ΓΔ: 894.74 0.69% Τζίρος: 60.66 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Starliner-Boeing Co-USA-Texas
Shutterstock

Θα καθυστερήσει κι άλλο η απογείωση του Starliner της Boeing

Μένει πίσω στον ανταγωνισμό με την Space X η Boeing καθώς η νέα καθυστέρηση είναι το τελευταίο πρόβλημα που καταγράφεται στο διαστημικό πρόγραμμα. Ερωτηματικά για το πότε θα πραγματοποιηθεί η πρώτη επανδρωμένη πτήση.

Η εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας Starliner της Boeing θα καθυστερήσει αρκετούς μήνες και είναι πιθανό να απαιτηθεί η μετακίνηση της από τον πύραυλο-φορέα της προκειμένου να επισκευαστεί, σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας «The Wall Street Journal» που επικαλέστηκε πηγές που έχουν λάβει γνώση για το ζήτημα αυτό.

Νωρίτερα μέσα στο μήνα, η Boeing ανέστειλε επ’ αόριστον τη δοκιμαστική εκτόξευση του CST-100 Starliner στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, μετά τον εντοπισμό ενός προβλήματος στις βαλβίδες του συστήματος προώθησής του, στη διάρκεια ελέγχων πριν από την εκτόξευση. Η Boeing αρνήθηκε να σχολιάσει την αναφορά της εφημερίδας, όταν το Reuters επικοινώνησε μαζί της.

Η καθυστέρηση της εκτόξευσης του CST-100 Starliner είναι το τελευταίο εμπόδιο που καταγράφεται στο διαστημικό πρόγραμμα των ΗΠΑ, μετά από μία σειρά διαδοχικών κρίσεων για την Boeing -- την πανδημία, που έπληξε άμεσα τη ζήτηση νέων επιβατικών αεροσκαφών, αλλά και ένα σκάνδαλο ασφάλειας πτήσεων που προκλήθηκε από τα δύο τραγικά αεροπορικά δυστυχήματα με αεροσκάφη 737 MAX, πλήττοντας τα οικονομικά της εταιρίας, αλλά και τη φήμη της, στον τεχνικό τομέα υποστήριξης των αεροσκαφών της.

Η αναβολή εκτόξευσης της αναφερόμενης δοκιμαστικής πτήσης θέτει ερωτηματικά για το χρόνο πραγματοποίησης της επανδρωμένης πτήσης, η οποία σύμφωνα με την Boeing θα πραγματοποιηθεί όχι νωρίτερα από τον Δεκέμβριο.

Ξεχωριστά, η Boeing ανακοίνωσε αργά χθες, Πέμπτη, ότι έκανε τις απαραίτητες διορθώσεις σε εννέα από τις 13 βαλβίδες του συστήματος προώθησης του CST-100 Starliner, ενώ οι υπόλοιπες τέσσερις παραμένουν κλειστές. Η ανακοίνωση αυτή έγινε καθώς η Boeing είχε ανακοινώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι αξιολογούσε πολλαπλές χρονικές επιλογές για την εκτόξευση της διαστημικής κάψουλας.

Η εταιρία ανακοίνωσε επίσης ότι συνεργάζεται με τη NASA και τον πάροχο υπηρεσιών εκτόξευσης διαστημικών οχημάτων United Launch Alliance, για να επιβεβαιώσει ημερομηνίες εκτόξευσης όταν το διαστημόπλοιο θα είναι έτοιμο. Το CST-100 Starliner θα μεταφέρει αστροναύτες σε χαμηλή γήινη τροχιά. Η Boeing ανταγωνίζεται με την SpaceX του Ίλον Μασκ, για τη μεταφορά αστροναυτών της NASA στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από τις ΗΠΑ.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Kleopatra-asteroeidis
ΔΙΕΘΝΗ

«Κλεοπάτρα»: Ενας αστεροειδής που μοιάζει με τεράστιο κόκαλο σκύλου

Η "Κλεοπάτρα" που έχει μήκος 270 χιλιομέτρων και μοιάζει με τεράστιο κόκαλο σκύλου, καθώς αποτελείται από δύο λοβούς συνδεδεμένους με ένα χοντρό λαιμό, είχε για πρώτη φορά ανακαλυφθεί το 1880.
ΔΙΕΘΝΗ

Σκληρή εκπαίδευση για τον Τζεφ Μπέζος πριν την εκτόξευση της Τρίτης

Στην προγραμματισμένη πτήση, διάρκειας 11 λεπτών από το πεδίο διαστημικών εκτοξεύσεων της εταιρίας Launch Site One αναμένεται ότι θα λάβει μέρος το πιο ηλικιωμένο άτομο που πήγε ποτέ στο διάστημα.