ΓΔ: 796.91 2.27% Τζίρος: 52.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 16:02:05 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Tunisia
Φωτο: Shutterstock

Σοβαρή πολιτική κρίση στην Τυνησία, ο πρόεδρος αναλαμβάνει την εξουσία

«Περνάμε τις πιο λεπτές στιγμές στην ιστορία της Τυνησίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μπραντεφέρ με το Ενάχντα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της Τυνησίας Κάις Σάγεντ αποφάσισε το βράδυ χθες Κυριακή να αναστείλει τη λειτουργία του κοινοβουλίου για 30 ημέρες και να αναλάβει ο ίδιος την άσκηση της εκτελεστικής εξουσίας, έπειτα από μια ημέρα που σημαδεύτηκε από μαζικές κινητοποιήσεις στη χώρα εναντίον κυρίως της βασικής συνιστώσας της κυβέρνησης, του ισλαμικού κόμματος Κίνημα Αναγέννησης, ή Ενάχντα, το οποίο από την πλευρά του κατήγγειλε «πραξικόπημα» από τον αρχηγό του κράτους.

Οι ραγδαίες εξελίξεις συνταράσσουν τη νεαρή τυνησιακή δημοκρατία, η λειτουργία της οποίας βασίζεται από το 2014 σ’ ένα Σύνταγμα που αποτέλεσε προϊόν συμβιβασμού, με μεικτό κοινοβουλευτικό σύστημα βάσει του οποίου ο πρόεδρος θεωρητικά δεν διατηρούσε παρά μόνο μερικά προνόμια στους τομείς της διπλωματίας και της εθνικής ασφάλειας.

Πολλοί Τυνήσιοι, εξοργισμένοι από τις ατέρμονες συγκρούσεις για εξουσία και την πολύ αμφιλεγόμενη διαχείριση από την κυβέρνηση της κοινωνικής και υγειονομικής κρίσης που έχει προκαλέσει η πανδημία του νέου κορονοϊού, βγήκαν στους δρόμους παρά την απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας, εκτοξεύοντας πυροτεχνήματα και ηχώντας τα κλάξον των αυτοκινήτων τους με ενθουσιασμό στην Τύνιδα και σε αρκετές άλλες πόλεις.

«Αυτός είναι ο πρόεδρος που αγαπάμε», πέταξε η Νάχλα, τριαντάρα που ανέμιζε την τυνησιακή σημαία εν μέσω μεγάλου πλήθους στην Τύνιδα· απεναντίας, άλλος πολίτης, όχι μακριά από εκείνη, εξέφρασε τον φόβο πως η χώρα βλέπει τη «γέννηση νέου δικτάτορα».

«Δυνάμει του Συνάγματος, έλαβα αποφάσεις που καθιστούσε απαραίτητες η κατάσταση προκειμένου να σωθεί η Τυνησία, το τυνησιακό κράτος και ο τυνησιακός λαός», είπε ο κ. Σάγεντ έπειτα από συνεδρίαση στο Παλάτι της Καρχηδόνας με αξιωματούχους των δυνάμεων ασφαλείας.

«Περνάμε τις πιο λεπτές στιγμές στην ιστορία της Τυνησίας», πρόσθεσε ο αρχηγός του κράτους, που έχει εμπλακεί εδώ και μήνες σε μπραντεφέρ με το Ενάχντα, το μεγαλύτερο κόμμα της Βουλής.

«Δεν πρόκειται ούτε για αναστολή της ισχύος του Συντάγματος ούτε για εκτροπή από τη συνταγματική νομιμότητα, εργαζόμαστε εντός του πλαισίου του νόμου», διευκρινίζοντας ότι οι αποφάσεις του θα δημοσιοποιηθούν με μορφή διατάγματος.

Με ανακοίνωσή της που αναρτήθηκε στον λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Facebook η προεδρία διευκρίνισε ότι η αναστολή της λειτουργίας του τυνησιακού κοινοβουλίου θα διαρκέσει 30 ημέρες.

Από την πλευρά του, το Ενάχντα κατήγγειλε «πραξικόπημα εναντίον της επανάστασης και του Συντάγματος», με ανακοίνωσή του που αναρτήθηκε στον ίδιο ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης. Η ισλαμιστική παράταξη κάλεσε τους «υποστηρικτές της» όπως και «τον τυνησιακό λαό» γενικά να «υπερασπιστούν την επανάσταση».

