ΓΔ: 908.69 0.51% Τζίρος: 29.19 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 14:58:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Βουλγαρία: Οι ψηφοφόροι στις κάλπες για δεύτερη φορά σε 100 ημέρες

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σκληρή σύγκρουση ως το νήμα ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και τη λαϊκιστική παράταξη Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) του ανθρώπου του θεάματος Σλάβι Τριφόνοφ.

Οι πολίτες της Βουλγαρίας που έχουν δικαίωμα ψήφου καλούνται σήμερα στις κάλπες, για δεύτερη φορά μέσα σε τρεις μήνες, προκειμένου να εκλέξουν νέα Βουλή, έπειτα από τρεις αποτυχημένες προσπάθειες να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 07:00 και θα κλείσουν στις 20:00 (τοπικές ώρες και ώρες Ελλάδας). Οι πρώτες εκτιμήσεις για το αποτέλεσμα αναμένονται λίγη ώρα αργότερα με βάση τα έξιτ πολς, ενώ τα τελικά αποτελέσματα αναμένονται το αργότερο σε τέσσερις ημέρες.

Οι 6,7 εκατ. ψηφοφόροι θα κρίνουν αν θα υπάρξει νέα πλειοψηφία στο κοινοβούλιο της φτωχότερης χώρας-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ικανή να κυβερνήσει.

Η βραχύβια Βουλή, η οποία αναθεώρησε τους εκλογικούς νόμους και κανονισμούς μετά τις εκλογές της 4ης Απριλίου, εξασφάλισε την δημιουργία ενός αριθμού ρεκόρ εκλογικών κέντρων στο εξωτερικό-- 791--για να ψηφίσουν οι Βούλγαροι της διασποράς.

Οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν σκληρή σύγκρουση ως το νήμα ανάμεσα στο συντηρητικό κόμμα GERB του πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ και τη λαϊκιστική παράταξη Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) του ανθρώπου του θεάματος Σλάβι Τριφόνοφ.

Ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ έκανε έκκληση στους Βούλγαρους να ψηφίσουν.

"Το σημαντικότερο πράγμα σήμερα είναι οι Βούλγαροι να βγουν έξω και να ψηφίσουν μαζικά. Αυτός είναι ο τρόπος να εκλεγεί μια "δραστήρια και νόμιμη κυβέρνηση", δήλωσε ο πρόεδρος μόλις ψήφισε στην πρωτεύουσα της χώρας, Σόφια.

Ο Μπορίσοφ έχει ηγηθεί τριών κυβερνήσεων, από το 2009. Ψήφισε ηλεκτρονικά σε ένα εκλογικό κέντρο έξω από τη Σόφια και μετά πόζαρε για φωτογραφίες μαζί με υποστηρικτές του.

Σύμφωνα με κάποιες δημοσκοπήσεις, μέχρι το τέλος της εκλογικής εκστρατείας το ΙΤΝ συγκέντρωνε ήδη στην πρόθεση ψήφου 21,3% με 21,8%, ένα οριακό προβάδισμα επί του GERB, το οποίο αναμένεται να συγκεντρώσει 20,3% με 21,5%.

Το ως πρότινος κυβερνών κόμμα θεωρείται πιθανό να χάσει έδαφος μετά τις αποκαλύψεις της μεταβατικής κυβέρνησης για υποθέσεις διαφθοράς και κακοδιοίκησης.

Το GERB κέρδισε τις εκλογές της 4ης Απριλίου με κάπου 26% των ψήφων, αλλά δεν μπόρεσε να βρει εταίρους για να σχηματίσει κυβέρνηση συμμαχίας. Το ITN, που έλαβε το 17,6%, δεν ήθελε να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας.

Από τις κάλπες είναι πιθανό να προκύψει ξανά Βουλή με κατακερματισμένη την πολιτική ισχύ. Ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης θα είναι δύσκολο εγχείρημα αν τα κόμματα που συσπειρώνονται εναντίον του 62χρονου Μπορίσοφ, που μονοπώλησε την εξουσία στη Βουλγαρία την περασμένη δεκαετία, δεν εξασφαλίσουν την πλειοψηφία των εδρών.

Ο Μπορίσοφ, ο άλλοτε κυρίαρχος του παιγνιδιού στη βουλγαρική πολιτική αρένα, υπέστη πλήγμα από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον της κυβέρνησής του, υποθέσεις διαφθοράς, αλλά και τις κυρώσεις που ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ σε βάρος ολιγαρχών, που οι επικριτές του λένε ότι προστάτευε.

Η Διεθνής Διαφάνεια κατατάσσει τη Βουλγαρία στην πρώτη θέση στον κατάλογο με τις πιο διεφθαρμένες χώρες μεταξύ των 27 της ΕΕ.

Το κυρίαρχο μέλημα για την νέα κυβέρνηση θα είναι να ενισχύσει την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και να προστατεύσει την Εισαγγελία από την πολιτική ανάμειξη ενισχύοντας την οικονομία.

Η Βουλγαρία έχει το χαμηλότερο κατά κεφαλήν ΑΕΠ μεταξύ των μελών της ΕΕ--6.600 ευρώ το 2020--ενώ ο μέσος όρος για τους 27 του μπλοκ είναι 26.290 ευρώ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, για τρίτη φορά φέτος

Όπως είπε ο Ράντεφ, θα διαλύσει το κοινοβούλιο, θα ορίσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και θα ορίσει μια ημερομηνία για γενικές εκλογές όταν οι βουλευτές ψηφίσουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αναγκάσει τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο μηνών.
ekloges-Voulgaria
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται για την τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε ένα χρόνο καθώς το κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ δεν κατάφερε να λάβει υποστήριξη από τα μικρότερα κόμματα ώστε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.