ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Norway
Φωτο: Shutterstock

Νορβηγία: Παύει τη συνεργασία με εταιρείες της Δυτικής Όχθης

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας αποδεσμεύεται από την συνεργασία του με εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Όχθη.

Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό επενδυτικό ταμείο της Νορβηγίας ανακοίνωσε σήμερα ότι αποδεσμεύεται από την συνεργασία του με τις γαλλικές εταιρείες Altice Europe και Alstom, καθώς και με 14 άλλους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσά τους και η αμερικανική Motorola, λόγω των σχέσεών τους με τους εβραϊκούς οικισμούς στην Δυτική Οχθη. «Η Motorola και άλλες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να γίνουν συνεργοί σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου στην κατεχόμενη Παλαιστίνη», τονίζει σε ανακοίνωσή του το KLP, ταμείο που διαχειρίζεται 95 δισεκατομμύρια δολάρια στοιχείων ενεργητικού (περί τα 80 δισεκατομμύρια ευρώ). Η αποδέσμευση, που αφορά την αγορά μετοχών και ομολόγων, ακολουθεί την δημοσίευση τον Φεβρουάριο 2020 από τον ΟΗΕ λίστας 112 επιχειρήσεων που αναπτύσσουν δραστηριότητες στους εβραϊκούς οικισμούς της Δυτικής Οχθης, που θεωρούνται παράνομοι βάσει του διεθνούς δικαίου.

Το Ισραήλ είχε καταγγείλει ως «επονείδιστη» την δημοσίευση αυτής της λίστας, η οποία περιλαμβάνει κολοσσούς όπως οι Airbnb, Expedia, Motorola και TripAdvisor. «Η αποδέσμευση από την Motorola Solutions ήταν μία εύκολη απόφαση δεδομένου του ρόλου της στην παρακολούθηση των κατεχομένων εδαφών», αναφέρεται στην ανακοίνωση του ταμείου, το οποίο προσάπτει στον αμερικανικό όμιλο ότι χορηγεί λογισμικό βιντεοπαρακολούθησης που επιτρέπει τον έλεγχο των συνόρων με τα παλαιστινιακά εδάφη. Το KLP αποδεσμεύθηκε επίσης από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην Δυτική Οχθη καθιστώντας τους εβραϊκούς οικισμούς «ελκυστικές ζώνες κατοίκησης». Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι Altice Europe, Bezeq, Cellcom Israel και Partner Communications. Η απόφαση αφορά επίσης πέντε τράπεζες που έχουν διευκολύνει και χρηματοδοτήσει την ανέγερση κατοικιών και την κατασκευή υποδομών στα κατεχόμενα εδάφη, καθώς και εταιρείες μηχανικής και κατασκευών, ανάμεσά τους η γαλλική Alstom.

Συνολικά, η αποεπένδυση του νορβηγικού ταμείου αποτιμάται σε 32 εκατομμύρια δολάρια. «Οι επιχειρήσεις έχουν την υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα σε όλες τις χώρες όπου δραστηριοποιούνται ανεξαρτήτως του σεβασμού αυτών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τα ίδια τα κράτη», τονίζει αναλύτρια του KLP, η Κίραν Αζίζ, στο κείμενο της ανακοίνωσης. «Μία σύρραξη μπορεί να εγείρει εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε εμπόλεμες ζώνες οφείλουν κατά συνέπεια να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή για να αποφύγουν να εμπλακούν σε παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για να προστατεύσουν τα ευάλωτα άτομα», επισημαίνει η αναλύτρια. Στα τέλη του Ιουνίου, το KLP είχε ανακοινώσει την αποδέσμευσή του από τον ινδικό όμιλο λιμενικών και επιμελητειακών υπηρεσιών Adani Ports εξαιτίας των σχέσεών του με την βιρμανική στρατιωτική χούντα.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Γάζα, Παλαιστίνη
ΔΙΕΘΝΗ

Ένας έφηβος Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά του ισραηλινού στρατού

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι άνοιξε πυρ στη διάρκεια επιχείρησης στη Μπαλάτα εναντίον ενός «υπόπτου πάνω σε μια στέγη, ο οποίος κρατούσε στα χέρια του ένα μεγάλο αντικείμενο και προσπαθούσε να το πετάξει πάνω σ' έναν στρατιώτη».
paidia, masks, sxoleio
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Κέντρα εμβολιασμού στα σχολεία ενόψει νέας σχολικής χρονιάς

Περί το 30% των εφήβων 12-15 ετών έχει λάβει δύο δόσεις του εμβολίου, ποσοστό χαμηλότερο σε σχέση με άλλες ηλικιακές κατηγορίες. Το Ισραήλ ξεκίνησε επίσης καμπάνια πραγματοποίησης τεστ στα παιδιά άνω των 3 ετών.
paidia, masks, sxoleio
ΔΙΕΘΝΗ

Το Ισραήλ ξεκίνησε εκστρατεία για τεστ αντισωμάτων σε παιδιά 3+ ετών

Παρά την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη χώρα, η οποία συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο αναβολής της επιστροφής στις τάξεις, που προβλέπεται για την 1η Σεπτεμβρίου.
Greek flag-Israeli flag-synergasia-presvis
ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ: Ποιοι οι κλάδοι ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις

Οι κλάδοι ειδικότερου ενδιαφέροντος για τις ελληνικές επιχειρήσεις είναι 4 σύμφωνα με τον «Οδηγό Επιχειρείν στο Ισραήλ 2021»: η καινοτομία, τα τρόφιμα, οίνοι-αποστάγματα και τα καλλυντικά.