Η επανάσταση του 2011, η πρώτη της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, είχε οδηγήσει στον διωγμό από την εξουσία του Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Αλί, βάζοντας την Τυνησία στον δρόμο του εκδημοκρατισμού, που συνέχισε να ακολουθεί παρά τις πολλές προκλήσεις, κοινωνικές, αλλά και ως προς την ασφάλεια.

Όμως, μετά την ανάδειξη το 2019 ενός κοινοβουλίου με την ισχύ κατακερματισμένη κι ενός παθιασμένα ακκομάτιστου προέδρου, που εκλέχθηκε εξαιτίας της δυσαρέσκειας έναντι της πολιτικής τάξης που βρέθηκε στην εξουσία από το 2011 κι έπειτα, η χώρα βυθίστηκε σε εξαιρετικά δυσεπίλυτη πολιτική κρίση.

Ο κ. Σάγεντ, που τασσόταν στην προεκλογική του εκστρατεία υπέρ νέας επανάστασης στο πλαίσιο του νόμου και υπέρ ριζοσπαστικών αλλαγών στο νέο καθεστώς, ανακοίνωσε πως απαλλάσσει από τα καθήκοντά του τον πρωθυπουργό Χισάμ Μασίσι.

Ο πρόεδρος «θα ασκεί την εκτελεστική εξουσία με τη βοήθεια μιας κυβέρνησης ο επικεφαλής της οποίας θα οριστεί από τον αρχηγό του κράτους», πρόσθεσε.

«Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει τη διάλυση του κοινοβουλίου, επιτρέπει όμως την αναστολή των δραστηριοτήτων του», εξήγησε ο κ. Σάγεντ, επικαλούμενος το Άρθρο 80 του θεμελιώδους νόμου, που προβλέπει τη λήψη τέτοιου μέτρου σε περίπτωση «άμεσου κινδύνου» για τη χώρα.

Ακόμη, ο πρόεδρος ανήγγειλε την άρση της ασυλίας των βουλευτών και υποσχέθηκε ότι θα ασκηθούν διώξεις σε όσους εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις.

Οι υπηρεσίες του πρωθυπουργού Μασίσι δεν είχαν αντιδράσει ως αργά το βράδυ της Κυριακής στις αποφάσεις του προέδρου. Μέλη του Ενάχντα είπαν πως δεν γνώριζαν πού βρίσκεται ο επικεφαλής της κυβέρνησης μετά τη συνάντησή του με τον κ. Σάγεντ χθες το απόγευμα.

Οι ραγδαίες εξελίξεις ακολούθησαν τις μαζικές κινητοποιήσεις σε αρκετές πόλεις της Τυνησίας χθες παρά την ανάπτυξη μεγάλων δυνάμεων της αστυνομίας για να περιοριστούν οι μετακινήσεις και οι συναθροίσεις.

Χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν κυρίως τη «διάλυση του κοινοβουλίου».

Ο ίδιος ο πρόεδρος κατέβηκε στον δρόμο για να συναντηθεί με διαδηλωτές, εν μέσω κλίματος αγαλλίασης, στους ίδιους δρόμους όπου γίνονταν οι διαδηλώσεις του 2011.

Οχήματα του στρατού περικύκλωσαν το κοινοβούλιο και ο Ρασίντ Γανούσι, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου, συνοδευόμενος από βουλευτές της παράταξής του, εμποδίστηκε να μπει στο κτίριο από άνδρες του στρατού.

«Ο στρατός οφείλει να προστατεύει τη χώρα και τη θρησκεία», είπε ο κ. Γανούσι, ζητώντας να ανοίξει η πύλη του κοινοβουλίου. «Είμαστε στρατιώτες, υπακούμε σε διαταγές. Διαταχθήκαμε να κλείσουμε το κοινοβούλιο», απάντησε στρατιωτικός. «Στρατιώτες, αξιωματικοί, σας ζητούμε να ταχθείτε στο πλευρό του λαού», επέμεινε ο κ. Γανούσι. Μάταια.

Αμέσως μετά, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τόνισε πως εναντιώνεται στη συγκέντρωση «όλης της εξουσίας στα χέρια ενός ανδρός».

Την οργή των Τυνήσιων επέτειναν οι συγκρούσεις ανάμεσα σε κόμματα και το μπραντεφέρ ανάμεσα στον πρόεδρο του κοινοβουλίου Ρασίντ Γανούσι – ηγέτη του Ενάχντα – και τον πρόεδρο Σάγεντ, που προκάλεσε παράλυση του κρατικού μηχανισμού.

