ΓΔ: 791.83 0.05% Τζίρος: 9.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:03:41 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
european union-europi-europe-komision
Φώτο: Shutterstock

Η Κομισιόν δίνει επιπλέον 35 εκατ. για την επιτάχυνση των εμβολιασμών

Η Κομισιόν αύξησε το πακέτο βοήθειας που έχει σαν στόχο την επιτάχυνση των εμβολιασμών στην Ανατολική Ευρώπη συμπληρώνοντας την στήριξη που παρέχεται μέσω του προγράμματος COVAX.

Νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ για την επιτάχυνση του εμβολιασμού κατά της COVID-19 στην Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, τη Λευκορωσία, τη Γεωργία, τη Μολδαβία και την Ουκρανία, ενέκρινε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, με το εν λόγω πακέτο βοήθειας, η συνολική βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες εταίρους και συγκεκριμένα τις έξι χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης (Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν, Λευκορωσία, Γεωργία, Μολδαβία και Ουκρανία), αυξάνεται από 40 εκατομμύρια ευρώ σε 75 εκατομμύρια ευρώ για την ανάπτυξη ασφαλών και αποτελεσματικών εμβολίων COVID-19 και την επιτάχυνση των εκστρατειών εμβολιασμού.

Με αυτό το νέο πακέτο βοήθειας ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ, η ΕΕ επιδιώκει να αυξήσει σημαντικά την πρόσβαση στα εμβόλια στην περιοχή της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης εν μέσω της παγκόσμιας έλλειψης εμβολίων, διευκολύνοντας την κατανομή εμβολίων από τα κράτη μέλη της ΕΕ και επιστρέφοντας το κόστος. Αυτή η βοήθεια συμπληρώνει τη στήριξη της ΕΕ στην πρωτοβουλία COVAX, την παγκόσμια διευκόλυνση για τη διασφάλιση δίκαιης και καθολικής πρόσβασης στα εμβόλια COVID-19, και την προσπάθεια για μια δίκαιη και διαφανή διανομή των εμβολίων στις χώρες της Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης.

Η υποστήριξη της ΕΕ με το πρώτο πακέτο βοήθειας, ύψους 40 εκατομμυρίων ευρώ, που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο, σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), περιελάμβανε εκπαίδευση διαχειριστών υγείας και ιατρικού προσωπικού που συμμετείχαν στην εκστρατεία εμβολιασμού, βασική υλικοτεχνική υποστήριξη για την παράδοση και το χειρισμό των εμβολίων και προμηθειών, δεδομένα εμβολιασμού και παρακολούθηση της ασφάλειας, επικοινωνία και συμμετοχή της κοινότητας, καθώς και υποστήριξη για την ανάπτυξη του Ψηφιακού Πιστοποιητικού COVID.

Ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Όλιβερ Βάρχελι δήλωσε: «Η ΕΕ είναι αποφασισμένη να υποστηρίξει τους ανατολικούς γείτονές μας να επιταχύνουν τον εμβολιασμό, καθώς αυτό θα είναι καθοριστικό για τον τερματισμό της πανδημίας και την έναρξη της κοινωνικοοικονομικής ανάκαμψης της περιοχής».

Σημειώνεται ότι η βοήθεια που εγκρίθηκε σήμερα, αποτελεί μέρος της παγκόσμιας αντιμετώπισης της COVID-19 της Team Europe και βασίζεται στις κοινές προσπάθειες με τα κράτη-μέλη και τη συνεργασία της ΕΕ με τον ΠΟΥ. Η Team Europe είναι ένας από τους κορυφαίους χορηγούς του μηχανισμού COVAX με περίπου 3 δισεκατομμύρια. Ο μηχανισμός COVAX, παραμένει ο βασικός παγκόσμιος φορέας για τη διασφάλιση δίκαιης πρόσβασης στα εμβόλια κατά της COVID-19 και της διεθνούς αλληλεγγύης εμβολίων. Για να συμπληρώσει τις προσπάθειες του COVAX, η Team Europe στοχεύει να δωρίσει τουλάχιστον 200 εκατομμύρια δόσεις σε χώρες εταίρους πριν από το τέλος του έτους. Η πλειοψηφία αναμένεται να παραδοθεί μέσω του COVAX.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνει η ΕΕ τον έλεγχο των εξαγωγών εμβολίων ως τα τέλη Δεκεμβρίου

Η Κομισιόν έθεσε σε εφαρμογή στα τέλη Ιανουαρίου μηχανισμό έγκρισης των εξαγωγών των εμβολίων, για να ελέγχονται οι συναλλαγές με κράτη όπου η υγειονομική κατάσταση κρίνεται καλύτερη απ’ αυτήν στη Ευρώπη.
ΔΙΕΘΝΗ

Κομισιόν: Προ των πυλών το πράσινο διαβατήριο - Ποια τα χαρακτηριστικά του

Το Ψηφιακό Πράσινο Πιστοποιητικό είναι ένα προσωρινό μέτρο, ενώ θα ανασταλεί όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δηλώσει το τέλος της διεθνούς κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την υγεία από την COVID-19.
komision, european union, europe
ΔΙΕΘΝΗ

Η Κομισιόν στοχεύει στην εξασφάλιση του εμβολιασμού όλων των Ευρωπαίων

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν πως η ΕΕ στοχεύει να διασφαλίσει ένα χαρτοφυλάκιο με ποικιλία εμβολίων από διαφορετικές εταιρείες. Συζητήσεις με Pfizer/BioNTech για περισσότερες δόσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Φον ντερ Λάιεν: Απαραίτητη αναμνηστική δόση για την αποφυγή νοσηλείας

Η πρόεδρος της Κομισιόν σε μήνυμα της στο Twitter τόνισε πως όπως δείχνουν τα δεδομένα οι ενισχυτικές δόσεις μπορούν να κρατήσουν τον πληθυσμό εκτός νοσοκομείων, υπογραμμίζοντας πως η πανδημία δεν έχει τελειώσει.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ευρωβουλευτές ζητούν αυστηρότερο φορολογικό έλεγχο στις εταιρείες

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παρουσίασε ψήφισμα με τις προτάσεις του για τη μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής πολιτικής, που αφορούν τις επιζήμιες φορολογικές πρακτικές και ζητούν από την ΕΕ να εντείνει τις προσπάθειες για την καταπολέμηση τέτοιων πρακτικών.