ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Θρίλερ ο σχηματισμός κυβέρνησης μετά τις εκλογές στη Βουλγαρία

Το αντισυστημικό κόμμα που οριακά κέρδισε τη χθεσινή εκλογική αναμέτρηση αρνείται συνεργασία με άλλα κόμματα και θα επιχειρήσει να σχηματίσει μόνο του κυβέρνηση.

Χθες, Κυριακή, διεξήχθησαν στη Βουλγαρία βουλευτικές εκλογές και το αντισυστημικό κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ, πρώην τραγουδιστή και τηλεοπτικού παρουσιαστή, νίκησε και προχωρά σε σχηματισμό κυβέρνησης, αρνούμενος όμως συνεργασία με τις λοιπές δυνάμεις διαμαρτυρίας. «Είναι καιρός να περάσουμε σε άλλα πράγματα», είπε ο Τριφόνοφ σε μήνυμά του στο κανάλι του. «Το κόμμα «Υπάρχει Τέτοιος Λαός» (ΙΤΝ), που ιδρύθηκε το 2020, «δεν θα σχηματίσει συνασπισμό με άλλο κόμμα, αλλά θα αναλάβει την ευθύνη να σχηματίσει το δικό του υπουργικό συμβούλιο», δήλωσε ο Τριφόνοφ, υποστηρίζοντας ακόμη πως δεν θα δώσει άλλο έδαφος στις «ανήθικες και αναξιοπρεπείς» πρακτικές του παρελθόντος.

Το κόμμα του θα καταλάβει τις 64 από τις 240 έδρες του κοινοβουλίου, ενώ ο ίδιος δεν θα αναλάβει τη θέση του πρωθυπουργού, λόγω προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, αφήνοντας τη θέση αυτή για τον Νικολάι Βασίλεφ, έμπειρο πολιτικό και πρώην υπουργό. Η ομάδα που τον υποστηρίζει αποτελείται από νέους και γυναίκες, με σπουδές στο εξωτερικό. Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά θα υπάρχει και γυναίκα εκπρόσωπος των Ρομά στην κυβέρνηση, σε περίπτωση οριστικής κατάκτησης των εκλογών. Οι Ρομά αποτελούν μειονότητα 9% στη Βουλγαρία και είναι μία κατηγορία πολιτών που αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα και κοινωνικές διακρίσεις.

Εν αναμονή των τελικών αποτελεσμάτων, σε περίπτωση νίκης του Τριφόνοφ, η προσωρινή κυβέρνηση που έχει διοριστεί από τον Απρίλιο, θα δοθεί από τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ στο κόμμα του πρώτου. Το ITP έλαβε μεγάλη στήριξη από τους ψηφοφόρους και βρίσκεται πολύ κοντά με το συντηρητικό κόμμα  GERB του Μπόικο Μπορίσοφ, πρώην πρωθυπουργού επί δεκαετίας. Ωστόσο, καταγράφηκε μεγάλη αποχή, χωρίς όμως Τριφόνοφ να παραλείψει να ευχαριστήσει όσους τον υποστήριξαν με την ψήφο τους.

«Το GERB συγκέντρωσε 23,66% των ψήφων και το ITP 23,91%, όμως η ψήφος των Βουλγάρων του εξωτερικού, που υποστηρίζουν το κόμμα του Τριφόνοφ, αναμένεται ότι θα κάνει τη διαφορά και θα του επιτρέψει να περάσει πρώτος», επεσήμανε ο αναλυτής Ντομπρομίρ Ζίβκοφ του ινστιτούτου Market Links στο κανάλι bTV.

Τα κόμματα που ακολουθούν σε αυτή την αναμέτρηση, είναι οι Σοσιαλιστές με 13,63% που έρχονται τρίτοι και η Δημοκρατική Βουλγαρία που καταλαμβάνει την τέταρτη θέση και η οποία διαμαρτύρεται σφοδρά από το προηγούμενο καλοκαίρι εναντίον του Μπορίσοφ, καθώς τον κατηγορούσε για διαφθορά.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς στη σκιά του Covid-19

Μετά την αποτυχία των δύο προηγουμένων εκλογικών διαδικασιών, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, ελλείψει συμφωνίας των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας, θα αποδειχθεί αυτή η τρίτη η καλή;
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, για τρίτη φορά φέτος

Όπως είπε ο Ράντεφ, θα διαλύσει το κοινοβούλιο, θα ορίσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και θα ορίσει μια ημερομηνία για γενικές εκλογές όταν οι βουλευτές ψηφίσουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αναγκάσει τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο μηνών.
ekloges-Voulgaria
ΔΙΕΘΝΗ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται για την τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε ένα χρόνο καθώς το κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ δεν κατάφερε να λάβει υποστήριξη από τα μικρότερα κόμματα ώστε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.