Πολλοί προσάπτουν επίσης στην κυβέρνηση ότι ήταν εντελώς απροετοίμαστη και επέδειξε παντελή έλλειψη συντονισμού μπροστά στην υγειονομική κρίση· η Τυνησία είναι πλέον αντιμέτωπη με τεράστιες ελλείψεις, ιδίως οξυγόνου. Με 18.600 θανάτους εξ αιτίας της COVID-19 επί συνόλου σχεδόν 570.000 κρουσμάτων του SARS-CoV-2, η αραβική χώρα των 12 εκατομμυρίων κατοίκων καταγράφει έναν από τους χειρότερους επίσημους δείκτες θνητότητας στον κόσμο.

Διαδηλωτές φώναξαν χθες συνθήματα εναντίον του Ενάχντα και του πρωθυπουργού Μασίσι και «ο λαός θέλει να διαλυθεί το κοινοβούλιο». «Αλλαγή καθεστώτος», έγραφαν πλακάτ.

Γραφεία τοπικών οργανώσεων του Ενάχντα και σύμβολα του κόμματος έγιναν στόχοι.

Μέσω Facebook γίνονταν καλέσματα σε διαδηλώσεις την 25η Ιουλίου, ημέρα που εορτάζεται η εγκαθίδρυση της δημοκρατίας, από άγνωστες οργανώσεις. Περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, αιτήματα για την αναθεώρηση του Συντάγματος και μεταβατική κυβέρνηση με μεγαλύτερο ρόλο του στρατού και με τη διατήρηση του προέδρου Σάγεντ στο αξίωμά του.

Η πολυδιάστατη κρίση χαρακτηρίζεται η σοβαρότερη δοκιμασία για την Τυνησία μετά τον ξεσηκωμό του 2011, που δεν έφερε σταθερή δημοκρατική κυβέρνηση ούτε μείωση των ανισοτήτων. Η απογείωση του πληθωρισμού, ο οικονομικός και δημοσιονομικός μαρασμός – ο κ. Μασίσι διαπραγματευόταν τελευταία νέο δάνειο από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για να αναχρηματοδοτήσει το δημόσιο χρέος – και οι διενέξεις για τις μεταρρυθμίσεις είχαν ήδη φέρει την κυβέρνηση στα πρόθυρα κατάρρευσης.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Kατηγορίες προς τον πρόεδρο Σάγεντ ότι σχεδιάζει να επιβάλλει δικτατορία

Ο Κάις Σάγεντ πήρε στα δικά του χέρια τις περισσότερες εξουσίες πέρυσι, έβαλε κατά μέρος το Σύνταγμα και στην ουσία διέλυσε το εκλεγμένο κοινοβούλιο, διαμηνύοντας ότι θα κυβερνά με διατάγματα ωσότου ξαναφτιάξει το πολιτικό σύστημα.
ΔΙΕΘΝΗ

Τυνησία: Διαδηλώσεις κατά της φτώχειας και ...υπέρ των εμβολίων

Την περασμένη εβδομάδα, ο Μασίσι απέπεμψε τον υπουργό Υγείας του, έπειτα από τις σκηνές χάους σε εμβολιαστικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εορτής Άιντ, όπου πλήθος κόσμου σχημάτιζε ουρές για εμβόλια που δεν επαρκούσαν για όλους.
ΔΙΕΘΝΗ

Απαγόρευση κυκλοφορίας σε δύο πόλεις στην Τυνησία εν μέσω αλματώδους αύξησης κρουσμάτων

Σε ολόκληρη την Τυνησία, καταγράφονται ως εδώ 2.543 κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 63 θάνατοι εξαιτίας της COVID-19. Η χώρα ανακοινώνει όμως ημερήσιους απολογισμούς μολύνσεων που ξεπερνούν τις 100 τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
ΔΙΕΘΝΗ

Δυσαρέσκεια στην Τυνησία γιατί δεν προσκλήθηκε στη διάσκεψη του Βερολίνου

Ο πρεσβευτής της Τυνησίας στο Βερολίνο εξέφρασε την κατάπληξη του σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Deutsche Welle. Η τυνησιακή διπλωματία επιβεβαίωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι δηλώσεις του απηχούσαν την θέση της.