ΓΔ: 895.98 0.34% Τζίρος: 23.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 15:04:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ekloges-Voulgaria
Shutterstock

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες εκλογές στη Βουλγαρία

Η Βουλγαρία ετοιμάζεται για την τρίτη εκλογική μάχη μέσα σε ένα χρόνο καθώς το κόμμα του Σλάβι Τριφόνοφ δεν κατάφερε να λάβει υποστήριξη από τα μικρότερα κόμματα ώστε να προχωρήσει στον σχηματισμό κυβέρνησης.

Το  κόμμα της Βουλγαρίας Υπάρχει Τέτοιος Λαός (ITN) που ήρθε πρώτο στις πρόσφατες εκλογές, δεν έλαβε την υποστήριξη δύο μικρών κομμάτων με πρόγραμμα κατά της διαφθοράς για να σχηματίσει κυβέρνηση μειοψηφίας, με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι πιθανότητες για διεξαγωγή νέων βουλευτικών εκλογών στη χώρα, που θα είναι οι τρίτες μέσα σε ένα χρόνο.

Ο επικεφαλής του αντισυστημικού ITN Σλάβι Τριφόνοφ δήλωσε σήμερα πως εγκαταλείπει τις προσπάθειες για το σχηματισμό κυβέρνησης μετά την άρνηση των δύο μικρότερων κομμάτων να την υποστηρίξουν. «Χωρίς την υποστήριξη των κομμάτων διαμαρτυρίας δεν θα προτείνουμε κυβέρνηση», δήλωσε ο Τριφόνοφ μέσω της σελίδας του στο Facebook.

Το αντισυστημικό ITN κέρδισε με μικρή διαφορά στις 11 Ιουλίου τις δεύτερες βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν φέτος στη χώρα, ενισχυμένο από τη δημόσια οργή για την εκτεταμένη διαφθορά έπειτα από μια δεκαετία κυριαρχίας του κεντροδεξιού πρώην πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ.

Όμως με μόλις 65 έδρες, χρειάζεται την υποστήριξη άλλων κομμάτων στο κατακερματισμένο 240μελές κοινοβούλιο. Αλλά η άρνηση του ITN να συζητήσει για τους υπουργούς ή να υπογράψει μια ξεκάθαρη πολιτική συμφωνία αποξένωσε τους εν δυνάμει συμμάχους του.

Σήμερα το κόμμα Δημοκρατική Βουλγαρία αρνήθηκε να υποστηρίξει την κυβέρνηση που προτάθηκε από το ITN, λέγοντας ότι δεν έχει ξεκάθαρο πολιτικό πρόγραμμα να ξεριζώσει την εκτεταμένη διαφθορά και ότι αποτελείται από υπουργούς για τους οποίους πιστεύει ότι είναι ακατάλληλοι για να φέρουν σε πέρας την αποστολή. Το ίδιο είχε γίνει χθες και με το σχηματισμό Αντισταθείτε! Έξω η Μαφία!. «Δεν μπορούμε να προδώσουμε τους υποστηρικτές μας ... υποστηρίζοντας μία κυβέρνηση την οποία δεν μπορούμε να αποκαλέσουμε κυβέρνηση αλλαγής», δήλωσε ο Χρίστο Ιβάνοφ, ένας από τους ηγέτες της συμμαχίας Δημοκρατική Βουλγαρία.

Οι Σοσιαλιστές, η υποστήριξη των οποίων χρειάζεται για να εξασφαλισθεί μια κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δήλωσαν ότι δεν θα προσφέρουν την υποστήριξή τους παρά μόνο αν το ITN αποσύρει τον υποψήφιό του για το υπουργείο Εσωτερικών πριν από την ψηφοφορία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης αύριο, Τετάρτη.

Ενδεχόμενη αποτυχία του ITN να σχηματίσει κυβέρνηση θα ενισχύσει σοβαρά τις πιθανότητες να διεξαχθούν φέτος νέες εκλογές. Βάσει του συντάγματος, θα υπάρξουν άλλες δύο απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης από άλλα πολιτικά κόμματα, όμως πολιτικοί αναλυτές λένε πως οι πιθανότητες να επιτύχουν είναι περιορισμένες. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Στις κάλπες οι Βούλγαροι για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών

Ο ρόλος του προέδρου είναι σε μεγάλο βαθμό εθιμοτυπικός, αλλά έρχεται στο προσκήνιο σε περιόδους πολιτικής κρίσης, όταν ο αρχηγός του κράτους μπορεί να διορίζει προσωρινές κυβερνήσεις.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Τρίτη εκλογική αναμέτρηση της χρονιάς στη σκιά του Covid-19

Μετά την αποτυχία των δύο προηγουμένων εκλογικών διαδικασιών, τον Απρίλιο και τον Ιούλιο, ελλείψει συμφωνίας των κομμάτων για τον σχηματισμό νέας κυβερνητικής συμμαχίας, θα αποδειχθεί αυτή η τρίτη η καλή;
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Βουλευτικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου, για τρίτη φορά φέτος

Όπως είπε ο Ράντεφ, θα διαλύσει το κοινοβούλιο, θα ορίσει μια νέα μεταβατική κυβέρνηση και θα ορίσει μια ημερομηνία για γενικές εκλογές όταν οι βουλευτές ψηφίσουν την αναθεώρηση του προϋπολογισμού.
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο Σοσιαλιστικό Κόμμα

Μια αποτυχία να εξασφαλιστεί πλειοψηφία για τον σχηματισμό κυβέρνησης θα αναγκάσει τον πρόεδρο Ρούμεν Ράντεφ να διαλύσει το Κοινοβούλιο και να προκηρύξει βουλευτικές εκλογές σε διάστημα δύο μηνών.