ΓΔ: 909.16 0.56% Τζίρος: 50.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Facebook: «Μπλόκαρε» Ιρανούς χάκερς που απειλούσαν Αμερικανούς

Σύμφωνα με το Facebook, οι χάκερ στοχοθετούσαν κυρίως ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ορισμένους στην Ευρώπη, αλλά δεν κατονόμασε τις βιομηχανίες, υπάλληλοι των οποίων στοχοθετήθηκαν.

Το Facebook ανακοίνωσε σήμερα ότι έκλεισε περίπου 200 λογαριασμούς που τους διαχειριζόταν μια ομάδα χάκερ στο Ιράν, στο πλαίσιο μιας επιχείρησης κυβερνοκατασκοπείας με στόχους Αμερικανούς στρατιωτικούς και άτομα που εργάζονται στην αμυντική και αεροδιαστημική βιομηχανία.

Ο κολοσσός του διαδικτύου ανέφερε ότι η ομάδα, την οποία οι ειδικοί στην ασφάλεια αποκαλούν «Tortoiseshell», χρησιμοποιούσε ψεύτικους χαρακτήρες για να συνδέεται με τους στόχους της, να εξασφαλίζει την εμπιστοσύνη τους –κάποιες φορές σε διάστημα πολλών μηνών– και στη συνέχεια να τους οδηγεί σε άλλους ιστοτόπους, όπου τους εξαπατούσε να κλικάρουν κακόβουλους υπερσυνδέσμους. Με τον τρόπο αυτόν μόλυναν τις ηλεκτρονικές συσκευές τους με κακόβουλο, κατασκοπευτικό λογισμικό.

«Αυτή η δραστηριότητα είχε τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας καλά πληροφορημένης και επίμονης επιχείρησης. Βασιζόταν σε σχετικά ισχυρά μέτρα ασφαλείας για να αποκρύψει ποιος βρισκόταν από πίσω» ανέφερε η ερευνητική ομάδα του Facebook σε μια ανάρτηση στο μπλογκ της.

Οι χάκερ έφτιαχναν φανταστικά προφίλ σε διάφορους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης, για να εμφανίζονται πιο αξιόπιστοι. Συχνά ανέφεραν ότι είναι εργαζόμενοι ή αρμόδιοι για την πρόσληψη προσωπικού σε αεροδιαστημικές ή αμυντικές βιομηχανίες. Το LinkedIn της Microsoft ανέφερε ότι κατέβασε ορισμένους λογαριασμούς ενώ το Twitter επί του παρόντος «ερευνά» τις πληροφορίες που περιέχονται στην αναφορά του Facebook.

Το Facebook υποστηρίζει ότι η ομάδα χρησιμοποιούσε τις υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, μηνυμάτων και συνεργασίας για να διανέμει το κακόβουλο λογισμικό, μεταξύ άλλων και μέσω υπολογιστικών φύλλων του προγράμματος Microsoft Excel. Ένας εκπρόσωπος της Microsoft ανέφερε ότι η εταιρεία είναι ενήμερη και παρακολουθεί την ομάδα αυτή, καθώς και ότι αναλαμβάνει δράση όταν εντοπίζει κακόβουλη δραστηριότητα.

Η Alphabet Inc, η «μητρική» εταιρεία της Google, διευκρίνισε ότι έχει εντοπίσει και μπλοκάρει μηνύματα ηλεκτρονικού ψαρέματος στο Gmail και εξέδωσε προειδοποιήσεις προς τους χρήστες του. Μέτρα λαμβάνει και η εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων στον χώρο εργασίας Slack Technologies Inc.

Σύμφωνα με το Facebook, οι χάκερ στοχοθετούσαν κυρίως ανθρώπους στις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και ορισμένους στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη. Η εταιρεία δεν κατονόμασε τις βιομηχανίες, υπάλληλοι των οποίων στοχοθετήθηκαν, αλλά είπε ότι ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους.

Σύμφωνα πάντα με την έρευνα του Facebook, ένα μέρος του κακόβουλου λογισμικού που χρησιμοποιούσαν οι χάκερ αναπτύχθηκε από τη Mahak Rayan Afraz, μια τεχνολογική εταιρεία που εδρεύει στην Τεχεράνη και συνδέεται με τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Google, Facebook, Microsoft στην κορυφή των δαπανών για lobbying

Ο τομέας της τεχνολογίας ξοδεύει περισσότερα από τους τομείς των φαρμάκων, των ορυκτών καυσίμων, των χημικών και τον χρηματοπιστωτικό τομέα, που κυριαρχούσαν άλλοτε στην παρασκηνιακή πολιτική πίεση (lobbying).
ΔΙΕΘΝΗ

Facebook: Η τηλεργασία θα παραμείνει και μετά το τέλος της πανδημίας

Τα γραφεία του Facebook αναμένεται να ανοίξουν κανονικά τον Οκτώβριο και οι εργαζόμενοι που δεν θα έχουν άδεια για τηλεργασία, θα πρέπει να πηγαίνουν στο γραφείο τους τουλάχιστον τις μισές μέρες.
ΔΙΕΘΝΗ

Το Facebook ανέστειλε τους λογαριασμούς του Ντ. Τραμπ για δύο χρόνια

Αυτή η απόφαση περί αποκλεισμού του στερεί από τον Τραμπ ένα σημαντικό διαδικτυακό μέσο επικοινωνίας ενόψει των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου του 2022, όταν το κόμμα του θα δώσει μάχη για τις έδρες του Κογκρέσου.