόλιο της Sinovac είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της Covid-19 σε ενηλίκους κάτω των 60, αλλά ορισμένα ποιοτικά δεδομένα για τον κίνδυνο παρενεργειών δεν υπάρχουν.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Koronoios, Corona Virus, Emvolia
ΔΙΕΘΝΗ

Περίπου 20 εκατ. κατοίκους εμβολιάζει η Κίνα σε ημερήσια βάση

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Εθνικής Επιτροπής Υγείας της Κίνας, η χώρα στοχεύει να παράγει συνολικά περίπου τρία δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων Covid-19 μέσα στο 2021 και έως πέντε δισεκατομμύρια δόσεις ετησίως τα επόμενα χρόνια.
ΔΙΕΘΝΗ

H Ουγγαρία ενέκρινε το κινεζικό εμβόλιο της Sinopharm

Η Ουγγαρία έχει ανακοινώσει ότι το πρώτο φορτίο με εμβόλια της Sinopharm μπορεί να συνίσταται σε έως και ένα εκατομμύριο δόσεις. Αυτόν τον μήνα, η Σερβία έλαβε ένα εκατομμύριο δόσεις του εμβολίου κατά της COVID-19 της κινεζικής Sinopharm.