ΓΔ: 951.75 0.01% Τζίρος: 20.38 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:58:38 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
prosfyges-metanastes-kataulismoi
Φώτο: Shutterstock

Σταματούν τις απελάσεις προσφύγων στο Αφγανιστάν οι ευρωπαϊκές χώρες

Οι πρόσφατες συγκρούσεις ανάμεσα σε Ταλιμπάν και των δυνάμεων της χώρας, Σουηδία, Φινλανδία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία έχουν σταματήσει τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων.

Η Γαλλία ανακοίνωσε σήμερα ότι ανέστειλε από τις αρχές Ιουλίου τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων, των οποίων το αίτημα ασύλου έχει απορριφθεί, προς τη χώρα καταγωγής τους λόγω των μαχών ανάμεσα στους Ταλιμπάν και τις κυβερνητικές δυνάμεις,

«Αναφορικά με την υποβάθμιση της κατάστασης ασφαλείας στο Αφγανιστάν, η Γαλλία ανέστειλε τις επιστροφές προς τη χώρα αυτή από τις αρχές Ιουλίου. Παρακολουθούμε την κατάσταση εκ του σύνεγγυς, σε διασύνδεση με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο το υπουργείο Εσωτερικών, την επομένη μιας παρόμοιας ανακοίνωσης της Γερμανίας και της Ολλανδίας. Το 2020, το Αφγανιστάν ήταν η πρώτη χώρα προέλευσης των αιτούντων άσυλο στη Γαλλία, με 8.886 αιτήσεις, σημειώνει το AFP.

Στις 11 Ιουλίου, το Αφγανιστάν κάλεσε τις ευρωπαϊκές χώρες να σταματήσουν, στη διάρκεια των τριών προσεχών μηνών, τις απελάσεις Αφγανών προσφύγων, λόγω της αύξησης της έντασης των μαχών στη χώρα. Η Σουηδία και η Φινλανδία ανέστειλαν τις επιστροφές στο Αφγανιστάν μετά την έκκληση αυτή. Η Ολλανδία και η Γερμανία ανακοίνωσαν από την πλευρά τους χθες, Τετάρτη, ότι αναστέλλουν τις επιστροφές Αφγανών μεταναστών στη χώρα τους.

Οι Αφγανοί αποτελούσαν το 2020 το 10,6% των αιτούντων άσυλο στην ΕΕ (λίγες περισσότερες από 44.0000 σε σύνολο 416.600 αιτήσεων) και ακολουθούσαν οι Σύροι (15,2%), σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία, Eurostat. Σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, από τις αρχές του 2021, 1.200 άτομα στάλθηκαν από την ΕΕ στο Αφγανιστάν, εκ των οποίων 1.000 δήλωσαν ότι το κάνουν "εθελοντικά" κατά την αναχώρηση, ενώ οι υπόλοιποι 200 είπαν ότι "αναγκάστηκαν" να αναχωρήσουν.

Οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν στις αρχές Μαΐου ολομέτωπη επίθεση εναντίον των αφγανικών δυνάμεων, εκμεταλλευόμενοι τις επιχειρήσεις οριστικής αποχώρησης των διεθνών δυνάμεων από το Αφγανιστάν, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί στα τέλη Αυγούστου. Κατέλαβαν σήμερα τη στρατηγική πόλη Γάζνι, 150 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ, και πλησιάζουν επικίνδυνα την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αφού κατέλαβαν μέσα σε μερικές ημέρες ουσιαστικά το 50% του βόρειου τμήματος της χώρας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Μακρόν: Προσπάθεια να γίνει κοινή διπλωματική αποστολή στο Αφγανιστάν

Δυτικές χώρες προσπαθούν να βρουν τρόπους συνεργασίας με τους Ταλιμπάν αφότου αυτοί κατέλαβαν την εξουσία στο Αφγανιστάν τον Αύγουστο, την ώρα που οι αμερικανικές δυνάμεις ολοκλήρωναν την αποχώρησή τους από τη χώρα.
Afganistan-gynaikes
ΔΙΕΘΝΗ

Η Γαλλία αρνείται να αναγνωρίσει τη μεταβατική κυβέρνηση των Ταλιμπάν

Την Τρίτη οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν την σύνθεση της αποκλειστικά ανδρικής μεταβατικής κυβέρνησης του Αφγανιστάν υπό τον μουλά Χασάν Ακχούντ, έναν στενό σύμμαχο του ιδρυτή του κινήματος, του μουλά Ομάρ.
ΔΙΕΘΝΗ

Βαγδάτη: Η Γαλλία δεσμεύεται να παραμείνει στρατιωτικά στο Ιράκ

Στις συνομιλίες κυριάρχησαν η κατάληψη του Αφγανιστάν από τους Ταλιμπάν, πριν από δύο εβδομάδες, αλλά και η επίθεση του Ισλαμικού Κράτους του Χορασάν (ISIS-K) στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, που οδήγησε σε λουτρό αίματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Η Airbnb προσφέρει δωρεάν διαμονή σε 20.000 Αφγανούς παγκοσμίως

Το σχέδιο ξεκίνησε ως απάντηση στον τυφώνα Σάντι το 2012, όταν περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι χρειάστηκαν έκτακτη στέγαση. Από τότε η εταιρεία φέρεται να έχει βοηθήσει περισσότερους από 75.000 ανθρώπους.